Тест

МОН не зрозуміло ідею німців про наукове співробітництво РФ, України і Німеччини. Науковці оцінили по-різному

Міносвіти вважає неприйнятним конкурс тристоронніх німецько-російсько-українських наукових проектів, запропонованих німецькою фундацією "Фольксваген".

Про це йшлося у заяві МОН у середу.

"Сьогодні, коли щодня надходять повідомлення про нові жертви серед мирних українських громадян і військових, коли озброєні й фінансовані Росією терористи щодня здійснюють обстріли українських міст і сіл, коли нарощується військова присутність Росії в окупованому Криму, коли весь світ жахається від трагедій Волновахи й Маріуполя, оголошений фундацією "Фольксваген" конкурс фактично має на меті поставити в одну площину агресора і його жертву, обілити злочини російського правлячого режиму в очах німецької і європейської громадськості", - зазначалось у повідомленні.

"Міністерство освіти і науки України заявляє, що науково-технічне співробітництво України й Російської Федерації сьогодні фактично унеможливлене бодай тією обставиною, що десятки українських громадян перебувають у російських тюрмах за надуманими політичними звинуваченнями, й ніхто сьогодні не може гарантувати безпеки українських дослідників на території Росії", заявляло Міносвіти.

Міністерство закликало всі академічні установи демократичного світу допомогти українським вченим, які опинилися у вкрай скрутному становищі через російську агресію, наслідком якої є окупація 7,6% території України й поява близько мільйона біженців з Криму, Донецької та Луганської областей.

"На сьогодні з окупованих територій евакуйовано понад 25 університетів і наукових установ, а вся їх наукова база (обладнання, бібліотеки, приміщення тощо) лишилися у руках окупантів. Міністерство освіти і науки України закликало фундацію "Фольксваген" допомогти насамперед цим ученим через механізм тристоронніх проектів за схемою: німецька установа – українська установа – евакуйована українська установа. На жаль, керівництво фундації "Фольксваген" ухвалило інше рішення", - зазначалось.

"Українська правда. Життя" попросила двох молодих науковців прокоментувати цю історію. от як вони вважають:

Юрій Халавка, засновник спільноти "Українські науковці у світі", викладач Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Юрій Халавка. Фото TEDxLviv

Це хороша ідея конкурсу для післявоєнного часу. Якби конфлікт був вичерпаний, то конкурс від "Фолксвагену" був би актуальний – щоб люди швидше знайшли спільну мову.

Але зараз у Криму і на Донбасі Україна втратила велику кількість наукової інфраструктури, яку нам ніхто не компенсував, сподіватись на якесь рівноправне партнерство дуже мало ймовірно. І ефективність цього конкурсу буде дуже низька попри політичні міркування, що ми не можемо співпрацювати.

Через втрату інфраструктури рівноправного партнерства не може бути.

Насправді ті суми, які пропонують організатори конкурсу – це друга за величиною доступна сума для українських науковців на сьогодні. З фінансової точки зору, це приваблива пропозиція, але зараз це недоречно і неетично.

Євген Мележик, засновник "Соціальної мережі науковців"

Євген Мележик - засновник "Соціальної мережі науковців"

Во-первых, Верховной Радой ни торговля, ни научное сотрудничество с российскими учеными не запрещалось. Следуя логике МОНа, ну давайте еще и прекратим продавать в Россию украинскую продукцию и покупать энергоносители? Или давайте исключим российские научные журналы из списка украинского ВАКа и не будем читать российских научных статей? Или выйдем из проектов ЦЕРНа, где участвуют как российские, так и украинские ученые?

Во-вторых, эти гранты предлагаются не из украинского бюджета, а из средств частной немецкой организации, насколько я понял. Если сравнить финансирование науки у нас и в РФ, то в Украине на науку выделяют гораздо меньше денег. Поэтому для украинских ученых деньги из этих грантов – гораздо весомее, нежели для российских. Учитывая сокращение финансирования НАН в этом году и девальвацию гривны, немецкие гранты представляются хорошей возможностью, ведь они предусматривают и покупку оборудования, и зарплаты нашим ученым, и деньги на поездки.

В третьих, такие совместные трехсторонние гранты – это отличная возможность рассказать и показать российским коллегам действительное положение дел в Украине, и ослабить влияние российской пропаганды. Фундация позволяет как использовать значимые суммы на поездки, так и проводить международные семинары. Наш президент задекларировал, что военного решения конфликта на Донбассе не существует. Такие гранты – это один из механизмов контрпропаганды, мне кажется.

По отзывам опытных ученых, Фундация финансирует только фундаментальные разработки, которые не могут быть завтра использованы для нового российского вооружения и имеют множество мирных применений.

Думаю, Министерству стоило бы получить у Фундации список поданных проектов и критиковать только те из них, которые действительно политизированы. А не осуждать все возможные проекты заранее.