Шнобелівська премія 2015: де найболючіше кусає бджола і яке універсальне слово у всіх мовах

— 18 вересня 2015, 11:48

Серед лауреатів – дослідники універсальності вигуку "Що?", порівняння стилю ходьби динозаврів та курси і науковці, які з’ясували, скільки часу займає спорожнити сечовий міхур.

Серед переможців – ентомологи Джастін Шмідт та Майкл Сміт, які вивчали болючість укусів комах.

Для цього Сміт прикладав бджіл до різних частин свого тіла до того, поки вони його не жалили.

5 укусів на день у 25 різних місцях протягом 38 днів – така "ціна" цього експерименту. Далі дослідники оцінювали біль за шкалою від 1 до 10 і опублікували результати, пише The Guardian.

Виявилось, що найболючіше бджола жалить у верхню губу, ніздрю та "тіло" пеніса.

Найболючіше бджола жалить у верхню губу, ніздрю та "тіло" пеніса. Фото Joey Valdez Jr

Темою досліджень австралійських математиків був мароканський правитель, а точніше його здатність запліднювати жінок. Мулай Ісмаїл до 55 років став батьком 600 синів.

Дослідники вирахували, що секс у Мулая мав бути один чи два рази на день і при цьому щодня він запліднював жінку.

Дослідники зі східної Європи та Японії отримали нагороду у галузі медицини за те, що показали користь "інтенсивних поцілунків", у тому числі на зменшення алергічних реакцій.

Інші дослідники здобули "Шнобеля" за те, що виявили: лікарі можуть діагностувати гострий апендицит по тому, який біль відчуває людина, коли проїжджає по лежачих поліцейських.

Відчуття водія при переїзді через лежачі поліцейські може допомогти лікарям діагностувати апендицит. Фото Bugeater

Дослідники з Китаю та США отримали нагороду за те, що чіпляли до хвостів курей палички, аби відстежити, як при цьому зміниться їхня ходьба.

З’ясувалось, що курки починають ходити так, як ймовірно ходили динозаври.

Фізики-переможці цьогорічного Шнобеля виявили "закон спорожнення сечового міхура": майже всі ссавці спорожнюють його приблизно за 21 секунду (+- 13 секунд), незалежно від того, чи йдеться про слона чи про землерийку.

У літературі Шнобелівську премію здобули дослідники слова "Що?" (А?). Вони з’ясували, що це слово чи його аналоги є універсальними, їх можна знайти у будь-якій мові світу.

Інша команда отримала нагороду за те, що виявила – діти, які пережили природні катаклізми (землетруси, торнадо, виверження вулканів) виростають лідерами, які не бояться ризикувати.

Премію з хімії отримали дослідники, які змогли частково перетворити варене яйце у сире.

Як відомо, Шнобелівська премія вручається з 1991 року. Її переможцями стають вчені, темою досліджень яких стають дивні та смішні речі.

Раніше нагороди отримували науковці за навчання пінгвінів розрізняти Моне та Пікассо, впливу кантрі-музики на суїциди.

Реклама:

Головне сьогодні