Роботу треба лишати на роботі: експерти застерігають про проблеми зі здоров'ям

— 27 червня 2019, 13:50

Ті, кому не вдається викинути роботу з голови ввечері та у вихідні, можуть страждати від безсоння.

Також їх можуть переслідувати головні болі, відчуття хронічної втоми, тривоги та навіть порушення роботи шлунку.

Проблеми з м'язами, серцем та судинами теж можуть бути пов'язані з невмінням та неможливістю відпочивати, пише The Daily Mail цитуючи результати дослідження німецьких учених із організації Society for Labour, Industrial and Organizational Psychological Research.

Фото shirotie/Depositphotos

Науковці опитали близько 57 тисяч добровольців.

З'ясувалося, що для більше половини працівників їхній робочий день не обмежується годинами, передбаченими контрактом та законодавством.

Понад 90% офісних працівників мають змогу перевіряти електронну пошту через свій смартфон. Третина з них робить це понад 20 разів на день.

На думку вчених, сучасні технології тиснуть на людей, змушуючи їх постійно бути досяжними для зв’язку та готовими вирішувати робочі питання.

"Вільний час мусить бути вільним часом, в іншому випадку слід чекати того, що не відбудеться відновлення сил та працездатного стану", – підкреслили дослідники.

"Наші результати вказують на те, що навіть невеликий обсяг додаткової роботи, на додачу до обумовлених контрактом робочих годин, може призвести до проблем зі здоров'ям", – наголосила доктор Анна Арлінгаус.

Дослідження на цю тему проводяться не вперше, і тягар "мобільної роботи", що лежить на працівниках, почав непокоїти великі компанії та навіть уряди.

У 2012-му році інтернет-супермаркет Pixmania заявив, що, за їхніми підрахунками, наявність смартфона збільшує робочий день на 2 години.

Автомобільний гігант Daimler на робочих комп’ютерах працівників встановив програму, яка спеціально видаляла всі електронні листи, котрі прийшли протягом вихідних.

"Ідея полягає в тім, щоби дати людям перерву, дозволити їм відпочити. Тоді вони зможуть повернутися до роботи зі свіжими силами", – пояснював речник корпорації.

Сервери компанії Volkswagen із 2011-го року по вечорах не переправляють на смартфони своїх працівників робочі листи.

Вас також може зацікавити:

Тест на емоційне вигорання: перевірте, чи не потрібно вам у відпустку

Почитайте також пояснення когнітивного психолога Юлії Поліводи, консультанта з питань здоров’я Сюзанни Біалі та СЕО Інституту з поведінкових наук доктора Шеррі Барг Каттер.

Якщо ви зрозуміли, що опинилися у стані емоційного вигорання, радимо прислухатись до цих, цих або цих порад фахівців.

Також ймовірно, що ви просто не любите свою роботу і з нею потрібно попрощатись.

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні