Особливості прикарпатського Івана Купала: нечиста сила, вибори й Марена

Івана Купала - язичницьке свято літнього сонцевороту, і день народження Іоанна Хрестителя після розповсюдження християнства серед слов'янських народів, що відзначається в ніч на 7 липня.

Цього дня трави набувають цілющих властивостей, а за допомогою вогню та води люди позбавляються впливу нечистої сили. Зібрана на Івана Купала чарівна вода впродовж усього року відганятиме лихо, нею можна причарувати хлопця, а прогулянка босоніж по росі позбавить від усіх хвороб.

Основні обряди святкування відомі всім - це масове купання, збір трав та квітів, запуск дівочих вінків через річку, пошук квітки папороті та стрибки у висоту через багаття.

Однак у кожному регіоні України існують свої місцеві автентичні ритуали. Цього разу "Українська правда. Життя" пропонує ознайомитися з особливостями святкування Іванова дня на Івано-Франківщині

Особливість №1. Наявна нечиста сила

За повір'ями, на Івана Купала вся нечисть вилазить з річок на берег, що дозволяє купатися без побоювань аж до Іллі (2-ге серпня). На відміну від інших регіонів, де нечиста купальська сила є скоріше ефемерною, в прикарпатському варіанті чорти беруть активну участь в дійстві, намагаючись зіпсувати людям свято. Бешкетники хуліганять, жартома лякають народ, а в підсумку, загадавши загадки і отримавши на них вірні відповіді, дозволяють себе прогнати.

Особливість №2. Місцеві вибори

Згідно з загальноприйнятими традиціями, кожна дівчина має власноруч сплести собі і запустити в річку купальський вінок для того, щоб пізніше його там виловив коханий нею хлопець. На Прикарпатті ж, вінки дівчатам роздає найгарніша дівчина за версією більшості подруг-святкувальниць.

Гарнюня, що виграла місцеві "праймеріз" отримує титул Купалочка Фортуна та право подавати вінки товаришкам і обирати таким чином для них подальшу долю. Вважається, що найгарніша дівчина має "легку руку" і може наврочити оточуючим добрі речі.

"Вінок з ромашок означає, що коханий буде любити свою обраницю, з любистка - що дівчина буде щасливою, з барвінка - що знайде безсмертне кохання. Свіжосплетений віночок означає, що дівчина вдало вийде заміж за коханого хлопця, а зів'ялий - що ще рік буде дівувати", - розповідають місцеві дівчата, - "і навіть якщо вінок попався не дуже хороший, то в нас все одно буде щаслива доля, бо у неї вона щаслива".

Особливість №3. Марена

Літній варіант різдвяного Дідуха - величенька лялька з хмизу, переплетена кольоровими стрічками. Марена символізує зло, яке потрібно подолати, тому наприкінці свята її урочисто топлять в найближчому ставку. "Марену мають топити хлопці, дівчата її трохи жаліють, тому що вона одночасно є символом дівочої краси", - каже місцева студентка Інна.

Весь процес святкування традиційно супроводжується фольклорними міні-спектаклями та співом пісень. А завершується дійство традиційною ватрою, яка єднає серця для кохання - такого ж яскравого і гарячого, як купальське вогнище.

"УП. Життя" дякує за гостинність готельно-туристичному комплексу "Вільні вітри" та народному ансамблю "Намисто".

Реклама:

Головне сьогодні