Дослідження: у Facebook краще писати ввечері, а електронні листи - вранці

— 3 жовтня 2012, 17:13

The Wall Street Journal узагальнила висновки декількох досліджень про добові біоритми, повідомляє BFM.ru.

Порушення добових ритмів може призвести до таких серйозних захворювань, як діабет, депресія і ожиріння, говорить професор молекулярної і обчислювальної біології Стів Кей з Університету Південної Кароліни.

Як стверджують науковці, для кожної справи можна знайти оптимальний часовий інтервал для досягнення кращих результатів. Наприклад, розумова робота йде ефективніше вранці, але не у ранні години.

Справа в тому, що температура тіла починає підвищуватися перед пробудженням і продовжує рости за полудень. Паралельно поступово поліпшуються працездатність пам'яті, уваги та концентрація. Тому теплий душ з ранку допомагає швидко включитися.

Після обіду до 16.00 багато хто стає більш неуважним й гірше концентрується. О 14.00 сильніше всього хочеться спати. І в цей час доцільно трохи відпочити.

Як не дивно, втома може сприяти творчому мисленню. У більшості ситуацій проблеми, які вимагають ширшого осмислення, найкраще вирішуються ввечері, коли людина втомлена.

В одному з експериментів, організованому Марейк Вієт, науковим співробітником Albion College в Мічигані, 428 студентам було запропоновано вирішити два типи завдань - на аналітичне мислення і на кмітливість. Найкраще група справлялася з другою категорією в "непікові" години, коли учасники вже відчували втому після робочого дня. Ефективність вирішення завдань на логіку протягом дня не змінювалася.

За словами Вієт, через втому думки "блукають" більш вільно, і людина може аналізувати альтернативні варіанти.

Онлайн-переписка з друзями і колегами теж має свої цикли. Відправляючи лист рано вранці, ви не потрапите в шквал вхідних листів і поштову годину пік. Повідомлення, відправлені о 6-ій ранку, швидше за все будуть прочитані. Електронна пошта - як газета, її дивляться вранці.

Для поліпшення настрою варто поспілкуватися в соцмережах. Записи у Facebook о 8-ій вечора зазвичай отримують найбільше "лайків", свідчить дослідження Hubspot. У цей період люди виходять в соцмережу для розвантаження: у них менше справ і більше часу.

Почати день бадьоро допоможе читання Twitter о 8 або 9 годині ранку, коли стрічки в основному наповнюють оптимістичні повідомлення, і твіти з негативними емоціями трапляються серед них найрідше.

Такі дані були опубліковані минулого року в журналі Science за матеріалами дослідження, в якому було проаналізовано 509 млн. твітів 2,4 млн. користувачів за два роки.

Можливо, "ранковий позитив" пояснюється тим, що після сну люди відчувають прилив сил і енергії. У вихідні сеанс підзарядки переноситься на 1-1,5 пізніше.

Раніше вчені з'ясували, що порушення сну, синдром зміни часових поясів та інші "тимчасові" порушення, що виникають після загального наркозу під час хірургічних операцій, є наслідком того, що анестезія "зрушує" циркадні ритми і тим самим порушує сприйняття часу.

Реклама:

Головне сьогодні