Читання думок? Комп'ютер малює портрет людини, про яку ви думаєте

— 19 червня 2016, 11:11

Щоб дізнатись про це, науковці спочатку визначили ділянку мозку, відповідальну за обробку обличь, повідомляє The Daily Mail.

Останні дослідження припускають, що зміст пам'ять закодований, і за допомогою пошуку може бути відтворений з ангулярного гірусу (ANG) — субділянки задньої бічної тім'яної кори головного мозку.

Про це говорить дослідження, опубліковане у The Journal of Neuroscience.

Обличчя, які сприймаються візуально, були відтворені з паттернів діяльності мозку, стверджують Хонгмі Лі та Брайс Куль з лабораторії в університеті Орегона.

Дослідники розпочали працювати із понад однією тисячею кольорових зображень різних людських обличь.

Під час першої частини дослідження науковці показували учасникам одне обличчя за одним і робили MRI сканування, записуючи нейронні відповіді.

"Суб'єктивна оцінка реконструйованих портретів виявила конкретні джерела інформації (наприклад, колір шкіри), які були успішно реконструйовані в AND", написали дослідники.

Сет обличь розклали на 300 компонентів.

Використовуючи підхід на основі комп'ютерного бачення розпізнавання обличь науковці застосували головний компонентний аналіз великої кількості портретів, щоб згенерувати ці частини.

Потім вони змоделювали стосунки між цими частинами обличь та схемами fMRI-активності мозку.

Схеми активності були визначені індивідуальними особливостями обличь. Потім їх використали, щоб генерувати передбачені вибори частин портретів, які далі можуть трансформуватися у реконструкцію повних портретів.

Кожна з частин портретів пов'язана зі статистикою даних та нейронною активністю, асоційованою з eigenface, була визначена штучним інтелектом.

Для того етапу дослідження, який можна було б назвати "читанням думок", команда дала учасникам нові портрети, які вони ніколи не бачили.

Щоб створити складові частини цих портретів, проаналізували нейронну відповідь мозку. Потім їх склали, щоб створити фінальний цифровий портрет.

Цей процес схожий на те, як мозок бачить людину, і проходить кілька стадій: від моменту, коли ми кидаємо погляд на об’єкт, і до того часу, коли ми вже знаємо, що саме перед нами.

Для другої частини дослідження учасників попросили подумати про знайому людину. Дослідники дізнались, що можуть відтворити її портрет, використовуючи інформацію з ділянки мозку, відповідальної за пам’ять – ангулярного гірусу.

Ця реконструкція не була такою ж деталізованою, однак команда усе одно задоволена, бо вона була ефективною.

Відтепер штучний інтелект може робити дві речі: складати портрети людей, зчитуючи активність мозку, та відтворювати їх з ділянок пам’яті.

Не зважаючи на надважливі досягнення, науковці жартують: читання думок поки існує лише в коміксах.

Реклама:

Головне сьогодні