Життя в оточенні радіації

З народженням дитини у вашій сім’ї все змінюється. Ви усвідомлюєте велику відповідальність за життя, яке ви дали, тому намагаєтесь зробити все можливе для того, щоб ваша дитина жила в безпечному середовищі. Ви з малечку вчите дитину азам безпеки. Ви оберігаєте своє чадо від усіх видимих загроз. Саме "видимих", оскільки є загроза, яку не те що побачити, а навіть жодним з органів чуття не виявиш - вона не має запаху, кольору чи смаку. Йдеться про радіацію. В більшості українців радіація асоціюється з Чорнобилем. Але далі мова піде зовсім не про Чорнобиль і не про Фукусіму, оскільки метою є не залякувати вас, а розкрити вам ширший зміст поняття "радіація" та розповісти про конкретні приклади присутності радіації у вашому повсякденному житті. Можливо у декого це викличе подив, але, беззаперечним фактом є те, що кожен з нас стикається з радіацією щодня. А от як і де – про це розлогіше далі.

Отже, радіація буває різною.

По-перше, це природня радіація, яку випромінює Земля та космос. Так званий природній гамма-фон, який є завжди, головне, щоб його рівень не перевищував граничний поріг дозволеного.

Конкретні приклади присутності радіації у повсякденному житті кожного з нас:

  • Ваша сім’я може жити в помешканні, побудованому з будівельних матеріалів, забруднених радіацією.
  • Ваша сім’я може споживати продукти харчування, що вирощені на забруднених територіях.
  • Ваша сім’я може з’їсти лісові ягоди та гриби, які, за своєю природою, вбирають радіацію як губка.
  • Місця відпочинку вашої сім’ї можуть бути забруднені радіацією.
  • Ваша сім’я опромінюється радіацією, літаючи літаком на відпочинок.
  • Ви можете тримати у своєму гаманці радіаційно забруднені гроші чи зберігати їх вдома як заощадження.
  • Колеса вашого автомобіля можуть бути радіаційно забрудненими.
  • Ваша дитина може бавитись у пісочниці з радіактивно забрудненим піском, який через брудні руки може потрапити у її організм.
  • Улюблена іграшка вашої дитини може бути радіаційно забрудненою.
  • Ваша дитина може щодня кататись на качелях, зроблених з радіаційно забрудненого металу, на дитячому майданчику в дворі.
  • Ваша дитина може бавитись знайденими на вулиці камінцями, котрі є від природи радіоактивними.

Радіація потрапляє в організм людини через шкіру та через відкриту рану. Її можна проковтнути разом з іжею чи випити радіаційно забруднену воду, а також її можна вдихнути, наприклад, в курців це може статись під час куріння.

Однак, є ще й інша радіація – техногенна. Дозу такої радіації можна отримати в поліклініці під час процедури рентгенодіагностики (загальної й стоматологічної рентгенографії). В медицині продовжують поширюватися нові, складніші діагностичні і лікувальні методи, що спираються на використання радіоактивних елементів.

[L]

Виявити радіацію та кількісно виміряти її рівень може лише спеціальний прилад - дозиметр, самотужки це зробити неможливо. В дозиметрі запрограмовано порогове значення радіації, вище якого вона є шкідливою. Тому потрібно лише включити прилад, а далі він сам подбає про безпеку вашої родини. Доки радіація буде в межах норми - дозиметр буде "спати", як тільки радіація зросте - в дозиметрі спрацює голосова та вібраційна сигналізації. Почувши тривожний сигнал, Ви отримаєте шанс уникнути опромінення та вберегти себе та своїх близьких від згубного впливу радіації.

Дізнайтесь більше про побутовий дозиметр українського виробництва, який купують у 70 країнах світу. Він гарантує високу точність результатів вимірювань радіації та працює по Bluetooth-інтерфейсу зі смартфоном/планшетом на ОС Android чи з iPhone та iPad.

Реклама:

Головне сьогодні