Діти без взуття на ногах краще поводяться і сприймають інформацію

— 28 травня 2016, 11:10

Такі неочікувані висновки зробили дослідники з університету Борнемута, провівши експеримент тривалістю в десятиліття.

Учні, які лишали взуття поза класом, поспішали вранці до школи і приїжджали туди раніше, лишалися у ній довше і мали кращі показники та досягнення загалом, пише The Independent.

Автори дослідження спостерігали за тисячами дітей з 25 країн протягом 10 років. Тепер, коли результати отримано, "босоногу практику" хочуть запровадити у початкових і середніх школах Великобританії.

В Англії вже нині є низка шкіл, де цю політику навчання імплементовано.

Тим часом у скандинавських школах вона взагалі вважається нормальною.

Успіхи дітей у навчанні аналізували з часу школи аж до університету. Дослідники також відвідували школи у Новій Зеландії, Австралії та у Лондоні.

У класах, де діти сиділи без взуття, була спокійніша і тихіша атмосфера, а діти висловлювали більше бажання залучатися до навчальних активностей.

Діти, які сидять у класі без взуття, почуваються як вдома. Фото steamboattoday.com

У скандинавських країнах та інших державах північної Європи розповсюджена практика заходити до класу без чоботів у погану погоду, щоб не заносити всередину бруд і сніг знадвору.

Однак школи в Іспанії, де за традицією ходять у взутті, також протестували теорію і з'ясували, що "вільні ноги" справді "виправляли" поведінку і навчання дітей.

Фахівці пояснюють ефект тим, що без взуття діти почуваються більш розслабленими, тобто як вдома.

Професор Стівен Хеппелл, який керував дослідженням, розповів: "Діти набагато більше хочуть сидіти на підлозі та відпочивати, коли у них на ногах немає туфель чи сандалів".

"Останнє місце, куди дитина сяде читати, це звичайнісінький стілець, і ми дізнались, що 95% з них справді не читають на стільці вдома. Коли вони йдуть на канікули, то читають лежачи. Маючи такі самі умови у класі, як вдома, вчителі залучають більше малечі до читання із задоволенням".

Учні краще сприймають інформацію та поводяться тихіше, якщо прийшли на заняття у шкарпетках. Фото makingchangenow.com

У школах без взуття діти приїжджають раніше та йдуть пізніше, що дає їм додаткові півгодини навчання щодня", — додав професор.

Також школи заощаджують до 20% коштів на прибиранні, і купують менше меблів, бо дозволяють учням сидіти на килимі.

За словами дослідників, буллінг у таких школах траплявся рідше.

"Бо навчальний процес відбувався так, як їм подобалося. Вони хотіли бути у школі, і їм подобалося там бути".

Реклама:

Головне сьогодні