Гроші за дослідження: МОЗ змінив підхід до фінансування медичної науки

— 22 липня 2019, 14:53

Гроші, виділені на науку, мають оплачувати науку, а не посаду.

Відтепер в Україні буде цільове фінансування медичної науки на інноваційні наукові проекти, а не фінансування ставок, як це було раніше.

Про це повідомляє Міністерство здоров'я України (МОЗ).

Фото: VitaliyRadko/Depositphotos

Вже з вересня цього року фінансування відбуватиметься за новим принципом. Це допоможе ефективно використовувати гроші платників податків.

Які заклади отримують більше фінансування

Заклади вищої освіти, заклади післядипломної освіти та наукові установи, що належать до сфери управління МОЗ України, надали в міністерство звіти про наукову діяльність.

За цими звітами відповідна Комісія оцінила результати їхньої діяльності.

Тепер більше фінансування отримають заклади, що займаються науковою діяльністю на сучасному міжнародному рівні та які публікують свої роботи у вагомих наукових виданнях.

Так, наприклад Національний інститут раку отримає найбільше коштів за результатами нового підходу до фінансування медичної науки.

За зміненими чіткими правилами – "гроші йдуть за дослідженням" – з вересня 2019 року заклад отримає 4,26 млн грн.

Тоді як раніше за розподілом згідно зі штатним розкладом Інститут отримував 2,64 млн грн.

Більше коштів отримає і Харківський національний медичний університет – 3,22 млн грн.

А відповідно до штатного розкладу заклад отримував 1,46 млн грн.

Хто не отримує фінансування

Заклади, що займаються медичною наукою і які не подали звіти, відповідно, не отримають і фінансування.

Наприклад, Одеський національний медичний університет.

Крім того, деякі заклади не отримали фінансування з державного бюджету, а виконання деяких науково-дослідних робіт буде завершено до вересня 2019 року за такими причинами:

  • Дослідження не мали актуальності, практичного значення, наукової новизни та таких результативних показників як статті у виданнях, що індексуються міжнародними наукометричними базами Web of Science, PubMed та Scopus.
  • Установи/заклади надавали недостовірну інформацію про публікації у журналах, які входять до міжнародних наукометричних баз, що є академічно недоброчесним. Наприклад, вказані у звіті дослідження не мали ніякого відношення до теми роботи, були опубліковані не в роки виконання роботи.

Докладно про нові правила фінансування

Тепер діє алгоритм, за яким перерозподіляється фінансування між закладами вищої освіти, закладами післядипломної освіти та науковими установами, що належать до сфери управління МОЗ України, відповідно до чітких критеріїв:

Таблиця з сайту МОЗ

Переваги нового принципу фінансування для медичної науки

  • ефективне використання коштів платників податків;
  • орієнтація на кінцевий результат, тобто інноваційні відкриття, що визнаються на міжнародному рівні та публікуються у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science, PubMed та/або Scopus та мають імпакт-фактор;
  • інтеграція української медичної науки у світову науку через публікації в наукових виданнях, що високо цінуються за кордоном;
  • можливість брати участь у міжнародних конкурсах на гранти.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні