7 аерофотознімків, що показують, як людина кардинально змінює планету

Катерина Хорощак — 18 квітня 2021, 11:00

Людина все більше і більше впливає і змінює планету. І часто ці зміни геть не позитивні.

Художник Бенджамін Грант і письменник Тімоті Догерті з США хочуть показати перспективу, яку ми, люди, рідко бачимо, пише TED Ideas.

У своїй новій книзі під назвою "Оглядовий таймлапс: як ми змінюємо Землю" (Overview Timelapse: How We Change the Earth) вони використовують супутникові та аерофотознімки, щоб показати, як діяльність людини радикально змінює планету.

Митці сподіваються підвищити обізнаність про ту шкоду, яку ми завдали довкіллю.

"Розуміння того, як наш вибір впливає на планету, є важливим кроком, якщо ми сподіваємося змінити нашу поведінку", – пишуть автори.

Ось фото, які яскраво ілюструють наше втручання в природу.

Лісові пожежі в Австралії, 31 грудня 2019 року

Фото: Європейське космічне агентство

На момент створення цієї фотографії ця масивна лісова пожежа була площею майже 10 млн га. Вона – одна з наймасштабніших в історії Австралії.

Австралійські пожежі – норма чи катастрофа? Пояснюємо фейки й правду

Кладовище шин в Колорадо, США, березень-серпень 2018 року

Фото: Nearmap

Шини складають у величезні купи на найбільшому в світі звалищі шин, розташованому в штаті Колорадо, США.

Об'єкт складається з десятків секцій шириною приблизно 45 метрів, заповнених приблизно 60 мільйонами використаних шин. Щорічно у всьому світі викидається близько 1,5 мільярда шин.

Танення морського льоду Антарктики, 2019 рік

Фото: Maxar Technologies

Приблизно в 64 км від узбережжя Антарктиди морський лід розколюється на блоки різного розміру.

У 1980-х роках Антарктида щорічно втрачала 40 мільярдів тонн льоду; в останнє десятиліття цифра дійшла до приголомшливих 252 мільярдів тонн на рік.

Коли лід тане, він часто оголює темніші ділянки бруду під своєю поверхнею, які поглинають більше тепла. Таким чином, прискорене танення льоду в світі може ще більше пришвидшити процес потепління, який спричиняє танення.

"Червоний приплив" у Флориді травень 2017 року і червень 2018 року

Фото: Nearmap

У 2018 році шкідливі водорості захлиснули води Флориди, в результаті чого було закрито як мінімум шість громадських пляжів.

Ці специфічні водорості, Karenia brevis, виробляють токсичні хімічні речовини, які можуть вражати як риб, так і відпочиваючих на пляжі через свою нейротоксичність.

Червоні припливи можуть тривати від декількох тижнів до більше року залежно від температури океану, сонячного світла, солоності, вітру і течій.

Хоча точну причину цього явища важко визначити, червоні припливи зазвичай відбуваються після сезону інтенсивних штормів, і їх також може спричинити вода з полів, яка доставляє велику кількість штучних добрив в океан.

Проєкт із сонячної енергетики, 2014 і 2017 роки

Фото: Nearmap

На момент установки в 2017 році Westmont був одним з найпотужніших проєктів виробництва сонячної електроенергії на даху в США.

Панелі площею більше 18 га можуть живити 5000 навколишніх будинків.

Вирубка тропічних лісів Амазонки, 1989 і 2019 роки

Фото: Європейське космічне агентство

Штат Рондонія на заході Бразилії став однією з найбільш збезлісених частин тропічних лісів Амазонки.

Колись тут було більше 20 га лісів, але за останні три десятиліття відбулася швидка вирубка і деградація. До 2003 року більше 6 га тропічних лісів були знищені.

Це спустошення тривало в наступні десятиліття і було значно посилене пожежами в Амазонії в 2019 році. У якийсь момент протягом року одночасно було 76000 пожеж, які знищили майже 2 га лісів.

Танення вічної мерзлоти, Росія, 2018 рік

Фото: Maxar Technologies

Яскраво забарвлені лишайники і мохи можна побачити поруч із вічною мерзлотою в Якутії, Росія. Якутія – одне з найхолодніших населених пунктів на Землі. Середня температура в січні – -40,7 °C.

Однак річна температура тут підвищилася більш ніж на чотири градуси, до -7,5 °C з -10 °C за кілька десятиліть.

Це потепління призвело до посилення танення вічної мерзлоти в регіоні – товстого подповерхностного шару грунту, який залишається мерзлим протягом всього року.

У міру танення вічної мерзлоти в Якутії та інших арктичних регіонах в атмосферу викидається метан, який нагріває планету в 84 рази більше, ніж вуглекислий газ за 20-річний період.

Вважається, що тільки в 2013 році в результаті танення вічної мерзлоти вивільнилися 18,7 мільйона тонн метану – значне збільшення в порівнянні з 4,2 мільйона тонн в 2006 році.

Вас також може зацікавити:

Як виглядає найбільш пурпурове місце на планеті. ФОТО

Без слів: проблеми нашої планети, які не завжди легко уявити. ФОТО

Побачити екологічну кризу: 10 мистецьких творів про те, як руйнується наша планета

4 проєкти українських школярів, які допоможуть щонайменше відтермінувати екологічну катастрофу в Україні

Пилові бурі, смог та пожежі: в чому причина екологічних катастроф України

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні