Віза без виїзду до столиці: найбільш дружні і недружні консульства у регіонах

Щоб отримати шенгенську візу, українцям не обов'язково купувати квиток до Києва: в ряді регіонів діють консульства європейських країн (Греції, Польщі, Угорщини, Чехії та інші). Проте процес отримання візи в кожному із них має свою специфіку.

Днями громадська ініціатива "Європа без бар'єрів" оприлюднила свіжі результати громадського моніторингу видачі віз країн-членів ЄС громадянам України, де виявилися суттєві відмінності візових практик різних країн у різних регіонах.

Грецьке консульство на Донеччині: Залиш надію кожен, хто сюди заходить

Жителі Донецького регіону, які планують поїздку до Європи, можуть скористатися послугами двох консульств - Чеської Республіки і Греції, які знаходяться відповідно в Донецьку і Маріуполі.

Донецька громадська організація "Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу" впродовж кількох років займається моніторингом візової політики цих консульств. Як розповів її голова Володимир Кіпень, загалом результативність отримання віз у консульствах Греції та Чехії порівняно з минулими роками покращилася.

"У консульстві Чехії лише 8% із опитаних респондентів нами не отримали візи (минулого року таких було 14%). У Генерального консульства Греції в Маріуполі в 2010 році був абсолютний всеукраїнський рекорд: вони дали візи лише 45% (!) заявників. У цьому році візи отримали 57% опитаних заявників", - розповідає Кіпень.

За його оцінкою, грецьке консульство в Маріуполі було і залишається "дуже проблемним". "Виходячи із систематичної кількості абсолютно унікального відсотку відмов, які вони дають, можна говорити про певний рівень дискримінаційної політики відносно українських громадян", - заявив експерт.

Крім того, за даними громадської організації, ті громадяни, які отримали відмову у видачі візи у цих консульствах, вкрай рідко подають апеляції через "зневіру у можливість позитивно вирішити цю проблемну ситуацію".

Посол Греції в Україні Георгіос Георгунтзос розповідає, що місцеві консульські відділи є повністю незалежними у своїх оцінках від посольства.

"До серпня в цьому консульстві працювала наша представниця, яка дуже буквально опиралася на юридичне тлумачення європейських візових законів, керуючись принципом in dubio pro reo (лат. Якщо сумніваєшся, утримайся - Авт.)", - каже посол. Разом з тим він зауважив, що недавно у Маріуполі почав працювати новий консул, тому ситуація із видачею віз може покращитися.

[VR]Усього Громадською ініціативою "Європа без бар'єрів" було опитано 1860 осіб, , які виходили із консульських установ (з них 660 - в регіонах)[/VR]Серед негативів у роботі консульських установ Греції і Чехії на Донеччині Володимир Кіпень називає також те, що тут дуже неохоче видають безкоштовні і мультивізи, також візи із терміном дії більше трьох місяців-півроку.

Ще одне питання, що хвилює заявників, - це кількість і різноманіття додаткових документів. "Це проблема проблем. Причому греки вимагають додаткові документи приблизно удвічі частіше, ніж представники чеського консульства", - стверджує Володимир Кіпень.

Разом з тим, за його словами, є "певний прогрес" порівняно із 2010 роком. Зокрема, знизилася кількість додаткових документів і вимог їх надавати. "Приємна новина: у цьому році практично не зафіксована вимога надання виписок із банківських рахунків, які ще минулого року у наших консульствах були практично тотальною вимогою. Що, ми чудово розуміємо, спричинило до такої ж тотальної подачі часто фальшивих документів", - розповідає експерт.

Є й окремі "фішки". Так, у грецькому консульстві 75% всіх респондентів-заявників, опитаних громадською організацією, мали надавати реєстрацію за місцем проживання.

"Займаючись проблемою моніторингу вже четвертий рік, ми до цього часу не можемо зрозуміти, навіщо? Що це дає?" - каже Володимир Кіпень. При цьому, за його даними, в чеському консульстві таких вимог ­- не більше 10%. "Різниця в 7-8 разів говорить про абсолютно специфічні підходи в різних консульствах", - вважає експерт.

Закарпаття: Зелене світло у прикордонних районах

Закарпатська область традиційно є стратегічно важливою для Європи, адже тут проходять кордони із чотирма країнами. Зараз на Закарпатті працюють консульства Угорської Республіки в Ужгороді та Берегово, а також консульство Словацької Республіки в Ужгороді.

Світлана Мітряєва, президент Центру стратегічного партнерства, який четвертий рік поспіль досліджує візову практику країн Шенгенської зони, називає одним із основних елементів лібералізації візового режиму малий прикордонний рух. Причому, за її словами, завдяки громадськості недавно вдалося домогтися поступок у цьому питанні від Словаччини.

Так, у червні цього року було внесено зміни до угоди між Україною та Словацькою Республікою про місцевий прикордонний рух. Зокрема, словацька сторона скасувала адміністративний збір у розмірі 20 євро за обробку заяви про видачу дозволу на малий прикордонний рух, збільшила термін одноразового перебування в режимі малого прикордонного руху з 30 до 90 днів та скоротила термін розгляду заяви щодо видачі зазначеного дозволу до 30 днів.

З 5 вересня Генеральне консульство Угорської Республіки в Ужгороді почало видавати закарпатцям біометричні дозволи на перетин кордону в режимі місцевого прикордонного руху. "Це така пластикова картка, яка містить фотографію, відбитки пальців і підпис. Вартість дозволу залишається 20 євро. Дозволи, видані раніше, залишаються чинними", - пояснила Мітряєва. За її словами, з наступного тижня такі дозволи також даватиме і Генеральне консульство Словацької Республіки.

Дозвіл на прикордонний рух і візу угорська меншина отримує за спрощеним варіантом. "Не треба переліку документів, що виписаний у візовому кодексі і угоді, достатньо пред'явити папір, який підписується представником політичної сили "КМКС" Партії угорців в Україні, щоб отримати цю шенгенську візу", - зазначила Мітряєва.

Львів: Черги під польським консульством поменшали

У Львові працює два консульства - польське (видає приблизно 300 тис. віз на рік) і чеське (30 тис. віз на рік), а також візовий центр Королівства Бельгії та Нідерландів (близько 1 тис. віз на рік).

"Цього року ситуація під польським консульством змінилася. У червні відкрилося нове приміщення. Також запрацювала нова система e-konsulat. Тепер вона є обов'язковою для всіх заявників, які хочуть отримати візу в консульстві Республіки Польща", - розповідає виконавчий директор ГО "Львівське юридичне товариство" Андрій Лепак.

За його словами, спочатку були певні незручності, бо заявники, які ставали на чергу в інтернеті, були змушені чекати ще 3-4 тижні, проте зараз такі "віртуальні" черги вже менші - близько тижня.

"Під консульством чекають люди, які знають, що вони точно потраплять у цей день. А раніше ти приходив під консульство і не знав, потрапиш чи ні", - каже Лепак.

Експерт також відзначив зниження вартості національної польської візи з 35 до 20 євро. Натомість, за його словами, у консульстві Чехії довгострокова національна віза (перебування у країні більше 90 днів) подорожчала з 96 до 103 євро; також збільшилася плата за "зелену карту" - з 39 до 41 євро.

На фоні цього, за даними Андрія Лепака, спостерігається збільшення рівня відмов у видачі візи в консульстві Чехії від 11% минулого року до 20%. Невиграшно виглядає чеське консульство і в плані видачі мультивіз: в той час як консульство Республіки Польща здебільшого видає візи для багаторазового в'їзду, більшість віз, виданих консульством Чехії - це візи з правом одного в'їзду.

Консульство Польщі в Луцьку: Посередники процвітають

На Волині бажаючі отримати шенгенську візу можуть звернутися до Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку.

Оголошення про допомогу в отриманні шенгенської візи часто зустрічаються в інтернеті
Візову політику цього органу вивчали активісти Асоціації захисту прав молоді Волині. Виконавчий директор цієї організації Петро Верзун розповів, що більшість заявників прагнули отримати дозвіл малого прикордонного руху з метою працевлаштування, туризму або ж культурного обміну.

На Волині порівняно із іншими прикордонними регіонами чи не найменше запитів щодо відвідання родичів - всього близько 18% від загальної кількості опитаних, що, на думку експерта, зумовлено трагічними історичними подіями під час Другої світової війни.

Водночас, тим, хто хотів отримати шенгенську візу, пощастило менше. Дослідження зафіксувало значне зростання кількості відмов. При цьому лише 57% опитаних заявників змогли сказати, що їм повідомлено причино відмови. Ще менше - лише 12% поінформували про можливість подати апеляцію.

Шенгенська віза у польському консульстві в Луцьку традиційно коштує 35 євро. Однак багато опитаних зазначили, що окрім консульського збору вони оплачували роботу посередників та інші витрати.

"Оскільки візового центру у нас немає, то це були посередники з фізичних осіб", - каже Петро Верзун. За його даними, за запис на співбесіду вони брали до 40 євро, а анкету допомагали заповнювати за винагороду розмірі від 2 до 20 євро.

Польське консульство у Харкові демонструє доброзичливість

Президент Фонду місцевої демократії Ольга Мірошник розповіла, що у Харкові, згідно із даними проведеного дослідження, за 8 місяців цього року було видано у два рази більше віз, ніж за минулий рік. При цьому, підкреслила Мірошник, кількість персоналу консульства не змінилася.

Хороший показник тут і щодо видачі безкоштовних пільгових віз: з початку року їх отримали близько половини опитаних заявників.

Разом з тим, за словами Ольги Мірошник, громадяни залишаються незадоволені тим, що не завжди вдається подати заяву з першого разу, доводиться збирати додаткові документи, платити за візу та довго чекати на її отримання, а також скаржаться на випадки невидачі візи.

У консульстві ж пояснюють причину невидачі віз: 90% випадків відмови - фальсифікація документів, особливо запрошень на роботу. Існує проблема з посередниками. Саме вони, як зазначила Мірошник, найчастіше стають постачальниками фальсифікованих документів, недобросовісно заповнюють анкети.

"Тим не менше все частіше заявники користуються їх послугами. Хоча жоден із респондентів у Харкові в цьому не зізнався", - каже експерт.

З огляду на це Ольга Мірошник відзначає "низьку правову культуру заявників". "На жаль, свідомість наших громадян не готова жити по європейських стандартах, дотримуватися правил та законів", - вважає вона.

Разом із тим, на думку керівника ГО "Європа без бар'єрів" Ірини Сушко, часто сфальсифіковані документи з'являються як результат "дуже високих і обтяжливих візових вимог". "Тому це часто провокує українців до того, що вони так діють, а не тому, що українці не є цивілізованими", - переконана вона.

Усього ж у Харкові з початку 2011 року було видано біля 22 тис. віз, з них відмов біля 1%.

Одеса: Радянські рудименти на фоні європейського лоску

В Одесі діє два консульства - Греції та Польщі.

Оцінюючи їх роботу, координатор Європейських програм Центру міжнародних досліджень Денис Кузьмін говорить про загальну лінію "лібералізації візового режиму". Однак, за його словами, не все так безхмарно, адже час від часу "з'являються якісь несподіванки", як-от необхідність підтверджувати реєстрацію, яка є в громадянських паспортах.

"І наш внутрішній паспорт, і довідки з ЖЕКу, і сама "прописка" - це всі суто радянські рудименти. Так само, як і вимога відмітитися в посольстві чи консульстві після повернення", - каже Кузьмін. Чому консульства європейських країн так люблять бюрократичну спадщину "совка", залишається загадкою.

"Я вважаю, що велика кількість документів не є засобом захисту від нелегальної міграції, від тих викликів, які стоять перед Європою. Це просто провокує людей зразу звертатися до посередників", - вважає Денис Кузьмін. За його словами, людей дратує не стільки велика кількість документів чи черги, скільки те, що багато посередників все це вирішують дуже легко.

Загалом, на думку Дениса Кузьміна, практика відкриття регіональних консульств є хорошою. Однак при цьому він відзначає, що більшість одеситів, незважаючи на наявність грецького чи польського консульств, все одно змушені за візою їхати до Києва.

"На жаль, численні подорожі до столиці - це велика проблема для багатьох мешканців Одеси, зокрема, моряків, які мають отримувати багато віз, бо більшість із них працюють виключно за кордоном", - каже експерт. Все це, звісно, додається до тих коштів, які люди платять при отриманні візи.

Реклама:

Головне сьогодні