5 цікавинок, яких ви могли не знати про Святого Миколая і його день

Катерина Хорощак — 19 грудня 2019, 15:20

Свято Миколая оповите легендами, а розповіді про святого часом дуже схожі на казку.

Який Святий Миколай у легендах, ми запитали етнографиню Наталію Громову.

Фото: twixx/Depositphotos

Святого Миколая вшановують тричі на рік: 11 серпня – його народження, 19 грудня – день смерті і 22 травня – перенесення мощей з Мір Лікійських до Барі.

Цьому навіть присвячена легенда. Вона пов’язана зі Святим Касіяном, якого вшановують 29 лютого.

"Касіян прийшов до Бога зі скаргою, чому його так рідко святкують, а Миколу так часто. І Бог йому сказав: "Ось ти весь у чистому, зараз на небі, а Миколи я докликатися не можу. То він з пожежі людей рятує, то козаків з ярма". І нарешті Микола до них підійшов, весь такий брудний – щойно витягав чоловіка із багнюки", – розповідає етнографиня.

Є велика відмінність у церковному і народному тлумаченні Миколая.

У церковному він дуже статечний і в ризах, бо за життя був архієпископом. А народні легенди подають його як захеканого трудягу. Він весь час у брудному, пояснює експертка.

Святий Миколай – покровитель на воді.

Немає фактів про те, що Миколай рятував на воді. Але саме мореплавці і рибалки найбільше звертаються до нього, якщо розігралася на морі буря, додає Громова.

Українська легенда каже, що Миколай був настільки набожним, що постив немовлям.

"По середах і п’ятницях він відмовлявся від материнського молока, коли був немовлям. Це неможливо з точки зору людської фізіології, але от він постив, поки сонце не сяде, настільки був набожний", – переповідає етнографиня.

Ще одна легенда розповідає, що Миколай опікується тваринами.

"Одного селянина спіткала в лісі темрява, він залишився там на ніч, побачив вдалині сивого чоловіка, який сидів зі звірами. Чоловік роздавав їм вказівки: "Ти підеш з’їси ту тварину, а ти ту. Ти, лисе, у тому дворі курей поїси".

Так чоловік почув, що Миколай наказав вовкові з’їсти його лисого коня.

Селянин повернувся додому і замастив лисину коня глиною. Вовк прийшов, подивився, і лисого коня не знайшов. Тоді Миколай сказав вовку з’їсти самого селянина", - переповідає легенду Громова.

За її словами, так люди могли пояснювати, чому трапилося лихо.

Це пов’язано з установками "Бог дав, Бог взяв" і "На все воля Божа". Противитися цим установкам не могли, додає етнографиня.

Вас також може зацікавити:

Казка про непедагогічного Миколайчика

Відчуй себе Святим Миколаєм: як подбати про інших, коли в тебе нема суперсил, мішка і бороди

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні