Автокрісло: як їздити з дитиною у таксі, як вибрати своє та чи є альтернативи

Верховна Рада схвалила введення штрафів для водіїв за перевезення дітей без автокрісел.

За порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів (510 гривень). При повторному порушенні – 850 гривень.

У соцмережах нововведення викликало хвилю реакцій.

Дехто радіє штрафам.

Інші обурюються, оскільки це, на їхню думку, завдає багато клопотів.

  • Чому звичайний ремінь не захистить вашу дитину.
  • Чому важливо користуватися автокріслом та як його вибрати.
  • Чи розповсюджуватимуться штрафи на служби таксі та як їздити з дитиною, якщо служба не надає автокрісла.
  • Які існують альтернативи автокріслу.

Про це детально розповідаємо далі.

Дитячі автомобільні крісла зменшують ризик серйозної травми на 80% у порівнянні з дітьми,
які пристебнуті в авто дорослим паском безпеки. Фото AndrewLozovyi/Depositphotos

Чи будуть штрафи діяти на таксистів

У коментарі УНІАН співавтор законопроекту позафракційний народний депутат Дмитро Шпенов зазначив, що закон стосуватиметься й таксі.

Він однозначно поширюється на таксі. І в таксі тепер повинні бути передбачені, як це загальноприйнята практика в усій Європі, – є там автомобільні крісла, в багажнику лежать дитячі крісла, сказав Шпенов.

Він уточнив, що коли готував законопроект, розумів, що сума штрафу в 510 грн для деяких сімей – дуже велика сума.

Але це вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка свідчить про те, що на 52% смертність дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні, – пояснив Шпенов.

Громадського транспорту закон стосуватися не повинен, оскільки є "спеціальний закон про перевезення пасажирів у маршрутках і автобусах", уточнив депутат.

Проте представник спільноти "Київ дружній до батьків і малюків" Олег Рівтін стверджує, що це не так, оскільки за правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту дитину дошкільного віку можна перевозити на руках на задньому сидінні авто.

Водночас важливо розуміти, що мова йде саме про таксі з ліцензією, перевіркою водіїв тощо, – додає Рітвін.

У законі "Про автомобільний транспорт" також сказано, що таксі – це легковий автомобіль, в якому мають бути

  • розпізнавальний ліхтар оранжевого кольору на даху автомобіля,
  • діючий таксометр,
  • сигнальний ліхтар із зеленим та червоним світлом у верхньому правому кутку лобового скла тощо.

Активіст вказує на ще одну проблему в законодавстві: якщо ми скористаємося автокріслом, то все одно не дотримаємося правил перевезення дитини.

У більшості дитячих крісел свої ремені безпеки, і дитину ми пристебаємо саме ними. Правила ж нам кажуть, що треба пристебнути за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу, а це лише бустер (вмонтоване автокрісло без спинки – УП).

Де-юре, посадивши дитину в крісло, ви не виконаєте правил. Ніде немає визначень, що таке дитяче автокрісло і які є його категорії, – пояснює Рітвін.

[BANNER1]

Чому так важливо садити дитину в автокрісло

Часто ми чуємо думку, що звичайний ремінь безпеки вбереже дитину від смерті та серйозних травм під час ДТП.

Проте це не так, запевняє голова Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді Traffic Challenge Ольга Дробишева.

Ремінь може пошкодити внутрішні органи або й навіть задушити дитину.

Ремінь безпеки проходить не там, де потрібно. У дитини він іде через шию або живіт. При зіткненні дитина може вилетіти, ремінь може перетиснути живіт або ж дитина на ньому повіситься, – пояснює експертка.

За словами Дробишевої, ремінь має проходити по ключиці, грудині та через таз.

При різкому гальмуванні та надвеликих навантаженнях у людини можуть зламатися ребра чи ключиця. Але ця травма сумісна з життям, – додає експертка.

Сучасний легковий автомобіль розрахований на людину зростом більше 145 сантиметрів та вагою більше 36 кілограм, пояснює Ольга Дробишева.

Це стосується не тільки дітей. Є дорослі, у яких зріст менше 145 сантиметрів. Вони також мають пересуватися у спеціальних утримуючих пристроях, – додає екпертка.

Ремінь може пошкодити внутрішні органи або й навіть задушити дитину.
Фото endhals/Depositphotos

Автомобільне крісло – це не "викинуті на вітер гроші", це інвестиція, що може врятувати життя вашої дитини, пише колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Доведено, що дитячі автомобільні крісла зменшують ризик серйозної травми на 80% у порівнянні з дітьми, які пристебнуті в авто дорослим паском безпеки.

Вона радить возити дитину в автокріслі завжди – навіть якщо плануєте їхати в магазин за рогом чи у школу в 500-метрах.

Чи реально їздити в таксі з автокріслом

Зараз в Україні замовити таксі з автокріслом важко, стверджує Ольга Дробишева.

За її словами, в Україні існує всього декілька сервісів, які пропонують послугу таксі з автокріслом. І їх послуги часто дорогі.

У Києві їй відомо про два: Baby Transfer та Baby Driver. Для того, щоб служба приїхала з правильним автокріслом, потрібно повідомити вагу і зріст дитини.

В інших службах можна використовувати своє автокрісло. Але не всі це дозволяють, наприклад, Uber Shuttle, стверджує Дробишева.

[BANNER2]

Представник спільноти "Київ дружній до батьків і малюків" Олег Рівтін опублікував на своїй сторінці у Facebook відкритий лист компаніям Uber, Uklon та Bolt, де звернувся з проханням ввести послугу перевезення дітей в автокріслах.

Я знаю, що компанії Uber і Bolt вже надають можливість замовлення авто з дитячим кріслом в ряді міст світу.

При замовленні є можливість вибрати умову "дитяче крісло". Це тарифікується як додаткова послуга, яка забезпечує безцінну безпеку дитині.

У компанії Uklon такого немає ні в одному з міст присутності.

Я відкрито звертаюся до Uber, Uklon і Bolt і прошу вас:

  • Забезпечити активне залучення водіїв з дитячими кріслами до використання ваших сервісів.
  • У найкоротші терміни додати в додатку можливість замовлення автомобіля з дитячим кріслом, – написав Рівтін.

За його словами, у країнах Європи штрафи за перевезення дітей без крісел можуть досягати 300 євро, а правила зобов'язують водіїв перевозити дітей тільки в автокріслах відповідної категорії.

Ми звернулися в три популярних сервіси таксі, щоб дізнатися про послугу.

В Uber не зазначили, чи існує в них можливість викликати машину з автокріслом, але повідомили, що можна зі своїм:

Uber прагне надавати безпечні та надійні послуги. Ми з повагою ставимося до українських законів, тому пасажири Uber з дітьми можуть використовувати для поїздки власне автокрісло.

Також в компанії зазначили, що в Uber Shuttle тепер зможуть їздити діти у супроводі дорослих та за наявності автокрісла:

Ця функція дозволяє неповнолітнім їздити в супроводі дорослих: діти від 12 років і старше, зріст яких становить не менше 145 см. Для загальної безпеки всіх користувачів, неповнолітні діти зростом нижче 145 см можуть також їздити в Uber Shuttle, за умови наявності у дорослого автокрісла для поїздки.

Компанія Bolt повідомила, що рекомендує водіям не виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, ріст яких менше 145 см (навіть в супроводі дорослих), якщо в авто немає автокрісла:

Ми також просимо водіїв встановлювати дитяче крісло, якщо воно є в наявності у пасажирів.

У компанії додали, що у деяких країнах, де працює сервіс Bolt, є окрема категорія авто, обладнаних дитячими кріслами.

Bolt стверджує, що зараз запозичує досвід і розглядає "можливість створення окремої категорії авто з дитячими кріслами в Україні".

[BANNER3]

Представник Uklon Сергій Смус у Facebook зазначив, що компанія планує додати окрему категорію з можливістю перевезення дітей в 1-2 кварталі 2020 року.

Проте проблема не тільки у сервісах таксі, стверджує Костянтин Образцов, який співпрацює з відомими компаніями як водій.

Він розповідає, що має у машині бустер (вмонтоване автокрісло без спинки), проте батьки самі часто відмовляються його використовувати:

Я співпрацюю з UBER, Bolt та Uklon і завжди маю в машині бустер, але мене дивує, коли я пропоную батькам бустер для їх дітей, то постійно чую "да ненадо, мы постоянно на руках возим или так посидит".

За весь час два рази батьки сказали "дякую" та взяли бустер.

Одного разу навіть хотіли сісти разом з дитиною на переднє крісло, я заборонив, так почув у відповідь "Да он же хороший мальчик, чего нельзя".

Які існують альтернативи власному автокріслу

Ні, тримати дитину на руках не можна. Якщо ви не пристебнуті та тримаєте її на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом.

У машинах можуть бути одразу вмонтовані автокрісла без спинок. Їх ще називають бустерами.

Проте ці сидіння розраховані на дітей приблизно від 3 до 12 років.

Детальніше про це на відео:

Також існують сервіси прокату автокрісел.

Проте експертка каже, що до них треба ставитися обережно, оскільки важко перевірити, чи орендоване крісло повернули у тому ж стані.

Тому навіть якщо у вас немає своєї машини, варто мати автокрісло, щоб дитина під час поїздок була у безпеці.

Якщо ви не можете купити або орендувати дороге і якісне автокрісло, яке максимально убезпечить дитину від загроз, ось три основні причини взяти будь-яке:

  • Якщо це автокрісло для маленької дитини, воно дозволить везти дитину задом наперед, що вже менш травматично.
  • Воно підіймає рівень сидіння дитини до того, щоб ремені безпеки не проходили по шиї.
  • Вас не оштрафують.

Краще щось, аніж нічого, стверджує експертка.

Як вибрати автокрісло

Якщо ви таки нарешті вирішили купити автокрісло для дитини, то варто розуміти, що в одному малюк не зможе їздити до 12 років, до зросту 145 сантиметрів чи до ваги 36 кілограм.

Існує загальноприйнята класифікація автокрісел:

  • 0+ (до 13 кг),
  • група І (9-18 кг),
  • група ІІ (15-25 кг),
  • група ІІІ (22-36 кг).

Також існують крісла-трансформери, проте вони менш безпечні, пояснює Ольга Дробишева:

Крісла-трансформери зазвичай гірші за крісла конкретної категорії, бо вони складаються з частин. А це – більший ризик зламатися. Чим більш монолітне крісло, тим воно стабільніше в надзвичайних ситуаціях.

Детальніше про види крісел на відео:

Зверніть увагу, що крісло потрібно обрати відповідно до розмірів дитини.

Зважайте на її зріст та вагу, а також запропонуйте дитині взяти участь у виборі їй має бути комфортно під час тривалої подорожі, радить Уляна Супрун.

Проте існує багато автокрісел, які комфортні, але майже не захищають, попереджає Дробишева.

Рівень безпеки різних моделей крісел можна перевірити на сайті німецької компанії ADAC, яка проводить краш-тести.

Основні правила, як вибрати автокрісло:

  • Перед покупкою варто спершу приміряти кілька автокрісел до свого автомобіля. Спробуйте знайти продавця, який готовий допомогти з цим. Уточніть, чи навчений персонал установці крісел.
  • "Поміряйте" крісло на свою дитину. Підголівник має бути по мочку вуха. Коли дитина виростає, їй починають тиснути ремені безпеки.
  • Перевірте, чи є у вашому автомобілі вбудовані роз'єми міжнародного стандарту Isofix. Вони призначені для того, щоб спростити установку автокрісла. Роз’єми можуть бути заховані в щілинах між сидіннями.
  • У деяких виробників автомобільних сидінь є онлайн-довідники, в яких вказано, які автокрісла підходять для машини.
  • Обов’язково перевірте маркування та наявні документи. Якщо крісло вже раніше використовували, воно може бути пошкодженим. Адже навіть незначна аварія деформує каркас, і таке крісло не гарантуватиме дитині абсолютної безпеки.
  • В автокріслах буває п’ятиточковий і триточковий ремень безпеки. Найбільш безпечний – п’ятиточковий. Чим більше ременів, тим краще розподіляється навантаження по тілу. Тому у дітей найменшого віку обов’язково має бути п’ятиточкове кріплення.
  • Якісні автокрісла зазвичай важкі.
  • У кріслах для дітей до 18 кілограмів або до першого року має бути можливість встановити їх спиною до напрямку руху.
  • Автокрісло має термін придатності зазвичай 6 років.

Запам’ятайте, що в жодному разі не можна використовувати крісло, яке побувало в ДТП, попереджає Дробишева.

Як правильно використовувати дитяче автокрісло:

  • Переконайтеся, що ви завжди садите свою дитину в автокрісло з боку тротуару.
  • Переконайтеся, що ваша дитина надійно пристебнута відповідно до інструкцій виробника. Коли ви купуєте автокрісло, попросіть продавців продемонструвати, як його правильно використовувати.

Катерина Хорощак, УП.Життя

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні