Учені оголосили про настання нової геологічної епохи Землі

— 31 серпня 2016, 14:20

Про це заявили науковці Міжнародного союзу геологічних наук, представивши свою доповідь на Міжнародному екологічному конгресі в Кейптауні, йдеться на The Guardian.

Замість епохи Голоцену, що тривала останні 12 тисяч років, Земля перейшла в Антропоцен, тобто "епоху людини", яка почалася в середині ХХ століття.

Через втручання людини за останні 100 років удвічі зріс вміст хімікатів, які залишаються після добрив, у ґрунті, а льодовики ще довго будуть зберігати в собі частинки чорного вуглецю – слідів горіння палива.

Сліди людської активності поширені і тривалі настільки, що їхній геологічний відбиток можна вважати ознакою чергової епохи. Офіційне визнання Антропоцену зафіксує той факт, що тепер саме людина є визначальною ланкою існування планети Земля.

[L]Згідно з рекомендаціями геологів, новий час в геологічній історії Землі слід обчислювати приблизно з 1950 року. Визначальним у цій даті став сплеск радіації, викликаний випробуваннями атомних бомб.

За словами провідного автора доповіді Коліна Уотерса з Британської геологічної служби, понад 30 вчених, що займаються дослідженням Антропоцену, погодилися з необхідністю формалізувати нову епоху.

"Більшість з нас вважають, що епоха – реальна, оскільки явно щось відбувається, є певні упізнавані сигнали, які роблять Антропоцену окремою одиницею", – зауважує Уотерс.

Нині вчені сперечаються про те, що слід вважати "золотим цвяхом" Антропоцена – геологічним маркером, який може служити вказівкою на початок нової епохи.

Таким "золотим цвяхом" для кінця Крейдяного періоду, коли вимерли динозаври, стали відкладення у ґрунтах іридію, що свідчили про зіткнення метеорита із Землею.

Автори доповіді про Антропоцен пропонують вважати маркером відкладення плутонію, що з'явилися після ядерних випробувань 1950-х років. Інші вважають, що є більш показові ознаки – наприклад, забруднення пластиком, алюмінієм і частинками бетону, сліди вуглецю, пов'язані з різким зростанням викидів діоксиду вуглецю в атмосферу, а також високий рівень азоту і фосфатів у ґрунті.

Вчені обговорюють необхідність внесення змін в геохронологічну шкалу вже близько близько 15 років.

Вплив людства на нашу планету став настільки значним, що призвів до настання нової геологічної епохи. Фото Antartis/Depositphotos

Незважаючи на рекомендації геологів, питання про актуалізацію шкали ще не вирішене. Учасники робочої групи з Антропоцену (Anthropocene Work Group) в найближчі 2-3 роки повинні визначити, які з сигналів про нову епоху, радіоактивні нукліди, пластик або інше, слід вважати її "золотим цвяхом".

Також вони мають визначити місця, де можна побачити геологічний кордон між епохами.

Межу між Голоценом і попереднім йому Плейстоценом, наприклад, видно на крижаному керні з Гренландії, який зараз зберігається у Данії.

Коли необхідні дані будуть зібрані, рішення про коригування геохронологічної шкали прийматимуть Міжнародна стратиграфічна комісія та комітет Міжнародного союзу геологічних наук.

Реклама:

Головне сьогодні