Екс-керівник McDonald’s каже, що роботи замінять людей, бо так вигідно

— 26 травня 2016, 11:59

Колишній CEO компанії McDonald’s Ед Ренсі попереджає, що роботи пануватимуть в індустрії фаст-фудів, адже їхня праця дешевша за людську, а працюють вони ефективніше, повідомляє Fox News.

Ренсі переконаний, що коли низькокваліфікований працівник наполягає на підвищенні зарплатні, роботодавці — зокрема, у США, будуть зацікавлені замінити їх продуктивнішими та економними технологіями.

"Дешевше придбати роботизовану руку за 35 тисяч доларів, ніж платити 15 доларів на годину малоефективному працівникові, котрий пече картоплю фрі", — розповів фахівець в інтерв'ю телеканалу.

"Це нонсенс, і дуже руйнівна тенденція, окрім того, вона призведе до втрати робочих місць по всій країні", — додав Ренсі, який керував компанією у 1990-х.

Робот подає страви клієнткам ресторану у місті Шеньянг у Китаї. Фото Barcroft Media

Заяви колишнього голови найвідомішої у світі мережі фаст-фуд ресторанів пролунала після того, як професор з менеджменту Британської бізнес-школи Лінда Греттон і футуролог Девід Сміт провели дослідження і висловили занепокоєння, що роботи замінять людей на деяких робочих місцях, адже вони працюють ефективніше.

Зокрема, професор Греттон сказала: "Наше дослідження припускає, що третина робочих місць у Європі буде замінена технологіями у найближчі 20 років".

У 2012 році сотні працівників McDonald's вийшли на найбільшу акцію протесту у харчовій індустрії, вимагаючи підвищення оплати до 15 доларів на годину.

До 2015 року цей рух розповсюдився на 270 міст у США.

Тим часом 25 травня масова демонстрація співробітників McDonald's змусила центральний офіс компанії у передмісті Чикаго тимчасово припинити роботу. За даними самих протестувальників, їх зібралося близько 10 тисяч.

Вимоги лишились тими самими: 15 доларів на годину. Нині середня оплата праці становить близько 10,5 долару.

Протестувальники мають сайт fightfor15.org, де діляться новинами.

Цікаво, що 90% усіх ресторанів компанії у США працюють за франшизою.

Реклама:

Головне сьогодні