2019 рік – другий найгарячіший в історії планети

Ситнік Ольга — 9 січня 2020, 11:33

2010-ті роки стали найтеплішим десятиліттям в історії світу.

Останні 5 років були найспекотнішими.

2019 рік став другим найгарячішим роком, після 2016-го. Різниця лише в 0,04°C.

Такі дані озвучує Служба контролю за зміною клімату Коперника (C3S), моніторингова агенція, яку підтримує Європейський союз.

2019 рік – другий найгарячіший в історії планети. Фото vencav/Depositphotos

"2019 рік став ще одним надзвичайно теплим роком, насправді другим найтеплішим у світі в нашому наборі даних, коли багато окремих місяців били рекорди", – заявив керівник C3S Карло Буонтемпо, якого цитує видання Huffingtonpost.

"Останні п’ять років були п’ятьма найтеплішими рекордами (у всьому світі); останнє десятиліття було найтеплішим за показниками: це безперечно тривожні знаки", – уточнює директор ECMWF Copernicus Жан-Ноель Тепо.

Результати C3S констатують, що світ стає все гарячішим, крижані покриви тануть швидше, океани ростуть більше і тварини гинуть шаленими темпами.

Цьогорічний сезон пожеж в Австралії підтверджує тенденції. Хоча зміни клімату не спричиняють пожеж, вони здатні погіршити умови.

Європейські дослідники закликають до радикальних заходів щодо стримування викидів вуглецю та наслідків змін клімату.

До 2050 року світ має відмовитися від викопних палив, щоб уберегти планету від потепління на 1,5°C вище доіндустріального рівня.

Навіть при такому рівні потепління планета отримає ряд драматичних наслідків, включаючи загибель від 70% до 90% коралових рифів планети.

У січні 2020 року американські наукові агенції, включаючи Nasa та Національну адміністрацію океанічної та атмосферної сфери, мають опублікувати і свої детальні заяви щодо клімату.

Вас також може зацікавити:

Експерти: зміни клімату загрожують безпеці

Планетарна дієта: що їсти, щоб зупинити зміни клімату

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні