Тест

Астрономи відкрили дві нові планети-суперземлі

"Ми доповідаємо про відкриття двох суперземель, що обертаються навколо невеликої зірки - помаранчевого карлика (зірка HD 7924)", - цитує їх сайт Каліфорнійського університету Берклі.

Нові супутники мають масу 7,9 і 6,4 "земних" і орбітальні періоди 15,3 і 24,5 доби. Існування планет раніше ставилося під сумнів.

Зірка HD 7924 знаходиться на відстані 55 світлових років від Землі в сузір'ї Кассіопея. Раніше було відомо, що поряд з нею розташовується одна суперземля - екзопланета з масою, більшою, ніж у Землі, але меншою, ніж у газових гігантів Юпітера і Сатурна, пише Lenta.ru.

Раніше відома екзопланета в 8,7 разів важча за Землю і обертається навколо оранжевого карлика з періодом 5,4 доби. Сама зірка трохи легше, менше і холодніше Сонця, а її вік дорівнює 3,8 мільярда років.

Вперше планетна система у HD 7924 була виявлена в 2009 році в ході спостережень з Обсерваторії Кека на Гаваях. Ученим знадобилося п'ять років спостережень і аналізу отриманих даних, щоб переконатися в існуванні планетної системи з трьох суперземель.

Суперземля - це клас планет, маса якіх перевіщує масу Землі, но значний менше масі газових гігантів. Термін "суперземля" опісує виключно масу планети, але НЕ поклади від ступенів її блізькості до своєї зірки або будь-якіх других крітеріїв.

Під суперземлею розуміють планету з масою 1-10 мас Землі. Планети цього типу були виявлені порівняно недавно в інших зоряних системах.