Шкарлет педагогам в окупації: не зобов'язані працювати на росіян і викладати за їх стандартами

Діана Кречетова — 1 червня 2022, 12:01

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, коментуючи продовження навчального року окупантами у Маріуполі до 1 вересня задля тотальної русифікації шкіл, заявив, що українські педагоги в окупації не зобов'язані працювати.

Про це Шкарлет сказав в ефірі всеукраїнського телемарафону 1 червня.

За його словами, МОН наприкінці березня розробило алгоритм дій, як працювати педагогам в окупації, який є у всіх департаментів освіти і науки.

"Викладачі не зобов'язані йти на роботу до рашистів, у жодному разі не зобов'язані викладати за їхніми стандартами", – наголошує міністр.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Шкарлет відзначив, що Україна забезпечила педагогів "усіма можливостями викладати за українськими стандартами в онлайн-форматі".

"У нас є і Всеукраїнська школа онлайн, електронні щоденник і класний журнал, усереднений онлайн-розклад, віртуальні школи, як-от "Атмосферна школа" та "Оптіма". Вони дають можливість будь-якій дитині під'єднатися до занять, а викладачу до їхнього проведення безкоштовно", – зазначив міністр.

Читайте також: Замість останнього дзвоника – сирена: Зеленський показав фото зруйнованих закладів освіти

Водночас, він запевнив, що жоден український педагог не пішов на співпрацю з окупантом.

"Перше зло – це викладання на мові окупанта, але ще більше зло – це викладання за російськими наративами і стандартами. Там усе пронизано меншовартістю нашої держави.

Жоден з наших освітян цього не допустив і не пішов на співпрацю з окупантом, я пишаюсь ними", – наголосив Шкарлет.

Також глава МОН заявив, що заробітні плати освітянам виплачують у повному обсязі два рази на місяць. Однак, не всім. За його даними, наразі в Україні є 48 територіальних громад (10 тисяч педагогів), які ще не отримали зарплати навіть за квітень.

"Чому це відбувається? Тому що у МОН немає прямого менеджменту до кожної школи. Школами опікуються місцеві органи влади або їхні засновники. Нарахування заробітної плати є, а виплат – немає. Все тому, що наприклад немає (на місці – ред.) керівника, що має цифровий підпис або печатку. Він має формувати реєстри для виплати зарплати", – пояснив Шкарлет.

Зараз МОН намагається вирішити це питання з керівниками військових адміністрацій, запевнив міністр.

Нагадаємо, "Українська правда. Життя" розбиралася, як працювати педагогам в окупації, щоб їхні дії не підпадали під дію санкцій статті про колабораційну діяльність Кримінального кодексу.

Читайте також: Зруйновані школи, тиск на вчителів та заборона української: омбудсмен заявив про освітній геноцид

Реклама:

Головне сьогодні