Тест

Кинути палити допоможе медитація - вчені

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, яку цитує РИА Новости.

"Ми виявили, що у учасників дослідження, що проходили медитативний тренінг, зменшувалася тяга до куріння. Оскільки усвідомлена медитація покращує самоконтроль і позитивно впливає на увагу і відкритість до внутрішнього та зовнішнього досвіду, ми вважаємо, що вона може допомогти впоратися з симптомами залежності", - пояснив співавтор дослідження І-Юань Тан (Yi-Yuan Tang) з Техаського технологічного університету в Лаббоці (США).

Вчені набрали для експерименту добровольців, які хотіли знизити рівень стресу. Серед них було 27 курців у віці близько 21 років, які в середньому викурювали по 10 сигарет на день. Тан і його колеги проводили з випробуваними "інтегративний тілесно-розумовий тренінг" - різновид медитативної техніки, що включає релаксацію, роботу з психічними образами і усвідомлену медитацію.

В експериментальній групі тренінг проходили 15 курців. Дослідження тривало 2 тижні, в сумі час тренінгу склав 5 годин.

В результаті курці стали викурювати на 60% менше сигарет, а в контрольній групі, учасники якої виконували лише вправи на релаксацію, обсяги паління не скоротилися. До і після дослідження у всіх учасників замірявся рівень чадного газу в повітрі, що видихається. Багато з тих, хто став палити менше, помітили це, тільки побачивши результати тестів. Також вимірювання показали, що у п'яти курців, що проходили тренінг, обсяги споживання тютюну продовжували падати через 2-4 тижні після дослідження.

Тан і його колеги також реєстрували активність мозку випробовуваних за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії. До початку дослідження у курців була знижена активність областей, пов'язаних з самоконтролем. Після тренінгу їх робота у курців покращилася.