Тест

Проковтнути "лікаря": як нанотехнології змінять медицину

"Ми створюємо мікроскопічних роботів, якими можна керувати ззовні за допомогою магнітних полів і використовувати всередині людського тіла", - повідомив інженер Бред Нельсон.

Про те, що колись можна буде "проковтнути хірурга", першим заявив американський фізик, Нобелівський лауреат Річард Фейнман у своїй революційній промові "Там, унизу, багато місця", яку виголосив у Каліфорнійському технологічному інституті в 1959-му році.

Про це пише CNN.

"Ви запускаєте механічного хірурга до кров'яної судини, і він рухається до серця та озирається навколо. Знаходить, у якому клапані проблема, бере маленького скальпеля та вирізає її", - передрік Фейнман.

Нанороботи Нельсона поки що не оснащені скальпелями. Зате за своєю формою вони подібні до бактерії E.coli, яка рухається, крутячись мов пропелер завдяки своєму хвостикові-джгутику.

"У бактерії є роторний пневмомотор. Наразі ми не можем змайствувати такого мотору, в нас немає таких технологій, але можемо використати магнетизм, щоби змусити рухатися ці штучки, тож ми берем ці джгутики та намагнічуємо їх, і це дає їм змогу пливти", - пояснює інженер.

Науковці вже випробували нанороботів "у ділі", запустивши їх до ока. Вони здатні пробиратися через скловидне тіло ока та доставляти до сітківки ліки, щоби долати такі хвороби як макулярна дистрофія.

Нельсон каже, що з часом нанороботів можна буде використовувати й для лікування серцевих недуг, захворювань мозку тощо. Їх вводитимуть у потрібну ділянку через тонюсінький – 2-3 міліметри завтовшки – катетер.

Як зазначає інженер, колись нанороботи зможуть стати й хірургами. Ними керуватимуть за допомогою джойстіка.

Нанороботи зможуть стати в пригоді не лише в медицині, вважає Нельсон. Наприклад, мільйони цих крихіток можна запускати в забруднену воду, щоби вони збирали розлиту нафту чи інші шкідливі речовини.