Як попередити підліткові самогубства: дієві кроки для побудови довіри між батьками і дітьми

Як попередити підліткові самогубства: дієві кроки для побудови довіри між батьками і дітьми

За останній місяць низка підліткових самогубств сколихнула Україну, діти стрибали з висоти, приймали великі дози ліків.

Соціальними мережами шириться інформація про нові "смертельні челенджі", а в батьківських групах вирують обговорення, як запобігти можливим трагедіям серед дітей.

Бути батьками підлітків – справжнє випробування. В пубертатному періоді на фоні фізіологічних та гормональних змін виникає чимало і психологічних – підлітку здається, що він найрозумніший, і всі навколо його недооцінюють і зневажають, виникає непереборне бажання щоразу здобувати нові висоти і все перевіряти на власному досвіді.

Загострюються емоції і почуття, через ілюзію нерозуміння виникає почуття самотності та агресія, які зрештою і можуть стати причиною фатальних подій.

З психологом Карітасу Волинь Наталією Гавронською та координатором програм для дітей і молоді Карітасу Львів, соціальним працівником Сергієм Майоровим спробували з’ясувати як батькам вибудувати з дітьми довірливі стосунки та допомогти підліткам уникнути трагічних чи небезпечних ситуацій.

Наталія Гавронська, психолог Карітасу Волинь

На даний час ще не до кінця досліджено як впливають гаджети на розумовий і емоційний розвиток дитини. Але вже є достатньо негативних моментів і ризиків.

Найнебезпечнішими є залежність від соцмереж і кібербулінг.

"З досвіду роботи з підлітками можна сказати, що ті діти, які багато перебувають в мережі інтернет, грають ігри – більш тривожні, мають порушення сну, страхи", – пояснює психолог.

Соціальні мережі давно стали великою частиною нашого щоденного життя, але як сильно батькам не хотілось би вберегти дітей від усіх можливих небезпек користування соціальними мережами, їм далеко не завжди буде це вдаватись.

Саме тому так важливо говорити і пояснювати, які труднощі і негаразди можуть їх спіткати в віртуальному світі.

За словами Сергія Майорова, на сьогодні є цілком достатньо доступної інформації і про кібербулінг і про збереження конфіденційності як дитини, так і родини в цілому для запобігання будь яким негативним наслідкам.

Навіть функція "батьківський контроль" на гаджеті не дасть гарантії того, що дитина її не зможе обійти. Заборона завжди викликатиме спротив та інтерес, саме тому так важливо говорити що і чому може нести шкоду.

Необхідне обговорення і пояснення, що створення акаунту в будь-якій соціальні мережі це право і свобода, але одночасно з ними і відповідальність, яку доведеться нести за будь-які дії – викладання фото чи відео, спілкування, будь-який контент, який може завдати шкоду іншим.

Одночасно з тим батьки мають пам’ятати, що коли дитина звертається з проблемою чи переживанням про будь-яку активність в мережі, то потрібно шукати спільне вирішення проблеми, обговоривши всі деталі та нюанси загрози чи непорозуміння.

Сергій Майоров, координатор програм для дітей і молоді Карітасу Львів

Останніми тижнями почастішало обговорення, "смертельних челенджів", які поширюються соцмережами, і це лякає батьків, а часто діти про нього можуть і не знати.

Як розповідає Наталія Гавронська, це – приклад "моральної паніки", явища, коли у суспільстві поширюється реальна істерія довкола нереальної проблеми.

Небезпечні ігри, котрі мають на меті "полоскотати нерви" загадковістю та страхом, існували і раніше, звісно завдяки сучасним можливостям комунікації вони стали більш доступними, але глобально – не є чимось новим.

Тому про цю проблему потрібно говорити, але не з метою залякати і тим самим підвищити інтерес, а з метою попередження негативних наслідків участі в таких "челенджах", додає соціальний працівник.

Згадайте себе в підлітковому віці і пригадайте свої відчуття.
Фото vladlevickij/Depositphotos

На жаль, засоби масової інформації часто надають новинам про підліткові самогубства зайвої драми – деталізуючи інформацію про обставини смерті, не розповідають про те, як цьому можна було б запобігти.

А у висвітленні новин про підліткові самогубства дуже важливо уникати зайвої поетизації, героїзації смерті, як видатного вчинку сильної особистості, акцентує психолог.

Однією зі значущих проблем сучасних підлітків є страх негативної оцінки, а саме страх осміяння і надмірне занепокоєння власною зовнішністю та реакцією оточуючих.

Тим часом визначальними причинами, які можуть призводити до суїциду є:

👎 конфлікти в різних сферах життя (у сім’ї, у групі однолітків, із педагогами);

👎 самотність, недовірливість;

👎 шкідливі звички;

👎 нав’язливі думки, тривожна фіксація на негативних аспектах минулих ситуацій;

👎 схильність до асоціальної поведінки.

Наталія Гавронська перераховує, що для попередження трагедії батькам варто звертати увагу на фактори, які сигналізують про кризу, задовго до прийнятого підлітком рішення, а саме:

  • зміни в звичках, їжі або в сні,
  • наркотична або алкогольна залежність,
  • помітні і раптові особистісні зміни,
  • примхливість або участь у ризикових, екстремальних діях,
  • агресивність, реакції гніву, бунтівна поведінка,
  • втеча з дому і від травмувальної ситуації,
  • скандальність,
  • постійна нудьга,
  • труднощі з концентрацією уваги,
  • погіршення успішності в навчанні,
  • втрата інтересу до розваг,
  • фокусування на темі смерті,
  • інтерес до кривавих сцен або сцен вбивства,
  • колекціонування та дискутування інформації про методи вбивства,
  • тема смерті або депресії в написаних рядках у творах, на сторінках соцмереж, цитування про це уривків художньої літератури,
  • неприйняття похвал і нагород,
  • наявність суїцидальних випадків в історії сім’ї,
  • недавня втрата друга або членів сім’ї,
  • вербальні натяки.

Також, за словами експертки, батьки мають не боятись звернутись по фахову допомогу психологів, соціальних працівників чи педагогів, коли розуміють, що втрачають контроль над ситуацією.

За словами Сергія Майорова діти, які приходять до Карітасу, перш за все потребують бути вислуханими.

"Вони хочуть поділитись – починаючи від проблем вдома чи школі, закінчуючи випадком який трапився в маршрутці.

Діти хочуть уваги, приємного, безпечного спілкування. Їм не потрібні поради, вони не потребують якихось висновків, лише щоб їх почули", – пояснює соціальний працівник.

На жаль, підлітки часто просто незадіяні – їм нікуди податись. Велика кількість вільного часу, з яким вони не знають що робити і змушує шукати "пригод".

При чому це стосується абсолютно всіх дітей, незалежно від рівня заможності родини. Живе, безпечне спілкування не можуть замінити ні дорогі гаджети, ні максимальне навантаження в навчальному чи виховному процесі.

Щоб налагодити довірливі стосунки з дітьми, фахівці рекомендують батькам:

👍 Активно слухати

👍 Не критикувати, обговорюючи проблеми дитини

👍 Не давати порад, коли їх не просять

👍 Розповідати про свій життєвий досвід і досвід переживання смутку, злості, образ і т.п.

👍 Мотивувати дитину займатися тим, що їй подобається

👍 Не робити зауважень при сторонніх слухачах

👍 Підкреслювати потенціал, не акцентуючись на помилках

👍 Вибачатися, коли помилився

Що стосується обговорення трагічних новин, то психолог пропонує почати розмову з того, що ви дізналися страшну інформацію і розповісти, що ви відчуваєте.

Нехай дитина проговорить свої думки з приводу подій.

Обговорити разом ризики небезпечного впливу через інтернет, нагадати про важливі правила користування інтернетом і соціальними мережами: не спілкуватися з незнайомцями й не повторювати дії, які пропонуються в мережі.

В свою чергу Сергій Майоров наголошує, що потрібно довіряти власним дітям, співпрацювати з ними, не заперечувати їхні дії, не засуджувати, не знецінювати, не насміхатись.

Спілкуватись на рівні, не забороняючи, а пояснюючи чому ті чи інші дії можуть завдати шкоди. Проводити разом більше часу, що дозволить максимально зміцнити довіру.

"Згадайте себе в підлітковому віці і пригадайте свої відчуття, тут не йдеться про те, щоб стати дитині "другом", батьки ним стати не можуть і не повинні.

В спілкуванні з дитиною важливо вміти бачити себе не з позиції старшого, позиції людини з досвідом, а з позиції людини, з якою дитині буде безпечно і комфортно, саме це і стане запорукою довірливих стосунків, які зможуть вберегти від трагедії", – додає він.

Одарка Бордун, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Aleutie/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Підліткам про головне: все, що цікавить хлопців та дівчат

Як фільм "Мої думки тихі" допоможе порозумітися з підлітком? Поради психоаналітика та досвід відомих мам

Коли батьки перестають бути супергероями. Психолог про 7 завдань підліткового віку

Цифрові права та онлайн безпека: як захистити дітей в інтернеті

Як запобігти суїцидам дітей через групи в соцмережах: 7 порад батькам

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні