Чим займаються соціальні підприємці? Лікнеп від Української Соціальної Академії

Чим займаються соціальні підприємці? Лікнеп від Української Соціальної Академії

Що таке соціальне підприємництво?

Запитавши "що таке соціальне підприємництво?" ви, імовірно, почуєте, що це щось пов’язане з благодійністю чи волонтерством. Але це не зовсім так.

Якщо традиційні бізнесмени прагнуть отримати прибуток, то мета соціального підприємця — не тільки заробити, а й вирішити важливу соціальну проблему: безробіття, забруднення міст, працевлаштування людей із вразливих груп.

"У соціального підприємства виділяють три основні риси: економічна стійкість, вміння вирішувати соціальні проблеми та найважливіше, про що часто забувають, — застосування в цих рішеннях інноваційних підходів.

Під інноваціями ми розуміємо не тільки технологічні нововведення, а й соціальні — те, що дозволяє змінювати середовище навколо нас", — розповідає СЕО Української Соціальної Академії Михайло Мельник.

В Українській Соціальній Академії

Цікавий приклад — історія випускників Академії стартапу "Detalka", який виробляє робоконструктори для дітей.

На підприємстві працюють люди з інвалідністю.

"Мій друг Богдан раніше працював таксистом. Якось він потрапив в автомобільну аварію, пошкодив спинний мозок — тепер не може ходити. Тож я почав думати, як йому можу допомогти", — розповідає засновник підприємства Богдан.

Маніпулятори від "Detalka"

Як стають соціальними підприємцями?

Як правило, до соціального бізнесу приходять люди, які особисто зіткнулись із якоюсь проблемою.

Вони придумали інноваційні шляхи її вирішення — і захотіли поділитися досвідом, який зможе допомогти іншим.

"У таких підприємців висока соціальна чутливість і цінності: турбота про інших не менш важлива їм, ніж самореалізація й комерційний успіх. Вони конкурують на ринку з традиційними комерційними компаніями завдяки інноваційності та соціальної орієнтованості", — коментує Михайло Мельник.

Михайло Мельник, СЕО Української Соціальної Академії

Засновниця кав’ярні "Джонатан Лівінгстоун" Олена Тронько — мама дитини з алергією на лактозу.

"Зараз лікарі призначають людям із таким діагнозом дієту, але поїсти в нашій країні їм майже нема де", — розповідає Олена.

Підприємиця довго шукала рецепти солодощів, які буде можна її дитині — і зрештою вирішила відкрити кав’ярню для людей із подібною проблемою.

"Я зрозуміла, що таких дітей багато. І вони мають не тільки право на життя — а й на хороший відпочинок і смачну їжу", — коментує Олена.

Безглютенова випічка

До соціального підприємництва також часто приходять досвідчені підприємці.

"Ці люди вже багато чого досягли у своєму житті — і вирішили зробити щось для оточуючих, але прагнуть робити щось більш системне, ніж просто час від часу жертвувати на благодійність", — розповідає виконавчий директор Української Соціальної Академії Петро Дарморіс.

Як влаштований соціальний бізнес?

Соціальне підприємство виробляє товари чи надає послуги, які воно продає на вільному ринку — так само, як і звичайний бізнес.

Але на відміну від традиційного бізнесу, його найголовніша мета — розв’язання соціальної проблеми.

З цією метою підприємство відраховує певний відсоток прибутку на реалізацію обраної соціальної ініціативи.

Кав’ярня "Поруч" заснована при центрі підтримки ветеранів АТО в Краматорську.

У закладі дають роботу побратимам, роблять знижки для ветеранів та волонтерів.

А з зароблених коштів допомагають колишнім АТОвцям — 80 % прибутку від закладу йде на розвиток центру.

Кав’ярня "Поруч"

Чимало соціальних бізнесів дає роботу людям із вразливих соціальних груп — а прибуток використовують для розвитку підприємства.

Соціальний стартап HappyEcoWood працевлаштовує людей, раніше залежних від алкоголю та наркотиків — адже цій категорії людей важко знайти роботу.

Підприємство виготовляє дитячі майданчики та передає кожен п’ятий із них багатодітним сім’ям.

Дитячий майданчик від HappyEcoWood

В Україні поки немає спеціального закону про соціальний бізнес. Тому кожне підприємство обирає ту форму організації роботи, у якій йому зручніше працювати.

У нашій країні більшість соціальних підприємств оформлені як неприбуткові організації (60 %).

Ще 30 % — ФОПи 2 або 3 групи, а решта — поєднує обидві форми організації.

Де навчають соціальному підприємництву?

Попри те, що соціальний бізнес у нашій країні тільки починає розвиватись, усім, хто хоче навчатися, доступні чимало варіантів: різноманітні лекції, короткі інтенсиви чи ґрунтовніші програми, що передбачають роботу з менторами та пошук інвестицій.

Так, Українська Соціальна Академія протягом останнього року проводить програми з розвитку соціального підприємництва для тих, хто хоче спробувати свої сили в соціальному бізнесі, але не знає, з чого почати.

Їх слухачами стали понад 200 осіб у різних містах України.

В Українській Соціальній Академії

Академія першою в Україні почала запроваджувати міжнародні освітні програми з соціального підприємництва.

Їх автори орієнтувалися на європейські практики, яка адаптували до українських реалій.

У їх розробці брали участь викладачі бізнес-школи WU Executive Academy (Австрія) та Центру розвитку соціального підприємництва Santa Clara University (США).

Навчання в Українській Соціальній Академії передбачає супровід соціального підприємця від ідеї до перших продажів.

Соціальним бізнесменам доступні Акселератор, Пре-акселератор та конкурс проектів для соціальних підприємців Social Impact Award.

Також найкращі студенти мають можливість отримати консультації персонального ментора та гранти на розвиток власного бізнесу.

Соціальні підприємці, які отримали по 40 000 грн. на реалізацію своєї ідеї

"Ми вважаємо, що за соціальною економікою й соціальними підприємцями майбутнє.

Соціальний бізнес уже зараз показує помітні результати — ми бачимо, як українські підприємці створюють робочі місця, працевлаштовуючи соціально незахищені верстви громадян, вигадують нові способи перероблення матеріалів, покращуючи екологічну ситуацію", — розповідає Михайло.

В Українській Соціальній Академії

Наступний набір на програму "Акселератор соціальних підприємств" в Українській Соціальній Академії стартує взимку — стежити за новинами щодо відбору можна на сторінці академії в Facebook.

Детальніше про програми Української Соціальної Академії

Реклама:

Головне сьогодні