Як зберегти особисті кордони у спілкуванні з родичами – розповідають експерти

Миронова Наталія — 24 січня 2020, 13:59

Як підтримувати хороші стосунки з родичами, але зберегти особисті кордони?

Коли ви стаєте батьками і розривається між хаосом, розгубленістю і повним виснаженням, ваші власні батьки і родичі можуть стати хорошою підтримкою.

Але заради вашого благополуччя і збереження теплих стосунків з бабусями і дідусями, може виникнути необхідність встановити деякі обмеження у спілкуванні, пише HuffPost.

У спілкуванні з родичами інколи виникає необхідність встановити особисті кордони. Фото Depositphotos

Ліцензований терапевт з питань шлюбу і сім'ї в Енсінітас, штат Каліфорнія Беккі Штумпфіг та директор Програми розвитку дорослого житті в Інституті родини в Північно-Західному університеті Джейкоб Голдсміт розповіли як тактовно поговорити про особисті кордони з родичами.

"Коли у пари є батьки або родичі, які надмірно беруть участь в їхньому житті, є і хороша сторона: їхніх дітей буде любити більша кількість людей.

Погана сторона полягає в тому, що це може стати початком сварок – якщо батьки і родичі не будуть поважати особистий простір або цінності сім'ї", – говорить Беккі Штумпфіг.

З'ясуйте, які цінності всередині вашої родини

Перш ніж спілкуватися з бабусею і дідусем, важливо провести відкриту розмову з вашим партнером, щоб визначити ваші цінності як батьків і як сім'ї.

"Якщо я знаю свої цінності, я можу з більшою ясністю повідомити про свої потреби іншим", – пояснює Джейкоб Голдсміт.

Визначіть цінності для ващої родини. Фото Depositphotos

Не потрібно мати ідеально відточений список цінностей, проте важливо розуміти межі дозволеного всередині сім'ї, щоб потім грамотно пояснити це родичам.

Випереджайте проблему

Коли ви визначили межі та цінності, постарайтеся поговорити про них з батьками і родичами одразу, ще до того як виникнуть проблеми.

[BANNER1]

"Найкраща порада для всіх, хто бореться з бабусями і дідусями, які порушують особисті кордони – поговоріть про кордони якомога раніше.

Якщо цього не зробити – їх порушення будуть тільки посилюватися", – каже Штумпфіг.

Висловіть свою вдячність

"Батьки і родичі краще будуть сприймати розмову, якщо висловити вдячність за особливу роль, яку бабуся і дідусь грають в житті дитини", – радить Штумпфіг.

Терапевт також закликає подумати про часи, коли батьки самі матимуть онуків і над тим, як би вони хотіли, щоб до них ставилися в цій ролі.

Штумпфіг радить почати розмову з вдячного висловлювання:

"Для нас важливо, щоб у вас були хороші стосунки з нашою дитиною і ми любимо, коли ви проводите час разом".

Потім доповнити його поважних запитом:

"Ми розуміємо, що дитячий режим сну трохи відрізняється від того, до чого ви звикли, і ми будемо вдячні, якщо ви будете дотримуватися встановленого нами графіка".

Будьте вдячними. Фото Depositphotos

Якщо бабуся з дідусем приходять без попередження, батьки можуть заздалегідь попросити попередити дзвінком, сказавши щось на кшталт:

"Ми раді бачити вас і ми будемо вдячні за телефонний дзвінок, перш ніж ви приїдете, щоб ми могли переконатися, що цей час підходить нам всім", – додала Штумпфіг.

Можна також сказати, наскільки ви цінуєте їхню любов до своїх дітей, а потім смиренно визнати:

"Іноді я відчуваю провину за те, що мені потрібно встановити деякі обмеження. Але заради наших дітей нам потрібно зробити це. Я сподіваюся, що ви можете підтримати нас".

Простіше подавайте інформацію

Краще максимально просто пояснювати свою позицію, уникаючи відхилення в інші теми посеред розмови.

Якщо батьки або родичі часто дають вам поради про те, як виховувати дітей, грунтуючись на їхньому власному досвіді, розгляньте таку відповідь:

"Спасибі за ваші мудрі слова. Ми, ймовірно, зробимо багато помилок на цьому шляху, але ми пишаємося тим, що самостійно вирішуємо такі складні батьківські ситуації, і ми будемо звертатися до вас, якщо нам знадобиться додаткова підтримка".

[BANNER2]

Якщо батьки або родичі хочуть бути надмірно залучені до виховання дітей, рекомендується дати їм якусь особливу роль.

Наприклад, забирати дітей зі школи в певні дні, запрошувати їхньому на дитячі заходи або недільні обіди.

Будьте гнучкішими

Можна спробувати бути трохи гнучким з різними підходами для бабусі й дідуся.

Зрештою, ваші діти знають, що ви є батьками і головними дорослими фігурами в їх житті, але їм приємно мати хороші стосунки з родичами з різних поколінь.

Будьте гнучкими в спілкуванні з родичами. Фото Depositphotos

"Це не проблема життя або смерті, коли ваш батько або родич хоче подати неідеальну їжу, яку ви ніколи б не подали дітям", – кажуть експерти.

"Нагадайте собі, що ваші діти зможуть повернутися до вашого способу життя, навіть якщо вони проводитимуть деякий час в інших правилах і умовах життя.

Діти визнають, що допустиме з мамою і татом відрізняється від того, що допустимо з бабусею і дідусем".

Якщо батьки можуть спробувати прийняти деякі примхи і зрозуміти, що стосунки їхньої дитини з бабусею і дідусем – ще один рівень підтримки в житті їхньої дитини, це може допомогти створити більше радості в сім'ї.

Вас також може зацікавити:

Бабусі й дідусі можуть жити на 5 років довше, якщо гратимуть з онуками

Чи всі українські бабусі та дідусі рівні у своїх правах?

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні