Путівник на 2013-й: міста, які неодмінно варто побачити

Топ-10 міст у різних куточках світу, які варто побачити в 2013-му році, представив туристичний путівник Lonely Planet.

Сан-Франциско в світі знають як місто туманів, пагорбів, землетрусів та ліберальних політиків.

Додаткова причина відвідати його саме в 2013-му – восени тут відбудеться 34-та вітрильна регата America’s Cup. До неї вже готуються, і на прибережну частину Сан-Франциско чекає чимало змін на краще.

Амстердам завжди приваблював чимало ласих до розваг туристів, але в 2013-му великих святкувань та веселощів тут відбудеться ще більше, ніж в інші роки. 400 років виповниться славнозвісному кільцю амстердамських каналів, 160 років – від дня народження Вінсента Ван Гога та 40 – від дня відкриття його музею.

Державний музей, Rijksmuseum, у 2013-му відкриється після 10-річної реконструкції. Королівський оркестр Концертгебау святкуватиме 125-ліття, зоопаркові Artis Royal виповниться 175, а культурному центрові Felix Meritis – 225 років.

Кожній із цих дат будуть присвячені концерти, виставки та вуличні гуляння.

Хайдарабад колись був столицею князівства, а нині є адміністративним центром індійського штату Андхра-Прадеш. Після здобуття країною незалежності дивовижні сади та палаци Хайдарабаду розпродали чи порозтягали, тож нині уявити всю колишню красу та велич міста непросто.

Одначе в останні роки деякі палаци Старого міста все ж від реставрували, зокрема палац Фалакнума тепер є 7-зірковим готелем мережі Taj Group.

Елегантне та квітуче, старовинне та загадкове, Старе місто Хайдарабаду справді варте того, щоби ним поблукати.

Лондондеррі/Деррі стане культурною столицею Великої Британії на 2013-й рік. Тут відбудеться чимало заходів, зокрема 10-денний ірландський фестиваль All Ireland Fleadh, а ще вручення премії Тернера.

У Деррі також регулярно проходять джазовий фестиваль та фестиваль на честь піонера авіації Амелії Ерхарт.

Пекін за правом вважається культурним та мистецьким центром Китаю. Відлуння Олімпіади 2008-го вже стихло, але її сліди – вказівники англійською тощо, є й досі.

Тут гармонійно поєдналися багатолюдність та субкультури, в самому повітрі Пекіну вирує передчуття великих та незбагненних змін.

Побудована нещодавно високошвидкісна залізниця Пекін-Шанхай дозволяє дістатися з одного міста до іншого лише за 5 годин.

Крайстчерч є називають "містом садів" Нової Зеландії. Сповнене мужності та таланту, воно відроджується після нищівних землетрусів 2010-го та 2011-го років, використавши лихо як нагоду переосмислити та покращити структуру міста.

Гурмани будуть приємно здивовані розмаїттям кухні – від бірманської до турецької. 2013-й рік стане чудовою нагодою стати свідком другого народження Крайстчерча.

Спокійне австралійське портове містечко Хобарт свого часу розбурхав своєю появою музей MONA, в 2013-му ж тут відкриється Музей та арт-галерея Тасманії.

Монреаль в останні роки посідає високі щаблі в рейтингу найщасливіших міст планети. До того ж, навесні 2013-го тут чекають відкриття планетарію Rio Tinto Alcan та воскового музею Grévin.

Наче ефіопський бігун, Аддіс-Абеба рухається вперед із надзвичайною швидкістю. Назва заснованого трохи більш як сторіччя тому міста перекладається як "нова квітка", нині воно є не лише дипломатичною столицею Африки, а й процвітаючим мегаполісом.

Пуерто-Ігуасу розташований у північно-східній частині Аргентини. Місцева "родзинка" – водоспад Фос де Ігуасу, яку, за результатами опитування 2011-го року, світ зарахував до семи найбільших чудес природи.

Фото з Flickr (by Ronnie Macdonald, MorBCN, arupdutta, mkairishstudies, rig_, David MK, Trains in Tasmania, appaloosa, jannemei, whl.travel)

Реклама:

Головне сьогодні