Науковці: людству не уникнути євгеніки

— 16 лютого 2016, 08:49

Імовірно, уже зараз дорогі клініки таємно проводять незаконні, неетичні та небезпечні процедури з "удосконалення" ДНК людських ембріонів.

Як зізнався відомий британський генетик, професор Робін Ловелл Бедж, його дуже лякає думка про те, що це справді може відбуватися, пише The Telegraph.

"Такі клініки повигулькували в багатьох країнах, зокрема в США, вони пропонують процедури, котрі не мають під собою реальної наукової бази чи доказів і в деяких випадках можуть бути небезпечні", - зазначив науковець.

На думку Ловелла Беджа, подібна робота з ембріонами вже може вестися в медичних закладах, де мають справу з ЕКЗ.

"Можете легко собі уявити комбінацію его людини, котра керує таким закладом, і того, хто бажає таку процедуру і каже: "Я дам вам 50 тисяч доларів" чи ще скільки-то там, щоби це зробити. І це мене лякає. Це мене справді лякає…", - поділився генетик.

Інститут біодосліджень Френсіса Кріка нещодавно розпочав дослідження, під час якого до людських ембріонів застосовуватимуться методи генної інженерії. Науковці змінять їх, щоби детальніше вивчити процес їхнього розвитку на ранніх стадіях. Мета експериментів – знайти способи підвищення фертильності. Змінені експериментальні ембріони в жодному разі не будуть імплантовані в матку.[L]

Проте експерти вважають "невідворотним" те, що подібні технології використовуватимуться клініками і для "генетичного дизайну" дітей.

Чимало вчених закликають до всесвітньої заборони генетичних змін людських ембріонів. Інші ж, вважаючи, що євгеніки все одно не уникнути, вважають доцільнішим встановити для неї правила.

"Я вважаю, що це така ж проблема, як із будь-якою технологією дуального використання, яку можна застосувати для добра або для зла… Молоток може бути знаряддям убивства, а може бути суддівським молотком…", - зазначає професор етики Університету Далхаузі Франсуа Бейліс.

На думку Бейліса, заборона євгеніки є неможливою із практичної точки зору. Такі процедури є незаконними у більшості цивілізованих країн, але той, хто справді зацікавлений, може, наприклад, провести її на човні в нейтральних водах.

"Люди говорять про нову євгеніку, про інший тип євгеніки. Ми дозволяємо батькам удосконалювати їхніх дітей через усілякі соціальні втручання, тож уже існує переконання, що належна мета батьків – це якомога більше допомогти своїм дітям. І якщо ви бачите, що це пропонують специфічні генетичні технології, ви їх захочете і ви за них заплатите, я вважаю так", - підсумовує він.

Як відомо, вчені вже вміють клонувати людські ембріони та вирощувати їх із ДНК різних тканин. А стовбурові клітини ембріонів обіцяють стати великим проривом у галузі медицини.

Реклама:

Головне сьогодні