Тест

Токсичний досвід: "Як я працювала у Facebook серед сексизму та депресії"

Сповідь куратора-редактора трендових новин опублікувало видання The Guardian.

"Як куратор, я мала обирати, які новини з’являться у розділі "трендові" праворуч від стрічки. Щодня я переглядала сотні тем, які соцмережа вважала трендовими. Потім я мала обрати саму новину за темою, додати заголовок і короткий опис",— розпочала розповідь жінка.

"Більшість з того, якщо не усе, в чому нещодавно звинувачували Facebook — відбір трендових новин за політичним спрямуванням — перекручено або вирвано з контексту. Мені не відомо про політичну дискримінацію, і нам ніколи не казали якимось чином приховувати консервативні новини".

[L]"У нашій команді була надзвичайна кількість талановитих людей, однак поганий менеджмент у поєднанні із залякуванням, пошуком улюбленців, сексизмом. Усе це створювало дуже некомфортну робочу атмосферу. Люди, з якими я працювала, були розлюченими, перебували у депресії та не мали права голосу — особливо жінки".

Що було найгіршим у нашій роботі — це те, як команда ставилася до жінок: їх рідко заохочували висловлюватися, що різко контрастує з промовою Шеріл Сандберг Lean In movement.

Колишня редактор розповідає, що часто траплялося так: коли вона звітувала про проблеми з інструментами трендингу, її прохання ігнорували.

Коли ж чоловік говорив про ті самі проблеми, йому дякували за пильність і відповідали, коли та як проблему буде вирішено.

Офіс Facebook у Кембриджі. Фото для ілюстрації матеріалу, Ryan Mack/Facebook

"Таке мовчання у відповідь на мої звернення були руйнівними. Я відчула, що кажу про щось усе менше та менше, доки зовсім не припинила повідомляти про збої.

Був випадок, коли одній жінці не затвердили картку з розкладом роботи — сказали, що вона помилилася, без розслідування. Потім у кількох співробітниць зникли відпрацьовані години зі звіту — хоча зазвичай ставлення до оплати нашої праці було уважним", — додає анонімна дописувачка The Guardian.

Вона розповіла, що, коли інша жінка попросила роз’яснень за інструкціями, які суперечили одна одній, її попросили припинити налаштовувати людей на сварку.

"З 15-ти людей, які звільнилися після створення команди у 2014 році, 10 були жінками. Одна з них — я. Загалом у редакції працювало 40-50 осіб.

Кураторам платили $55-$65 тисяч. За стандартами мас-медіа це багато. Теоретично, така робота могла б бути бажаною, але зміна кадрів була частою. Кілька жінок, у тому числі і я, коли звільнялися, повідомляли про сексизм з боку менеджерів та редакторів. Однак безрезультатно".

За словами колишньої співробітниці, пріоритет у роботі команди — якість редагування, однак працівники за контрактом мали стресові умови роботи, неправильну комунікацію і дивні графіки.

Якщо куратор робив менше, він одержував листа від супервайзера, у якому порівнювали кількість виконаного ним з результативністю інших працівників.

"Facebook спростував закиди, що теми з Twitter не мали потрапляти до трендів, однак насправді мене спеціально вчили уникати використання цієї соцмережі. Кілька разів кураторів навіть штрафували за це.

Фото dreamerve/Depositphotos

У нас не було департаменту по роботі з персоналом, куди б ми могли звернутися. За роботою ми часто не могли вийти на обідню перерву. Спеціальні програми стежили за нашими спізненнями", — жаліється в анонімній сповіді журналіст.

"Нам не дозволяли спілкуватись у інших внутрішніх групах Facebook, нас не запрошували на події компанії, нам казали: "стежте за тим, що кажете людям в інших командах.

Сказати "Я працювала у Facebook" престижно. Так, мені платили більше, ніж колегам-журналістам. Однак ні те, ні інше не було варте токсичного досвіду роботи у редакції трендових новин", — підсумувала жінка.

Видання The Guardian звернулося до компанії Facebook за коментарями щодо цих нових свідчень колишньої співробітниці та опублікувало відповідь.

"Facebook забезпечує безпечні та гідні умови праці для усіх робітників, включно з контрактниками. Компанія не терпітиме жорстокого поводження чи незаконних переслідувань на роботі. Ми дуже серйозно ставимося до таких тверджень і розслідуємо кожну скаргу, незалежно від того, хто її подав: працівники за контрактом чи у штаті".

У компанії також повідомили, що стежать за розкладом обідніх перерв працівників, і загалом випереджають соціальні стандарти підтримки персоналу в індустрії,зважаючи на усі виплати, декретні та відпустки.

Окрім того, Facebook вкотре заперечив, що в інструкціях редакції трендових новин є якісь заперечення до використання Твіттера як джерела повідомлень.