Перший – не Університет Шевченка. До яких українських вишів вступили найсильніші абітурієнти

— 1 серпня 2016, 16:20

Уперше цього року бюджетні місця університетам розподіляли відповідно до кількості заяв абітурієнтів з високими балами ЗНО.

"Нам було цікаво, як спрацює система, коли кількість державних місць залежить від преференцій сильних абітурієнтів", – розповіла під час прес-конференції 1 серпня заступниця міністра освіти Інна Совсун.

У топ-10 університетів, які отримали найбільше бюджетних місць за новим принципом, увійшли Львівська політехніка, КНУ імені Т. Шевченка, КНЕУ, Харківський університет імені В. Каразіна, Київський торговельно-економічний університет, КПІ та "Києво-Могилянська академія"

[L]Львівський університет імені І. Франка, Кам'янець-Подільський університет імені І. Огієнка, Чернівецький університет імені Ю. Федьковича приєдналися до десятки ВНЗ із найкращими сертифікатами абітурієнтів.

Лідером зростання кількості бюджетних місць порівняно з минулим роком став Луцький національний технічний університет. Він отримав +49% місць держзамовлення завдяки вступникам із високими балами ЗНО.

Найвищі прохідні бали цього року мали спеціальності право – 184,88 ("Києво-Могилянська академія"), інженерія програмного забезпечення – 184 (КНУ імені Т. Шевченка) та економіка – 179,48 ("Києво-Могилянська академія").

На спеціальності з підготовки вчителів фізики абітурієнти подали документи із низькими балами ЗНО. Відповідно й прохідний бал був невисоким – від 100,85 до 127.

"Попередні результати демонструють, що місця держзамовлення зосередилися в сильніших університетах і побоювання, що всі вони будуть тільки у Києві – перебільшене", – зауважила заступниця міністра.

Наталія Радиш, експертка громадянської мережі "ОПОРА" відзначила, що під час цьогорічної вступної кампанії уперше було скасовано вступ поза конкурсом і цільові направлення до університетів.

"Вступна кампанія мала і недоліки. Перший із них – технічні проблеми, пов'язані з нестабільною роботою системи подання електронних заяв у перші дні та доступом до ЄДЕБО. Друга негативна тенденція – нестабільність умов прийому та нерозуміння абітурієнтами правил вступу, – розповіла Наталія Радиш.

Уперше цього року бюджетні місця університетам розподіляли відповідно до кількості заяв сильних абітурієнтів. Фото bukinfo.com.ua

"Цього року побільшало звернень від абітурієнтів, які жалілися, що їхні батьки подають заяви замість них. Вони запитували, як ці заяви можна скасувати".

Існували також проблеми, пов'язані зі складанням творчих завдань та фізичних випробувань на відповідні спеціальності.

Ці вступні іспити співпадали у часі з аналогічними в інших вишах або зі вступними іспитами у тих же університетах. Це звужувало можливості вибору для абітурієнтів.

Також після оприлюднення списків зарахованих на бюджет вступників, міносвіти розробило покрокову інструкцію, як шукати себе у списку рекомендованих до зарахування у виші.

Реклама:

Головне сьогодні