Тест

Найкращі фестивалі липня

Боротьба дужих дядьків, вимащених олією, чемпіонат із бігу з дружинами на спинах та перегони суден із пивних бляшанок – усі ці незабутні видовища можна побачити протягом липня.

Про найцікавіші фестивалі середини літа розповідає туристичний портал Lonely Planet.

Киркипинар, боротьба в олії, Едірне, Туреччина

Колись дуже давно воєначальник Османської імперії Сулейман-паша, щоби його солдати не розслаблялися між битвами, змушував їх боротися між собою. Так одного разу в бійці зійшлися одразу 40 чоловіків, а подинок двох найзапекліших бійців затягнувся аж за опівніч, й обоє ледь не сконали від виснаження.

Невідомо, чи змащували вже тоді тіла бійців олією, але в наш час так роблять. Головне завдання, що стоїть перед учасником – не дати супернику гарно в себе вчепитися. Варто сказати, що боротьба доволі жорстока, зокрема бійцям не забороняється хапати одне одного за особливо ніжні місця. Хоча, напевно, воно того варте, адже винагорода переможцеві – золотий пояс на 14 каратів.

Триденний фестиваль уже дуже давно переїхав із Киркипинара в Едірне, однак стару назву за ним залишили.

Час проведення: кінець червня – початок липня

Сан-Фермін (Біг биків), Памплона, Іспанія

Оспівана Ернестом Хемінгуеєм пробіжка відчайдухів попереду розлючених биків є частиною святкувань на честь покровителя міста, Святого Ферміна. Без травм чи навіть смертей не минає жодного року, наприклад, забіг 2007-го року офіційний сайт описав як "швидкий та чистий", бо "лише" трьом учасникам знадобилася медична допомога, зокрема один із них дістав удар рогом.

Маршрут encierro (бігу биків) – від загонів Корралес дель Гас до площі, на якій потів відбувається корида. Бики здатні розвивати швидкість до 55 кілометрів на годину, тож бігунам варто не ловити ґав.

Час проведення: 6-14 червня

Ратх-Ятра (Фестиваль колісниць), Пурі, Індія

Попри дощі, що поливають Індію в цю пору року, на головній вулиці Пурі завжди збирається натовп, щоби вшанувати божество Джаганнатха – одну з інкарнацій Кришни. Зображення Джаганнатхи, його брата Балабхадри та сестри Субхадри урочисто провозять трьома колісницями, які супроводжують численні паломники й туристи.

Час проведення: початок липня

Світовий чемпіонат із носіння дружини, Сонкаярві, Фінляндія

Цей фестиваль проводять із 1992-го року, а в основі його лежить старовинна, не така весела, традиція викрадати жінок із сусідніх селищ.

Долаючи 253,5-метрову дистанцію, учасники мусять пробігти по піску, траві, гравію, здолати дві перешкоди та ділянку з водою завглибшки в метр. Кращого бігуна винагороджують сувенірами та пивом, кількість якого відповідає вазі прекрасного "вантажу".

До слова, за умовами конкурсу жінка має бути важча за 49 кіло, інакше ж бо буде зовсім нецікаво.

Кубок Верблюда, Аліс-Спрінгс, Австралія

Родзинка верблюдячих перегонів – те, що ці тварини непередбачувані й дратівливі. Вони огризаються, можуть плюнути далі ніж на 3 метри, а під час перегонів - заклякнути на місці або ж рушити в протилежну сторону.

Найменш залюднена Північна територія Австралії, де розташоване місто Аліс-Спрінгс, на час цих перегонів пожвавлюється та радо розважає гостей.

Час проведення: 14 липня

Наадам, Улан-Батор, Монголія

Найграндіозніший фестиваль Монголії присвячений "чоловічим видам спорту" – боротьби, їзді верхи, стрільбі з луку та, звісно, неофіційно, перехилянню чарчин із напоєм із ферментованого кобилячого молока, айрагом.

Повна назва цієї багатовікової традиції – Ерійн Гурван Наадам. Вона народилася як ритуал вшановування гірських богів, а Чингісхан використовував чоловічі змагання як спосіб відбору новобранців.

До слова, доброю прикметою вважається доторкнутися до поту вершника або борця-переможця.

Час проведення: 11-13 липня

Калгарі Стаппід, Калгарі, Канада

Цей ковбойський фестиваль проголошує себе найкращим шоу на свіжому повітрі усієї планети. Сюди запрошують кращих світових майстрів родео, а призовий фонд складає 1,6 мільйона канадських доларів.

Одним зі змагань є "Пекельні півмилі" – перегони на кінних ретро-фургонах.

Час проведення: дві тижні від першої п’ятниці після Дня Канади (1 липня)

Фестиваль народної творчості в Марракеш, Марокко

Площа Джема-аль-Фна, з її торгівцями, пожирачами вогню, ворожками та заклиначами змій, створює таке враження, наче Марракеш фестиваль триває весь рік. Тож під час Фестивалю народної творчості тут лише суттєво більшає барв, драйву та колориту.

Час проведення: середина липня

Гіон Мацурі, Кіото, Японія

Процесія платформ ямабоко уперше пропливла вулицями Кіото в 869-му році до нашої ери, її супроводжували сановники, які несли 66 алебард, представляючи 66 японських провінцій. Це було зроблено щоб умилостивити бога Гозу Тенноу, аби він позбавив місто від чуми.

Аби зрушити з місця ці храми на колесах, потрібно аж 40 осіб. Деякі з блоків, із яких складаються платформи, важать понад 10 тонн.

В урочистому перфоменсі беруть участь танцівники в костюмах чапель, дівчатка, вбрані в легкі кімоно юката, цокотять вулицями в дерев’яних черевичках. Зірка параду – чіго, хлопчик, який їде на головному ямабоко, у традиційному синтоїстському вбранні та короні. Аби підготуватися до такої місії, дитина мусить пройти тижні очищення.

Час проведення: 17 липня

Фієста дель Реденторе, Венеція, Італія

У 1755-1777-му роках епідемія чуми забрала 50 тисяч життів у Венеції, викосивши третину городян. Коли пошесть відступила, на знак подяки Ісусові було збудовано церкву Іль Реденторе та започатковано традицію фестивалю.

Сьогодні це одне з найулюбленіших світ венеційців, що відзначається з вином, феєрверками, катанням та перегонами на гондолах.

Час проведення: третій вікенд липня

Фестиваль Днів Хемінгуея, Кі Уест, штат Флорида, Сполучені Штати

У ці дні, щоби взяти участь у Конкурсі двійників Хемінгуея, до бару Sloppy Joe’s, де в 1930-х роках письменник вихилив немало "дайкірі", з’їжджаються по півтори сотні бороданів.

Іще в програму фестивалю входить біг биків – щоправда, худоба в ньому задіяна значно безпечніша, ніж та, що мчить вулицями під час іспанського Сан-Ферміна, улюбленого свята Хемінгуея.

Час проведення: 17-20 липня

Міжнародний фестиваль боді-арта, Зеебоден, Австрія

Гості цього заходу мають змогу як подивитися на розмальованих моделей, так і підставити під пензля власне тіло. Подивитися на роботу майстрів боді-арту, що працюють у різних техніках, з’їжджаються десятки тисяч людей. У рамках фесту проводяться конкурси та семінари для художників, моделей та фотографів.

Час проведення: початок липня

Мвака Когва, Макундучі, Занзібар

У день святкування Нового року на Зинзібарі сусіди гамселять одне одного банановими стеблами, проводячи таким чином ритуал очищення. Жіночий хор співає пісень про сім’ю та сільське життя, а кульмінацією церемонії є спалення символічної хатини з кокосової соломи. Це робиться задля того, щоб будь-яка пожежа, яка станеться в новому році, не мала трагічних наслідків.

Час проведення: передостанній вікенд липня

Регата пивних бляшанок, Дарвін, Австралія

У 1974-му до міста Дарвін прибуло багато будівельників, щоби виправити руйнування, які накоїв циклон Трейсі. Конаючи від спекотного клімату, вони випивали стільки пива, що в місті утворилися цілі гори порожніх бляшанок. Тоді-то одного з місцевих мешканців осяйнула думка – а що як побудувати з них суденця та влаштувати регату?

Задум припав усім до душі, і тепер щороку тут змагаються до 30 суден, що досягають 12 метрів у довжину. Їх будують у вигляді крокодилів, кораблів вікінгів тощо.

Час проведення: неділя наприкінці липня

Womad, Вілшир, Англія

Фестиваль Womad (World of Music, Arts & Dance) з’явився завдяки фронтмену гурту Genesis Пітерові Гебріелу в 1982-му році. Тут можна послухати музик із різних країн, від Малі до Монголії, від південнокорейських перкусіоністів до єгипетських лірників.

Час проведення: останній вікенд липня

Хейва, Папєете, Таїті

Свято Хейва – це вибух музики дерев’яних барабанів, традиційних барвистих костюмів та видовищних парадів, що триває цілий місяць. Колись усе це могло означати підготовку до війни. Гості також можуть долучитися до танців та веселощів, начепивши на себе квіткові гірлянди.

Під час Хейва проводяться дуже традиційні змагання – наприклад, на вміння влізти на пальму та розбити кокосовий горіх.

Час проведення: кінець червня – кінець липня

Свято Санта-Марія де Рібартеме, Понтеведра, Іспанія

Ніби в якомусь гротескному сеансі групової психотерапії, люди залазять у труни та прикидаються мертвими. Їх урочисто транспортують до церкви Святої Марії де Рібартеме, якій врешті дякують за порятунок від смерті.

Час проведення: 29 липня

Фестиваль часнику в Гілрой, штат Каліфорнія, Сполучені Штати

Раз на рік до маленького містечка в окрузі Санта Клара звозиться понад 2 тонни свіжого часнику. Тут із ним печуть хліб, кладуть у соуси, додають до морепродуктів та навіть морозива. За вікенд у Гілрой, який називають часниковою столицею світу, подають близько 65 тисяч порцій різних наїдків.

Креативні учасники навіть створюють прикраси з білих ароматних зубочків. Фестивалеві часнику в Гілрой уже 30 років, і за цей час він допоміг зібрати мільйони доларів для благодійних організацій.

Час проведення: останній вікенд липня

Фото з Flickr (Pete & Katrien, souravdas, xavi talleda, MShades, Tambako the Jaguar, Stig Nygaard, thorstenising, robertsharp, bernavazqueze)