На Марс полетів космічний зонд, який шукатиме там ознаки життя

— 14 березня 2016, 16:22

Зонд визначатиме походження зафіксованого газу: вулканічна активність чи побічний продукт метаболізму живих організмів, повідомляє Time.

Це перший з двох етапів спільної місії Європейської космічної агенції та Роскосмосу.

Автоматично пілотований зонд має досягти поверхні Марса у жовтні.

Старт місії ExoMars. Фото ESA–Stephane Corvaja, 2016

Зонд складається із орбітального апарату, котрий аналізуватиме склад атмосфери Марса, та невеликого посадкового модуля, який допоможе марсоходу приземлитися у 2018 році.

Попередній зонд Beagle 2 зник із радарів під час посадки у 2003 році, тож Європейське космічне агентство сподівається цього разу уникнути провалу.

Керівник місії Паоло Феррі повідомив, що сліди метану, попередньо знайдені в атмосфері Марса, можуть багато розповісти людству про геологічну та навіть біологічну активність на планеті.

Астрономи сподіваються знайти ознаки життя під випаленою сонячною радіацією поверхнею планети, пише The Independent.

У 2018 році під час другої частини місії на Марс буде відправлено британський марсохід-ровер з чутливими інструментами для буріння, за допомогою яких апарат визначатиме будь-які хімічні ознаки життя під поверхнею планети.

Вихід апарата на орбіту Землі. Фото Роскосмоса з сайту spaceflightnow.com

Реалізація першої частини місії коштує 1,2 мільярда євро. Це перша цілеспрямована спроба людей знайти ознаки життя на Марсі.

Вчений-планетолог Пітер Гріндрод з університету Біркбек у Лондоні так прокоментував місію "ЕкзоМарс": "Ця серія місій намагається вирішити одне із найфундаментальніших запитань у науці – чи є все ж таки життя ще десь, окрім Землі? Знахідка таких доказів де-небудь у Сонячній системі була би величезним відкриттям, тому вони мають бути вкрай переконливими".

Науковці зазначають, що метан швидко зникає під дією сонячного світла, тому має постійно продукуватися певним джерелом, щоб його фіксували в атмосфері планети.

Реклама:

Головне сьогодні