Правильне дихання і мова тіла: прийоми для впевненості в собі, яких варто повчитися в олімпійських чемпіонів

— 21 липня 2019, 10:09

Правильно дихати, стежити за своєю поставою, "видихати" з себе стрес та не забувати про усмішку – ці трюки стануть у пригоді не лише спортсменам, а й кожному з нас у ситуаціях, де бракує впевненості.

Перед відбором на свої перші Олімпійські ігри 16-річна американська гімнастка Лорі Ернандес заплющила очі, поклала руку на живіт і деякий час просто глибоко дихала.

Перед виступом вона всміхнулася і підморгнула журі, а ще прошепотіла сама до себе "Я зможу". Ці маленькі, але дуже важливі для Лорі, ритуали - її спосіб зібратися та побороти хвилювання. Тоді, у 2016 році, Лорі стала олімпійською чемпіонкою.

Спортивний психолог Роберт Ендрюс, котрий працював і з Ернандес, і з Симоною Байлс, радить усім навчитися таких прийомів, пише Time.

16-річна Лорі Ернандес. Фото з Instagram

Дихайте як чемпіон

"Кисень – це ліки від стресу і тривоги. Багато спортсменів, коли відчувають стрес, починають дихати швидше і менш глибоко. Відтак важливо навчитися слідкувати за паттернами дихання у стресі та знати їх", говорить Ендрюс.

Те, що робила перед виступом Лорі Ернандес, зветься діафрагмальне дихання або "дихання животом".

"Вона опускає свою діафрагму, щоби легені розкрилися. У Лорі, як і в багатьох людей, є схильність відчувати стрес животом – тож вона встановлює зв'язок між розумом і животом та своїми дихальними паттернами", зазначає психолог.

Глибоке діафрагмальне дихання знижує напругу тіла та помагає розслабитися розуму. Воно сприяє змінам на гормональному рівні, що відбуваються в мозку, знижує рівень кортизолу.

Фото imagepointfr/Depositphotos

Пам’ятайте про мову тіла

"У Лорі дуже пряма постава, коли вона готова до виконання вправ", підкреслює Ендрюс.

І це справляє хороше враження не лише на суддів, а й на мозок самої дівчини. Зі слів психолога, "сильна" мова тіла пригнічує продукування стресових гормонів і, навпаки, стимулює продукування тестостерону, збільшує завзяття та впевненість.

Позитивне мислення і установки "Я зможу" теж дуже корисні, адже тіло слідує за розумом.

Фото 9nong/Depositphotos

Видихайте з себе стрес

Як стверджує Ендрюс, цей прийом стане в пригоді й тим, хто готується складати екзамен, виступати з промовою на публіці чи проходити співбесіду.

  • Заплющте очі, сядьте або станьте прямо.
  • Знайдіть, у якій точці в вашому тілі "засів" стрес. Він у горлі? Чи у грудях? Чи, може, у животі? Сфокусуйтеся на цій точці.
  • Глибоко вдихайте, так, щоби ваш живіт рухався вперед, а не вгору. Щоби було простіше, покладіть на нього руку і слідкуйте, як він рухається.
  • Сконцентруйтеся на тому, щоби повільно вдихати і видихати, відчуваючи, як стрес зменшується.

Дуже цікаво, що, з досвіду Ендрюса, для спортсменів важливо не позбутися стресу, а знизити його до оптимального рівня.

Якщо уявити собі шкалу від 1 до 10, де 1 – відсутність стресу, а 10 – справжня паніка, то деякі люди видадуть свій найкращий результат при 5, інші – при 3. Важливо зрозуміти, який рівень стресу є оптимальним для вас.

Отже, наступного разу, коли відчуєте себе невпевнено, згадайте про Лорі Ернандес та маленькі хитрощі, що помагають їй зібратися. Заплющте очі, опануйте дихання та підморгніть ви все зможете.

View this post on Instagram

🌞🌿

A post shared by Laurie Hernandez (@lauriehernandez) on May 5, 2019 at 10:55am PDT

Цікаво також:

Як відпочивати правильно. Психологи розписали ідеал відпустки

Життєдайний відпочинок: як правильно "вимикати" мозок

Як пережити вигорання на роботі й знайти час для відпочинку. Пояснюють експерти

Реклама:

Головне сьогодні