Європейські міста, де живе справжнє Різдво. Фото

Кельн, Відень, Брюгге, Страсбург та Прага - п'ятірку європейських міст, де на святкових ярмарках можна відчути справжній дух традиційного Різдва, представляє туристичний портал Lonely Planet.

Середньовічні квартали в тисячах блискучих вогників, ятки ремісників на вулицях, розпещені iPod-ами дітлахи, які підпадають під часи дерев'яних іграшок, ковзанок та вінтажних каруселей, хорові співи та старі різдвяні традиції...

Проміняти звичне покупецьке божевілля торгівельних центрів на подорож до одного з п'яти уславлених різдвяних ярмарків Європи закликає lonelyplanet.com.

Різдвяні базари Німеччини відомі по всьому світі, але "дідусями" їх усіх можна вважати ярмарки у Кельні. Один із них влаштовується на площі Domplatz, на тлі готичного Кельнського собору, а звідти варто перейти до Середньовічного різдвяного базару.

Час проведення: із 21-го листопада до 23-го грудня.

Варто придбати: дерев'яні ляльок Räuchermännchen, лускунчиків та різні дитячі забавки, а ще товари, кошти від продажу яких підуть нужденним.

Наїдки та напої: духмяні печені яблучка та смажений мигдаль, а ще glühwein (глінтвейн) із корицею.

Для дітей: каруселі, ляльковий театр, ковзанки.

Різдвяні ярмарки для Відня така ж природна річ, як і архітектура бароко. Віденську версію різдвяної країни див, затишну й елегантну, можна спостерігати по всьому місту.

Ярмарок Christkindlmarkt влаштовується на площі перед ратушею (Rathausplatz). Звідти, в ритмі віденського вальсу, можна пройти до різдвяного ринку біля колишньої імператорської резиденції, Шенбурнського палацу.

Час проведення: з половини листопада до Різдва.

Варто придбати: вироби з видувного скла, прикраси, свічки та дитячі ліжечка ручної роботи.

Наїдки та напої: яблучний струдель, maroni (каштани), ковбаски, імбирні пряники, глінтвейн та пунш.

Дітлахів не лишить байдужими декорований під гігантський адвент-календар фасад ратуші, а ще катання на поні та каруселях і численні майстер-класи.

У Брюгге проводиться Фестиваль снігової та льодової скульптури, а зігрітися якимсь святковим напоєм можна в місцевому льодовому барі. Варто вдягтися тепліше.

Час проведення: з 25-го листопада до 3-го січня.

Варто придати: бельгійський шоколад, кераміку, скло та затишний одяг хенд-мейд.

Напій: спеціальний святковий ель.

Для дітей: ковзанка на Ринковій площі.

Подейкують, що саме в Стразбурзі, серці Ельзасу, колись було встановлено першу різдвяну ялинку - Sapin de Noël. Ярмарок Christkindelsmärik проводиться тут із 1570-х років.

Час проведення: з 26-го листопада до 31-го грудня.

Варто придбати: різдвяні прикраси на Place de la Cathédrale.

Наїдки та напої: гаряче вино для дорослих, теплий апельсиновий сік з медом для малят, bredele (ельзаське масляне печиво з імбиром та анісом) та maennele (булочки в формі чоловічків).

Для дітей: лялькові вистави, зустріч зі Святий Миколаєм, живий вертеп.

Коли на готичні шпилі Праги сіється сніг, і бій курантів лине в холодному повітрі, міський пейзаж перетворюється на чарівну зимову казку. Різдвяну ялинку для Староміської площі (Staroměstské náměstí) щороку привозять з Крконоше.

Час проведення: з 26-го листопада до 8-го січня.

Варто придбати: вирізьблених вручну ляльок та іграшки, вироби з богемського кришталю, чеського скла та декоративні керамічні кухлі. Ще можна купити живого коропа на вечерю, діжки з ними стоять просто на вулицях.

Наїдки та напої: хрустка солодка випічка trdlo, svařené víno та medovina (медвяний лікер), а ще бехерівка, яка, за твердженням чехів, смакує як саме Різдво.

Дітлахів розвеселять ляльки, звірятка, співи і танці.

Фото з Flickr (by kölnerweihnachtsmarkt, Arco Ardon, TwoCrabs, Anke - Anart Island Studios, tomaseq)

Реклама:

Головне сьогодні