Найсмачніші напої світу

Корисні та не дуже, для дорослих і для малечі, оригінальні та добре відомі, ті, що втамовують спрагу та заряджають бадьорістю – Топ-50 найсмачніших напоїв світу представило видання CNN.

Перше місце в рейтингу, за правом, посіла проста чиста вода.

На другій сходинці опинилася найпопулярніша солодка газованка планети - Coca-Cola. Її придумав фармацевт Джон Стіт Пембертон у 1886-му році, як засіб від головного болю.

Як підрахували дослідники, за 2008-й рік кількість випитої "Коли" в цілому світі склала 85 бляшанок на людину.

Кава, що походить із Ефіопії, опинилася на третій сходинці, наступний щабель автори рейтингу віддали пиву, а п’ятий – чаю, який є найбільш вживаним напоєм у світі після води.

За всім добре відомими лідерами серед напоїв іде Air mata kucing або ж напій із лонгану, фрукту, що росте в Малайзії, Китаї, Таїланді. Підсолоджують його традиційно льодяниковим цукром-кандіс.

Air mata kucing

На сьомій сходинці перебуває "король соків" – апельсиновий. За ним іде червоне вино, яке, на думку дослідників, мешканці Євразії уперше скуштували 8 тисяч років тому. Біле вино теж увійшло до першої двадцятки.

Дев’яте місце з-поміж найсмачніших мають джин із тоніком. Завершує Топ-10 запашний гарячий шоколад, куди треба не забути повкидати маленькі зефіринки – маршмеллоуз.

Далі йде улюблена іспанцями сангрія. На дванадцятій сходинці розташувалася суміш, який автор називають напоєм, який рятує життя у спекотний день, бо основні його інгредієнти – найсоковитіші в світі плоди. Кавуново-огірковий пунш готується так: треба кинути того й того до блендеру, додати лаймового соку та цукрового сиропу, змішати і насолоджуватися.

13-те місце належить розчинному напою Kool-Aid, який полюбляють дітлахи в Північній Америці. На одну сходинку нижче від нього опинився пастіс – французька анісова горілка, далі – менш хмільне японське саке.

Хабу-саке настоюють на зміях

До Топ-20 увійшов лимонад – який колись готували з самих лише лимонів, води та цукру. Як з’ясували історики, в Єгипті його почали змішувати щонайменше півтори тисячі років тому. Попри досить велику кількість цукром, лимонад може бути й корисним для здоров’я – вважається, що він поліпшує травлення, зупиняє діарею та позбавляє від печії.

Напій Es kelapa muda в Індонезії найбільше полюбляють діти. До кокосового молока додають кольоровий сироп та скибочки кокосу.

Es kelapa muda

Коктейль "Секс на пляжі" винайшов молодий бармен із Флориди. Тоді він уперше змішав персиковий лікер, апельсиновий та журавлиновий сік із горілкою.

Британський родич гоголь-моголя, егг-ног, готується на основі сирих яєць, молока та цукру. Він асоціюється з затишним передріздвяним вечором, коли галаслива родина в химерних светрах збирається разом. Для дорослих її членів існує й алкогольна версія егг-ногу.

Егг-ног

Раки в Туреччині зазвичай "женуть" із винограду або інжиру. Хмільний напій підходить до морепродуктів, його смачно закушувати динею, сиром, кебабом, добре пити перед вечерею, після вечері – коротше кажучи, раки можна пити де завгодно, з чим завгодно та в будь-який час.

Напій Bubble Tea ("Бульбашковий чай") придумали тайванці. "Родзинкою" чайно/молочно/фруктового коктейлю є кульки–перлинки тапіоки, які людина поволі всмоктує через трубочку та розжовує.

Bubble Tea

Коктейль "Ірландська автомобільна бомба" є традиційним атрибутом парубоцьких вечірок у цій країні. Готується він зазвичай із віскі, вершкового лікеру і темного пива - стаута.

Певно, найсмачнішим алкогольним коктейлем у Бразилії є "Кайпірінья", яку змішують із рому з кашасою, лаймом, льодом, тростинним цукром.

Своє гідне місце в Топ-50 посіли також шампанське, мінеральна вода, морквяний сік та Fanta.

Раксі – це "самогонка", яку мешканці Непалу роблять із пшона або рису. Її запах б’є в ніс, вона обпікає горлянку, але дає несподівано м’яке приємне сп’яніння.

Жителька Непалу готує раксі

Фрукт шикуваса мало відомий на Заході, японці ж розводять його кислий сік водою або додають до коктейлів.

Гарячий напій Sujeonggwa у Кореї готують із сушеною хурмою, корицею, імбиром та чорним перцем. Готується він дуже довго, але смак винагороджує всі зусилля.

Sujeonggwa готується кілька годин

До найсмачнішої п'ятдесятки також зарахували енергетик Red Bull, відоме на весь світ пиво Guinness, коктейлі "Піна колада" та "Мохіто", мартіні, шотландський віскі й мексиканську текілу. Не забули про солодкий лікер Baileys, чай із льодом, молоко та шоколадно-молочний шейк.

Індонезійський чендол – це радше рідкий десерт, аніж напій. Його основні інгредієнти – густе кокосове молоко, пальмовий цукор, розкришений лід, а ще "черв’ячки" з рисового борошна.

Манго лассі, напій, що походить із Індії, видання називає "внутрішнім сонцезахисним засобом". Це коктейль із йогурту, молока та манго, солодкий і освіжаючий.

Фото з сайтів jeddahbeautyblog.com, healthfulpursuit.com та Flickr (by Fennicienta, Kalense Kid, goe2m2003, jay-one, Dissonanc3, tehkici, .bernadette., ANV Recife, gregw66, Julia.johansen, Diyana Kamaruza)

Реклама:

Головне сьогодні