Створюймо власну Каліфорнію. Як Maker Faire "прокачав" винахідників столиці

Якщо над головою пролітали дрони чи квадрокоптери, слідом за вибухами якихось кольорових хімічних сумішей було чути вибухи дитячого сміху, а десь пахло озоном як перед грозою – не лякайтеся і не дивуйтеся, – ви на фестивалі мейкерів – Maker Faire Kyiv, який цими вихідними вчетверте пройшов у столиці.

"Українська правда. Життя" пропонує поринути у світ винахідливості та допитливості, і роздивитися ідеї майбутнього, які там презентували.

ТРАНСПОРТ, БРЯЗКАЛЬЦЕ І ПРОГРАМУВАННЯ

Наближаючись до 19 павільйону ВДНГ, де цього року відбувається фестиваль, зауважую якусь незвичну конструкцію на колесах, здаля схожу на гібрид дитячого візочка з дрезиною.

Умілець управляє ним плавними рухами веслувальника.

Це антропохід, який може бути призначений як для пересування людей з обмеженими фізичними можливостями, так і для використання в інженерних тунелях з низькою стелею.

Щойно піднявшись на другий поверх зауважую столик на якому чорний лискучий куб, що наче артефакт з якогось фантастичного фільму блимає світлодіодами.

Іграшка для розвитку дитини від перших місяців життя до 13-ти років

"Fans Cube – іграшка для розвитку дитини від перших місяців життя до 13-ти років", – пояснює розробник Костянтин Шишкін.

"Спочатку може правити за радіоняню, брязкальце, нічник, тощо. Далі навчаємо розпізнавати кольори, звуки, цифри, ритми та інтервали, розвивати дрібну моторику. Закінчується тим, що дитина сама навчається програмувати цей пристрій. Кубик буде обладнаний мікрофоном та динаміком", – додає він.

Наразі у розробників лише робочий прототип, який вони активно тестують на власних дітях та родинах друзів.

ШКОЛЯРІ І СТУДЕНТИ ПРОПОНУВАЛИ ІДЕЇ МАЙБУТНЬОГО

За столиками технічного ліцею ОРТ (навчально-виховний комплекс № 141) попри суботній ранок юрмляться діти.

Вихованці у фірмових синіх футболках проводять майстер-класи архітектури і дизайну.

Вихованці технічного ліцею ОРТ у фірмових синіх футболках проводять майстер-класи архітектури і дизайну

Молоді наставники випромінюють задоволення і відчуття власної значимості від можливості передати свої знання іншим.

Зауваживши моє зацікавлення макетами якихось футуристичних конструкцій до мене підходить авторка проекту Аніна Поляренко і розповідає: "Це місто майбутнього, воно буде розташовано в океані. Тут ближче до центру розташовані житлові квартали, на периферії – електростанція, яка працюватиме на енергії океанських течій, ферми – як для свійських, так і для диких тварин, вертолітний майданчик, порти".

Макет міста майбутнього, яке буде розташовано в океані

Поряд на стенді Національного авіаційного університету демонструють ще одне рішення для конструкторів майбутнього.

Установка для продукування біогазу та газодинамічний стенд на базі поршневого авіамодельного двигуна потрібні інноваторам для того, щоб у подальшому розробити спосіб перевести літаки на біопаливо.

На стенді НАУ демонструють рішення для конструкторів майбутнього

А ось у старшокласниці з політехнічного ліцею Карини Семенко радикальніше рішення: вловлювач блискавок.

"Коли у певній ділянці фіксується грозовий фронт, туди можна направити лазерний промінь і спрямувати розряд блискавки у потрібному напрямку. Прилад тестували в лабораторії КПІ: аби зімітувати блискавку подавали імпульсний розряд 100 вольт.

Промислова установка за нашими розрахунками може генерувати 29 МгВт за годину. Розробкою вже зацікавилися в Німеччині – ведемо перемовини", – розповідає авторка винаходу.

[L]Співорганізаторка події Світлани Бовкун переконана, що наступного року до цієї події долучатимуться ще більше школярів і студентів.

Вона обіцяє, що у позафестивальний час її команда "пропагуватиме такий формат як School Maker Fairе".

"Надаватимемо методичну підтримку школам, які виявлять бажання самостійно проводили свої події", – уточнила Бовкун.

ЩО СПІЛЬНОГО У КОМІКСІВ І ДРОНІВ?

Крізь злегка затуманене скло блимають різнокольорові лампочки. Це винахідник із сивиною в бороді і блиском в очах, презентує свою розробку, на яку він нещодавно отримав свідоцтво авторського права.

"Це структурний мікронний фільтр для захисту від електромагнітних хвиль техногенного характеру. Крім цього має спектральне інтерфенційне зображення. Тож може застосовуватися у рекламних і світлотехнічних цілях", – пояснює він мені.

Поруч над теж над світлодіодами, а також мікрочипами і папером чаклують діти та волонтери Intel.

Неподалік стенд до стенду розмістилися видавництво Nebesskey з блокбастером "Даогопак" та Dron.UA.

Яке відношення мають безпілотники до коміксів?

Співзасновники одного й іншого розуміють значення розвинутої уяви для технічних інновацій та переконані: "Аби уява не вивітрювалася у порожні фантазії необхідно робити практичні моделі".

Перегони дронів – новація цьогорічного фесту – привнесла порцію добрячого харкору. Для змагання обладнали чималенький простір біля сусіднього павільйону. Змагалися на швидкість, точність, керованість моделей.

Для Києва з його авіаційним бекграундом і ландшафтним іміджем, масштабний івент з використанням безпілотників, на кшталт World Drone Prix (Дубаї), цілком міг би стати, можливістю нового позиціювання на світовій мапі.

ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО БЛИЖЧЕ ДО ЗЕМЛІ

Окремим трендом цьогорічного Maker Faire стало розумне садівництво.

Тут і відомий український проект Petiole, який минулого року потрапив у ТОП-20 стартапів за версією CNBC, який розробив мобільний додаток для визначення життєздатності плантацій.

Проект Petiole розробив мобільний додаток для визначення життєздатності плантацій

Свіжий старап Світлокультура (Photoculture) запропонував домашню гідропонічну установку для вирощування рослин за допомогою діодного освітлення.

Домашня гідропонічна установка для вирощування рослин за допомогою діодного освітлення

Запам’ятався ягідний "убер" UABERRY, що виготовляє вертикальні мініферми для вирощування полуниць, якими можна управляти за допомогою мобільного додатку з будь-якої точки світу.

Якщо пофантазувати трохи, то можна уявити, як в майбутньому роботи збиратимуть ці ягоди, а колптери доставлятимуть їх замовнику прямо на кухню.

Якщо у вас підвищився рівень ідей в крові, то готуйтеся до наступного року і пропонуйте свої розробки аудиторії.

Бо як каже Світлана Бовкун: "Створюймо власну Каліфорнію". З мейкерами це звучить обнадійливо.

Микола Скиба, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні