12 виступів нобелівських лауреатів на TED

По закінченню "нобелівського тижня" радимо переглянути виступи лауреатів на TED, які отримували найпрестижнішу премію раніше.

Адже серед спікерів міжнародної неприбуткової конференції TED були й лауреати Нобелівської премії. Зокрема, Деніел Канеман (володар Нобелівської премії з економіки за 2002 рік), Лейма Гбові з Ліберії, яка отримала Нобелівську пермію миру у 2011 році, Альберт Гор, який став лауреатом цієї ж премії у 2007.

Підбірку з ТОП-12 склали організатори TED. Один з виступів з нинішнього списку вже міг вам зустрічатись (ми наводили його у підбірці "Розмови про любов і щастя: виступи на TED, які варто подивитись").

Йдеться про виступ основоположника біхевіористської економіки Деніеля Канемана, який на TED розповів про наше сприйняття щастя. Про "я, яке відчуває" і "я, яке пам’ятає".

Виступ Лейми Гбові (Нобелівська премія миру за 2011 рік), у якому вона розповідає чимало жахливих історій про життя жінок і дівчат в Африці. І про те, як їх вдалось мобілізувати. Лейма й сама пройшла непростий шлях – у 1998 році вона була матір’ю одиначкою з чотирма дітьми і вонарозповідає про цей довгий шлях боротьби

Джеймс Вотсон (Нобелівська премія з медицини за 1962 рік). Під час виступу на TED у 2005 році він розповів, як йому з іншим науковцем вдалось відкрити структуру ДНК. Вотсон розповідає, що в дитинстві зацікавився теорією Чарльза Дарвіна і він став для нього справжнім героєм. Цей виступ - не складна наукова лекція, а жвава і цікава розповідь про знамените відкриття і життя її відкривача.

Виступ астрофізика Джорджа Смута (Нобелівська премія з фізики за 2006 рік). На конференції Серйозна гра 2008, він показав зображення з досліджень далекого космосу. Астрофізик розповідає про структуру Всесвіту, темну матерію і таємничі пустоти.

Два виступи Керрі Малліса (Нобелівська премія з хімії за 1993 рік). Один з них присвячений науковим експериментам: як це було у XVII столітті, як відбувається зараз, як він сам зацікавився експериментами і робив їх потайки за гаражем.

Інший виступ – про бактерії, стійкі до дії медикаментів, які стають причиною смертей навіть у найкращих лікарнях.

"Проте тепер у таких важких інфекцій, як стафілокок чи сибірка може з'явитись новий супротивник. Нобелівський лауреат Кері Мулліс, на очах якого в результаті безсилля потужних антибіотиків помер товариш, представляє новий засіб боротьби з інфекціями із надзвичайними перспективами", - йдеться в анотації TED.

Виступ володрки нобелівської премії миру за 1997 рік Джоді Вільямс. Про мир та історії тих, хто за нього бореться.

Два виступи нобелівського лауреата з фізики Маррі Гелл-Мана (отримав премію у 1969)

Один з них присвячений фізиці елементарних частинок. Науковець і піднімає питання на кшталт "Чи елегантні рівняння виявляються правильними частіше за неелегантні?".

Другий виступ досить короткий і присвячений іншій пристрасті Гелл-Мана - пошуку віддалених зв’язків між мовами різних народів.

"Що ж, я гадаю, що сучасна мова мусить бути давнішою, ніж печерні малюнки, і печерні гравірування, і печерні скульптури і сліди танцю в м’якій глині в печерах у Західній Європі епохи Оріньяк десь 35 000 років тому, або раніше. Я не можу повірити, що вони створили все це і не мали сучасної мови", - каже Гелл-Ман.

Не пропустіть виступ про щастя Деніеля Канемана. У 2002 році він отримав Нобелівську премію з економіки.

І наостанок три виступи лауреата "Нобелівки" миру за 2007 рік Альберта Гора. Усі три виступи присвячені проблемам зміни клімату.

Реклама:

Головне сьогодні