Держслужба з етнополітики та свободи совісті стурбована заявою УПЦ МП про Порошенка й ПЦУ

Олена Барсукова — 13 травня 2022, 14:03

Державна служба з етнополітики та свободи совісті стурбована заявою Синоду Української Православної Церкви Московського патріархату про те, що приводом для війни стала діяльність експрезидента Порошенка і ПЦУ.

У відомстві заявили, що заява Синоду містить висловлювання, що можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів вірян та виправдання війни РФ проти України.

"Державна служба з етнополітики та свободи совісті висловлює стурбованість спробами роз’єднувати українське суспільство в цей складний для країни час, коли ми сьогодні сильні й перемагаємо саме тому, що об’єднані", – кажуть у ДЕСС.

Синод є органом управління релігійного об’єднання.

Тому такі висловлювання не можна вважати невдалими формулюваннями окремих людей, які не представляють офіційну позицію УПЦ.

Читайте також: Священник УПЦ МП Андрій Пінчук: Теорія "русского міра" – єресь, яку має засудити міжнародний трибунал

Фото: church.ua

12 травня Синод УПЦ Московського патріархату заявив, що діяльність експрезидента Петра Порошенка щодо здобуття Томосу, заснування української єдиної помісної церкви та її "руйнівна ідеологія" стали приводом для вторгнення РФ в Україну.

У відповідь на це Держслужба зауважила, що всі релігійні об’єднання України мають право оскаржувати рішення органів місцевої або центральної влади.

Однак незгода з рішеннями не дає жодного права принижувати честь і гідність духовенства та вірян іншого релігійного об’єднання.

Аналогічно, будь-які висловлювання чи дії представників певного релігійного об’єднання, що суперечать законодавству, можуть бути оскаржені.

Водночас вони не виправдовують приниження честі й гідності духовенства чи вірян.

Читайте також: 51% українців підтримують заборону діяльності УПЦ МП. Опитування

Реклама:

Головне сьогодні