Тест

Приватні дитсадки, доставка їжі, двоярусні ліжка: діятимуть нові санітарні правила

Про підписання санітарних правил у своєму Facebook раніше повідомила проектний менеджер реформи освіти Національної ради реформ та співініціатор прийняття документа Олена Заплотинська.

"9 місяців "боротьби" і новий санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів вже підписаний у Міністерстві юстиції", — написала Олена.

"Хороша новина – тепер не треба бігти до дільничного педіатра, стояти у черзі, ризикуючи підхопити якусь інфекцію, якщо Ваша дитина більше трьох днів не відвідувала садок. Довідки від дільничного педіатра тепер у Вас вимагати не мають права", — пояснила Заплотинська.

Вона також розповіла, що у документі відсутня дрібна регламентація (висота бортиків пісочниці або діаметр стійок огородження ліжок), але вимоги до чистоти, організації харчування, температурного режиму, освітлення, утримання басейнів, розпорядку дня дитини – лишилися непорушними правилами.

"Тепер можна легалізувати дитсадок, відкритий у квартирі. Або у відповідно облаштованому приміщенні в офісному центрі, скажімо. Дозволено кейтеринг. Замість стаціонарних ліжок, можна (як у більшості європейских країн) використовувати просто матраци. Можна користуватися послугами пралень. Відсутня регламентація щодо площ земельних ділянок, озеленнення та обладнання ігрових майданчиків. Фантазія і винахідливість Вам в поміч!", — додала менеджер реформ.

Фото alenkasm/Depositphotos

23 травня скорочений варіант правил також з'явився на сайті МОН.

Санітарним регламентом передбачено умови, які сприяють створенню дитячих садків, у тому числі приватних та у житлових і офісних приміщеннях.

За відсутності харчоблоку у садку можна замовляти доставку продуктів за умови дотримання вимог закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

У разі відсутності власної пральні, постільну білизну дозволено віддавати у інші пральні, за винятком тих, котрі обслуговують інфекційні заклади охорони здоров'я, об'єкти хімічної та іншої небезпечної промисловості.

Заборону використовувати для дітей двоярусні ліжка зняли.

"Відтепер після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється лише за наявності медичної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебувала під медичним наглядом. Діти після тимчасової відсутності у дошкільному навчальному закладі з інших причин приймаються без медичних довідок, за умови відсутності явних ознак захворювання", —йдеться на сайті Міносвіти.

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів був затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я від 24.03.2016 № 234, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016 р. за № 563/28693.

Повністю документ можна переглянути тут.