TeslaCamp: як сонячні батареї заряджають змінювати світ

Задля чого сотня людей в кінці літа їде за Осещину під Києвом біля Десни, розбиває посеред поля наметове містечко та проводить туди 60-мегабітний вайфай?

На велосипедах, з електромобілями, квадракоптерами та сонячними батареями на три дні відмовляються від звичного ліжка та офісу винахідники, стартапери, медійники, волонтери та ecofriendly учасники з усіх куточків України.

Усі пристрої на хакатоні живились сонячними батареями. Тут і далі - усі фото автора

Поки хтось просто чекає на неминуче холодну зиму, в кемпі вигадують нові технології зі збереження енергії та використання альтернативних джерел. Це TeslaCamp –хакатон енергетичних інновацій, який працює на зеленій енергії і заряджає учасників натхненням.

На природі в режимі нон-стоп пройшов цикл лекцій від різноманітних спікерів з питань енергетичної безпеки країни в умовах війни, екології, подорожей, спорту, урбаністики та усього, дотичного до екологічних технологій.

Учасники паяють свої винаходи прямо під час виступів спікерів

На TeslaCamp літали різноманітні безпілотники

Квадракоптер з прикріпленою до нього фотокамерою дозволяє робити знімки з висоти

"Це дуже важливо для сьогоднішньої ситуації. Ми виходимо з епохи енергетичного лузерства, коли енергетику вважали нецікавою всі, крім олігархів. В енергетиці раніше цікавило одне – фінансовий потік. Зараз ми дивимося інакше: енергетика - це величезний простір для інновацій, для творчості і для демократизаці", - каже співзасновник Української мережі енергетичних інновацій Greencubator та один з організаторів TeslaCamp Роман Зінченко.

Роман Зінченко разом із донькою

Учасники зустрічі шукають, обговорюють, вигадують та буквально паяють свої винаходи прямо під час виступів спікерів. Шукати енергетичні інновації вони приїхали разом із сонячними батареями, що живлять пристрої учасників та гостей, "розумними" бойлерами для економії води та 3D-принтерами, на яких друкують герб України та різноманітні дрібнички.

На TeslaCamp створюються команди, які висувають ідеї нових технологій, мобільних додатків та винаходів.

Трійка найперспективніших проеків хакатону отримає призи від спонсорів та спільнотиGreencubator: за перше місце – 7000 грн, друге - 5000 грн і третє – 3000 грн, та сертифікатами на навчання в Bionic University. Зараз хакатон ще продовжується – фіналісти будуть визначені 9 вересня.

Квадракоптер з фотокамерою
Герб, надрукований на 3D-принтері

Команда спікерів TeslaCamp працює за принципом сонячних батарей: заряджає та надихає на нові ідеї. І не тільки економити енергію, але й створити власний стартап, подорожувати автостопом, бігати марафон, летіти в космос, займатись аерофотозйомкою, перетоврити транспортну розв’язку на Шулявці на громадський прострів, вивчити досвід ізраїльської армії для громадяської безпеки та інновацій, їздити велосипедом та змінювати світ.

Під час лекцій "в гості" приїжджають стильні електромобілі, що буквально день тому "з боєм" проходили українську митницю – замість не дуже екологічного двигуна внутрішнього згоряння використовуються акумулятори та електромотори.

Електромобілі, що живляться чистою енергією

Кемп з висоти пташиного польоту фотографує дрон (безпілотник, до якого прикріплена фотокамера з фокусом на нескінченність), що керується дистанційно з землі.

А музичний супровід ввечері розбавляють блискавки від котушки Тесли, які за допомогою комп’ютера запускаються в ритмі державного гімну чи пісень Океану Ельзи.

Котушка Тесли, на якій "грали" музику блискавками

Засновник IT-компанії Kodisoft Дмитро Костік, з мотивуючим написом на футболці "Мрій! Дій!", створив зі своєю командою флагманський проект - інтерактивні столи у ресторанах на Кіпрі та в Дубаї.

Замість звичайного меню відвідувачі ресторану на сенсорі столу обирають страви та напої. Крім цього, Дмитро займався соціальним проектом в київському метро, розповідаючи пасажирам, що першу в світі Конституцію написав українець Пилип Орлик та надихаючі історії про те, скільки часу піаніст-віртуоз Євген Хмара присвячує своїй мрії.

Засновник IT-компанії Kodisoft Дмитро Костік

Винахідник підкреслює, що він створює нові ідеї не задля грошей, а для того, щоб змінити світ.

На хакатон приїхав і український рекорд – найбільш паливоефективний екомобіль "ХАДІ-34", який створили винахідники разом із студентами Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

Найенергоефективніший екомобіль "ХАДИ-34"

Екомобіль проїхав 575 км на одному літрі бензину, а у невеличку ззовні кабіну 90 см завширки може вміститись водій зростом до 190 см.

Крім інновацій, на ідеї мотивувала мандрівниця Аня Морозова, яка з подругою Марією Хандусь відправилась у навколосвітню подорож автостопом, а далі збирається полетіти у космос.

"В нас дуже багато людей з вищою освітою займаються не тим, чим хочуть. А будь-яку мрію можна "заземлити", просто створивши план та поставивши собі мету", – говорить випускниця КПІ Аня, яка вже відвідала 38 країн.

Мандрівниця Анна Морозова, яка разом із подругою поїхала у навколосвітню подорож

Поруч із "дорослими" лекціями йде альтернативна дитяча програма, де підривають сірководень, дмухають на сухий лід, безпечно грають з вогнем під наглядом професіоналів та відкривають для себе інакшу хімію – нестандартно-практичну, з можливістю випробувати всі досліди на власній шкірі – у прямому сенсі.

Дмитро Бірюков, засновник та координатор харьківської спільноти хакерів "KHackerSpace", який побував на минулорічному кемпі, привіз свою команду разом із сонячним концентратором, 3D-принтером та котушкою Тесли, яка грає музику блискавками.

Харківська команда прямо на кемпі показувала свої винаходи в дії і поділилась, як створити 3D-принтер: "Потрібно зробити перший крок - почати. Далі є кілька варіантів: можна замовити готовий кіт і зібрати по інструкції як конструктор Lego, а можна замовити тільки друковані деталі, а шпильки, гайки, мотори та електроніку вже знаходити на місці.

3D-принтер, зроблений в Харкові

Можна бути взагалі суворим хлопцем – у нас є Ігор, який зібрав принтер з нуля, нарізавши фанеру і знайшовши все потрібне у Харкові. Для цього потрібні: електроніка, в основному використовуються плати Arduino і крокові двигуни (готові вироби, які купуються, тому що їх складно зробити самотужки), гайки, шпильки, ремені і всякі дрібниці, які можна придбати в будівельних магазинах".

Дмитро координує свою команду і підкреслює: "Я вірю в те, що світ можуть змінити на краще дві речі: бізнес і технології".

"Наприклад, в Америці великі підприємства і залізниця були побудовані саме бізнесом, і тепер там дуже легко можна розпочинати щось своє. А технології, тому що кількість людей на планеті збільшується щодня, і потрібно придумувати нові способи, як не вбити нашу планету, не вбити одне одного і ще й добре при цьому жити. В цьому плані можуть допомогти тільки нові технології", -каже Дмитро.

Заняття з хімії для дітей на Tesla Camp

TeslaCamp робить саме це – об’єднує тих, хто хоче і буде змінювати світ. Крім цього, на свіжому повітрі думається краще і народжуються найсміливіші ідеї. Особливо на заході сонця біля Десни.

Туманний світанок над наметовим містечком TeslaCamp
Щодня на фест приїжджали нові учасники з наплічниками та наметами
Волонтерська команда TeslaCamp
На хакатоні можна було придбати футболку з мотивуючим до енергетики написом
Безпілотники на TeslaCamp
У перервах між лекціями учасники танцювали та грали в ігри
Деякі спікери читали лекції з різних куточків світу

Усі фото автора

Реклама:

Головне сьогодні