Тест

Україна, Йорданія, Куба – список іноземного мандрівника-2012

До переліку країн, до яких варто з'їздити в 2012-му, туристичний портал Lonely Planet зарахував Україну, Йорданію та Кубу.

Найкращі місця для мандрів на наступний рік обирали автори сайту, експерти з подорожей, а також мандрівники, блогери та користувачі Twitter.

Роки диктатури та громадянська війна тривалий час тримали Уганду осторонь від туристичних радарів. Однак до країни повертається стабільність, тож мине не дуже багато часу, перш ніж сюди хлине потік гостей.

В Уганді бере початок річка Нил, а це містичне місце дослідники шукали ще з римських часів. Саванна тут зустрічається з великими озерами Східної Африки, а вкриті снігом гори спускаються до пишних джунглів.

Саванна тут зустрічається з великими озерами Східної Африки, а вкриті снігом гори спускаються до джунглів

Цього року Уганда святкує 50-річчя своєї незалежності, а її столиця, Кампала, є одним із найбезпечніших столиць Африки. Щоправда, як застерігає сайт Міністерства іноземних справ Великої Британії, в Уганді доволі низький рівень толерантності по відношенню до гомосексуалізму. Імовірно, незабаром одностатеве кохання навіть переслідуватиметься за законом, у деяких випадках покаранням буде смертна кара.

"Ми хочемо, щоби люди приїздили до Бірми", - це заклик Національної ліги демократії (NLD), партії, яка з 1996-го року переконувала іноземців триматися подалі від своєї країни. Свою думку опозиціонери змінили в 2010-му, коли їхнього лідера, лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі звільнили з-під багаторічного домашнього арешту.

М'янма (Бірма) підкорить містами, яким невідомий плин років

М'янма (Бірма) підкорить мандрівників своїми горами та пляжами з білосніжним піском, містами, яким невідомий плин років та численними пагодами.

Коли нам мало що відомо про країну, ми заповнюємо прогалини штампами. Удосталь їх дістається Україні, яка, на думку, туристичного порталу, нині є "незнайомкою" посеред Європи. Ресурс квапиться розвіяти міфи – мовляв, щільної мережі контррозвідки немає навіть в Одесі.

Ластівчине гніздо, Крим

Мандрівникам радять поглянути на старовинний Київ, а ще вельми оптимістично відряджають їх до "недоторканих берегів Криму". Як про зловісну туристичну пам'ятку в статті говориться про Чорнобиль, а ще, звісно, згадується про Євро-2012.

Йорданія для іноземців поволі перестає асоціюватися лише з містом Петра та пригодами Індіани Джонса. Звісно, перлиною в короні Йорданії залишається "Місто червоної троянди", але туристів вабить і пустеля Ваді Рам, і стародавні Джераш та Мадаба.

Петра, Йорданія

Йорданське Хашимітське Королівство цього року святкує 64-річчя, отже, для решти світу є справжнісіньким дитям. Йорданців вважають одним із найбільш відкритих, дружніх та гостинних народів Середнього Сходу. Країна може бути взірцем для своїх сусідів у тому, як можна поєднати модернізацію та збереження стародавніх традицій.

Данія щороку опиняється на верхівці списку країн із найвищою якістю життя та стає найщасливішим й найгарнішим місцем у світі.

Країною пролягають 10 тисяч кілометрів велосипедних доріг, якими можна легко дістатися морського узбережжя, мальовничої сільської місцевості та різних архітектурних дивовиж.

Буддистський Бутан ніколи не прагнув відкривати свою красу решті світу.

Буддистський Бутан

Тут не існує самостійного туризму, туристичні маршрути затверджені Радою з туризму, і супровід гідів є обов'язковим. Наприклад, мандрівники мають змогу відвідати Королівський національний парк Манас, де мешкають рідкісні тигри.

Кубу видання називає місцем, де годинник спинився в 1959-му році. Однак констатує, що, попри багаторічні зусилля братів Кастро, острову не вдасться уникнути змін. Послаблення обмежень у галузі приватного підприємництва – хороша новина для кубинців, але й погана для фанатів колоніального шарму, ретро-автівок, сальси в напівзруйнованих елегантних будівлях, днів, заповнених кавою та ромом.

Куба - місце, де годинник зупинився у 1959-ому році

Але кубинські пляжі протримаються недоторканими ще років із 10, і литиметься найкращий у світі мохіто.

Вітання французькою, багети й круасани на сніданок - Нова Каледонія на перший погляд видається шматочком Франції, який телепортували до тропіків. Нумеа можна легко сплутати з містом Лазурового узбережжя.

Шматочок французького узбережжя у тропіках

Однак поряд із французьким шиком столиці та західного узбережжя головного острову, на перший план виходить меланезійська культура. Відродження канакських традицій триває останні 30 років.

Тайвань завжди вражав мандрівників своїм ландшафтом – велетенськими стрімчаками узбережжя і вкритими густим лісом горами, своєю культурою та ще музеями, що зберігають безцінні скарби.

В останні роки держава приділяла чимало уваги облаштуванню доріг та інфраструктури для велосипедистів.

Зразкова залізниця, гарнесенькі містечка та кричуще красиві гори – Швейцарія має бути вічним об'єктом заздрощів. З іншого боку, критики запитають, хіба досконалість – це не нудно? Хіба дірчастий сир, лижі та "відбій" о 10-й вечора – це ще не вся Швейцарія?

Ні, не зовсім, відказує видання та закликає пізнати іншу Швейцарію, сповнену незгасимого апетиту до пригод – із банджо-джампінгом з льодовику в Інтерлейкен, музеєм Zentrum Paul Klee під хвилястими дахами та стилем "індустріальний шик" у розважальних закладах Берну.

Фото з Flickr (sweetmarias, druidabruxux, sugarmelon.com, Quing Obillos, Let Ideas Compete, ClausNehmzow, Dave 2x, sai-bot, Ming, Bods)