Більше половини українських програмістів хочуть працювати закордоном

— 16 вересня 2011, 10:39

Більше половини українських та російських ІТ-шників розглядають можливість переїзду на роботу закордон. При цьому кожен п'ятий з наших співвітчизників вживає для цього певні заходи. Своє рішення українці пояснюють високим рівнем життя за кордоном, а росіяни - можливістю отримати досвід і нові знання.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

Воно показало, що 63,1% українських програмістів хочуть поїхати працювати закордон. Результати аналогічного опитування, яке було проведено на порталі hh.ru, засвідчило таку ж ситуацію в наших північних сусідів. Не на багато більше програмістів Росії - 63,7% - теж не проти покинути свою країну. Щоправда росіян, які категорично проти переїзду, більше, ніж українців - 7,6% проти 4,3 відповідно.

Дослідження також показало, що в програмістів з України та Росії різна мотивація для трудової міграції. Якщо більшість наших співвітчизників (52,6%) хочуть закордон через високий рівень життя, соціальні гарантії (45,2%), високі зарплати (40%) і лише після цього - можливість отримати нові знання (36,9% опитаних). То росіяни на перше місце ставлять саме закордонний досвід (44,6% респондентів), а вже потім високий рівень життя (44,4%), соціальні гарантії (42,1%) і зарплату (26,5%).

Найбільше ІТ-шників приваблюють роботодавці Європи (33,4% українців і 21% росіян) і Америки (21,6% і 16,2% відповідно). Кожен десятий ІТ-спеціаліст з України готовий працювати в будь-якій закордонній компанії. В Росії ж таких - 6,7%. Як виявилося, компанії Азії однаково не привабливі в обох країнах. Лише 2,4% українських програмістів і 1,9% російських готові емігрувати на Схід.

Серед українських ІТ-шників популярністю користуються США (туди готові переїхати 3,6% респондентів), Канада (2,8%), Німеччина (2,08%), Австралія (1,92%), Великобританія (1,44%) та Чехія (1,4%). В російських програмістів в пріоритеті США (3,4%), Австралія (3,2%), Канада (2,2%) та Великобританія (1,7%). При цьому лише 0,32% наших програмістів хотіли б працювати в Росії і 0,14% наших північних сусідів розглядають можливість переїхати в Україні.

Як повідомлялось раніше з посиланням на hh.ua - ІТ-спеціалісти користуються найбільшим попитом на ринку праці в Україні. На початок вересня на одного Android-,С++-, PHP, Java-програміста приходилося більше двох вакансій. В серпні ІТ-шники вперше очолили ТОП-10 високооплачуваних професій. Їм пропонували більше, ніж фінансовим директорам і директорам з продажу.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні