Китай полюватиме на інопланетян завдяки найбільшому у світі радіотелескопу. Відео

— 26 вересня 2016, 11:45

Телескоп відстежуватиме сигнали від зірок, галактик і, можливо, прояви позаземного життя, пише The Independent.

Пекін готовий вкладати великі кошти в масштабні наукові проекти й військово-космічну програму. Монтаж радіотелескопа тривав протягом 5 років, із 2011-го. Його одразу почали називати "Оком неба".

Вартість проекту становила близько 180 мільйонів доларів. Діаметр телескопа близько 500 метрів – він більший, ніж радіотелескоп обсерваторії Аресібо в Пуерто-Ріко (300 метрів).

Науковці уже використовували для досліджень, номінованих на Нобелівську премію.

"Кінцева мета запуску радіотелескопа FAST дослідити закони розвитку Всесвіту, – розповів науковець Національної астрономічної обсерваторії Китайської академії наук Цянь Лі.

Теоретично, якщо позаземні цивілізації все-таки існують, їхні радіосигнали будуть схожими на ті, що ми можемо отримувати, коли пульсар (нейтронна зоря, що обертається), наближається до Землі".

Для функціонування телескоп потребує абсолютної тиші на частотах у 5-кілометровій зоні. Щоб забезпечити його функціонування, довелося переселити більше 8 тисяч китайців з їхніх будинків. На компенсацію втраченого житла мешканцям провінції Гуйчжоу планують виплатити 269 мільйонів доларів.

Радіотелескоп одразу почали називати "Оком неба". Фото inverse.com

Розробники також завершили будівництво оглядового майданчика для туристів на найближчій до радіотелескопа горі.

Реклама:

Головне сьогодні