В окупованому Криму росіяни хочуть закрити кримськотатарську школу

Михайло Загородній — 24 квітня 2022, 14:07

У місті Ескі Кирим (Старий Крим) окупаційна влада РФ збирається закрити загальноосвітню кримськотатарську школу № 2 імені Двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

Як розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, такі дії окупантів є порушенням права на освіту рідною мовою.

"Російська федерація, як держава-окупант несе відповідальність за забезпечення і дотримання прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, зокрема і на освіту рідною мовою та збереження культурної ідентичності", – заявила Денісова.

Кримськотатарську школу планують "об’єднати" із місцевим грецьким закладом середньої освіти.

Фото: foto-dog/Depositphotos

З цього приводу вже відбувались збори, однак батьки дітей, які навчаються в школі, вирішили виборювати збереження закладу.

Із початку окупації півострова влада РФ змінила статус 16 кримськотатарських шкіл: 5 перевели на двомовну освіту, 4 стали загальноосвітніми закладами і лише 7 змогли зберегти свій статус.

Ситуація з україномовними школами на території окупованого Криму ще гірша, офіційно зареєстрована лише одна – у Феодосії.

Вас також може зацікавити:

Нібито коментувала "Z" на футболці: у Криму вчительку витурили зі школи за розмову про війну

Як вчителю в окупації не стати зрадником? Історія педагога із захопленого міста Херсонщини

Мовний омбудсмен просить повідомляти про лінгвоцид з боку РФ. Куди звертатися?

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні