Найкоротший, але значущий: на Марсі відбувся політ гелікоптера – NASA

Вікторія Андрєєва — 24 листопада 2022, 17:42

Гелікоптер Ingenuity здійснив короткий політ на Марсі 23 листопада.

Попри нетривале перебування у повітрі, астрономи NASA називають його значущим.

"#MarsHelicopter здійснив найкоротший політ в історії марсіанської авіації!", зазначають у Лабораторії реактивного руху NASA.

Гелікоптер піднявся на 5 метрів і завис у повітрі на 18 секунд. Під час цього польоту перевірялись можливості програмного забезпечення.

Група працювала над встановленням оновлення на борту вертольота. Його мета – уникнути небезпеки під час приземлення та використовувати цифрові карти висот для навігації, повідомили у NASA.

У порівнянні з іншими польотами технічно цей не дуже відрізнявся. Навіть був коротшим за перший. Але був значущий в плані дослідження оновлень.

Програмне забезпечення Ingenuity розробили для демонстрації технології, призначеної для роботи на Марсі на рівній гладкій місцевості.

Коли ж гелікоптер піднявся у повітря над скелястим кратером Єзер, схожим на пагорби, навігаційне ПЗ Ingenuity почало думати, що транспортний засіб повертає. Корабель розвертало: програма намагалась протистояти помилці.

На майбутнє ця можливість дозволить безпечно приземлятися на кам’янистій місцевості та надасть пілотам набагато більше потенційних місць для посадки.

Читайте також: У NASA прогнозують, що люди будуть жити на Місяці вже у цьому десятилітті

Реклама:

Головне сьогодні