Українські вчені створили петицію на захист науки та готуються до акції під ВР

— 7 грудня 2015, 19:36

Як повідомляє Platforma, українські вчені вважають, що такий закон зведе нанівець закон "Про наукову та науково-технічну діяльність" та остаточно знищить українську науку. Тому просять усії небайдужих підписати петицію, аби привернути увагу президента до цієї проблеми.

Зокрема, у статті 30 документу йдеться про реорганізацію галузевих академій наук шляхом приєднання їхніх установ до складу Національної академії наук України, та надання Міністерству освіти і науки монопольного статусу головного розпорядника всіх бюджетних коштів, виділених на науку. Такі кроки, на думку самих науковців, ставлять під загрозу майбутнє української науки.

"Реформа наукової сфери України конче необхідна! Але її здійснення потребує розробки відповідної стратегії та проведення фахового аудиту, із залученням, зокрема, експертів ЄС. Саме такий механізм реформування і закладено у новому законі "Про наукову та науково-технічну діяльність", прийнятого Верховною радою 26.11.2015. Стаття 30 повністю суперечить положенням цього закону, основою якого, до речі, був проект Кабінету міністрів", – йдеться у петиції до президента.

Як стало відомо "Українській правді. Життя", 8 грудня у Києві буде проведено акцію "Молодь НАН – за реформу науки, а не бюджетний дерибан!". Молоді науковці влаштують науковий перформанс та пікетування під Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України.

Вони символічно продемонструють досягнення українських науковців – представлені на фото-картинах з виставки "Мистецтво науки" та постери з сучасними розробками науковців з різних установ Національної академії наук (НАН) України.

Організатори зачитають свої вимоги до депутатів Верховної Ради України, а потім – до Кабінету Міністрів України та передадуть відповідні листи-звернення. Десять фото-картин з "Мистецтва науки" буде передано для виставки до Верховної Ради України.

Зокрема, вчені вимагають реформувати науку відповідно до нового Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", прийнятого 26 листопада Верховною Радою України, не проводити жодних реорганізацій Нацональної та галузевих академій наук до проведення належного аудиту із залученням як вітчизняних, так й іноземних експертів, забезпечити самоврядність Національної академії наук України згідно з законодавством та статутом, а також недоторканність її інфраструктури та земельних ресурсів та забезпечити у Державному бюджеті 2016 року повноцінне фінансування академічної науки, принаймні не нижче мінімальних потреб на рівні 2,7 млрд. грн.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні