Чи є час на порятунок? Рівень океану зростає найшвидше за 3 тисячі років

— 23 лютого 2016, 11:04

Зростання рівня світового океану – один із найбільш тривожних та видимих наслідків глобального потепління.

Нове дослідження, опубліковане у понеділок в американському науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, свідчить про вражаючі наслідки глобального потепління.

Воно також доводить, що ситуація ставатиме дедалі гіршою, якщо викиди забруднювачів не припиняться, пише Mashable.

Дані, які отримали вчені, проливають світло на незвично високий рівень світового океану.

Що ж з'ясували дослідники з наукових інституцій США, Європи та Азії?

Найперший висновок – зміни клімату, пов'язані з діяльністю людини, спричинили найшвидше зростання рівня океану за останні 2800 років.

Без глобального потепління ми б спостерігали менше половини від зростання рівня океану, який стався у 20 сторіччі.

Цілком ймовірно, що рівень океану протягом минулого сторіччя повільно б знижувався, аж до 3 см, якби не потепління.

Дослідження вкотре підтвердило прямий зв'язок між температурою та рівнем океану так само, як і між температурою та рівнем діоксиду карбону (вуглекислий газ).

Льодовий шар Антарктики в епоху середнього Міоцену (23 тисячі років тому) був дуже чутливим до навіть найменших флуктуацій сірки в атмосфері. Щоб дізнатися про це, вчені вивчили склад льоду на значній глибині.

Це тривожне відкриття, оскільки саме в цю епоху глобальна температура поверхні востаннє була на 3-4 градуси за Цельсієм м'якшою, ніж зараз, а рівень двоокису вуглецю був схожим на нинішній - від 280 до 500 часток на мільйон.

Цього року рівень сірки в атмосфері вперше в сучасній історії перевищив 400 часток на мільйон. Він стрімко зростає.

Дослідники кажуть, що ще більший підйом води розпочнеться із таненням льодовиків у горах та полярних льодяних шапок. Вже зараз остаточно відомо, що океан і далі нагріватиметься та займатиме все більшу територію.

Прогноз вчених про зростання рівня океану. Графік: Mashable

Які методи застосовували вчені?

Це перше дослідження, яке спирається на відомостях із різних куточків світу, та об'єднує зовсім різні техніки.

Автори дослідження тривалий час вивчали свідчення науковців з різних країн про зростання рівня води, які ті робили за так званими "проксі" джерелами: коралами, ґрунтовими кернами. Ці методи не мають такої точності, як сучасні мареографи. Дані приладів відомі за останні 1800 років.

"Ми були першою групою, яка здійснила тривале глобальне спостереження за коливаннями рівня океану. Маємо докази з північної та південної півкуль, зібрані на основі солончаків, мангрових лісів, коралів, біологічних індикаторів та археології", - каже співавтор дослідження Бен Хортон з університету Рутгара.

Другий співавтор звіту – директор Енергетичного інституту університету Рутгара Роберт Копп вважає, що дослідження допомагає скорелювати попередні прогнози вчених, але є ризик, що рівень води може стрімко зрости через раптовий колапс – такий, як танення гігантських льодовиків Гренландії чи Антарктики.

І хоча робота вчених є важливою, вони самі розуміють: передбачення, зроблені зараз, можуть бути занадто консервативними і повільними, а методи захисту людства від затоплення материків – занадто малоефективними.

Реклама:

Головне сьогодні