Найріздвяніші куточки світу: Топ-9

Якщо для вас свята – це зазвичай лише незугарні прикраси, пересушена в духовці птиця та гиркання з родичами, можливо, настав час дістати валізи і гайнути туди, де царює дух справжнього Різдва.

Таких диво-куточків на нашій планеті видання CNN нарахувало цілих дев’ять.

Лапландія, Фінляндія

Легенди та казки ще з позаминулого сторіччя стверджували, що Санта Клаус та його дружина мешкають на Північному полюсі, але фіни змушують нас повірити геть у інше.

Для них місто Рованіємі, розташоване в губернії Лапландія, і є справжньою штаб-квартирою Різдва. Тут дітлахи мають змогу під керівництвом пані Клаус приготувати печиво, стати учнем Школи ельфів та навчитися правильно оформлювати свої листи зі списками омріяних подарунків.

Неподалік знаходиться зоопарк Рануа, де живуть полярні ведмеді, росомахи та лосі. Також туристи можуть відвідати науковий центр Arktikum та дізнатися більше про полярне сяйво. Ще яскравіші спогади привезуть додому ті, хто оселяться в Arctic Snow Hotel, зведеному зі снігу та льоду, але обладнаному саунами.

Страсбург, Франція

Різдвяні селища, де можна скуштувати традиційні святкові наїдки та зігрітися гарячим ельзаським вином, узимку перетворюють Страсбург на видовищний гастрономічний дивокрай. Також щороку тут влаштовують багато концертів та інших культурних заходів.

Квебек, Канада

Якщо ви з тих людей, хто залюбки відсвяткував би Різдво коло ялинки, зробленої з залишків листкового металу, то вам треба саме в Квебек, рай для ентузіастів-захисників довкілля.

Тут щороку організовують різдвяні ярмарки та безліч розваг на свіжому повітрі.

Сан-Мігель-де-Альєнде, Мексика

Місто Сан-Мігель-де-Альєнде, з безліччю церков та зразків колоніальної архітектури, нещодавно було внесене до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Різдво тут сповнене місцевого колориту, наприклад, вулицями ходять "Марія та Йосип" із проханням про posada – притулок, відтворюючи події двотисячолітньої давнини.

Різдвяний напій – це гарячий ponche, який готується з фруктів із корицею.

Дайкер Хайтс, Бруклін, Нью-Йорк

Між італо-американцями, які мешкають на приблизно із 11-ї до 13-ї Авеню та з 83-ї до 86-ї Стріт у Нью-Йорку існує конкуренція: хто кого перевершить у багатстві різдвяних прикрас. Результатом цього суперництва щороку стають Санта-Клауси заввишки з двоповерховий дім, армії 11-метрових дерев’яних солдатиків та лускунчиків тощо.

Лалібела, Ефіопія

За кількасот кілометрів від Аддіс-Абеби знаходиться містечко Лалібела, де мешкає усього 20 тисяч осіб. У Лалібелі збереглися 11 монолітних церков, висічених із червонуватої вулканічної породи в ХІІ-му сторіччі. Їх поєднує складна мережа тунелів та коридорів.

Після того, як мусульмани завоювали Єрусалим, Лалібелу стали називати "новим Єрусалимом". До церкви Бет Медхане Алем, яка є найбільшою монолітною церквою в світі, на коптське Різдво (7-го січня) з’їжджаються десятки тисяч паломників.

Барселона, Іспанія

Якщо ваші різдвяні канікули триватимуть аж до 6-го січня, видання радить побувати в Барселоні, коли тут святкуватимуть День трьох королів. Бородані-чарівники Мельчор, Гаспар та Бальтазар урочисто в’їдуть до міста надвечір 5-го січня. Їх зустрічатимуть феєрверками, а вулицями Барселони пройде пишний парад із верблюдами, слонами та жирафами.

Маніла, Філіппіни

Ідея зустріти Різдво на пляжі може здатися дуже вдалою, але екзотичні коктейлі та гарячий пісок незабаром змусять вас засумувати за атмосферою зимових свят. Вихід – вирушити на Філіппіни, де "різдвяний сезон" є найдовшим у світі, триває з вересня до січня.

Оскільки більшість місцевого населення – християни, Різдво тут святкують як годиться: з парадами ліхтариків, різдвяними ярмарками, імбирними коржиками тощо.

Квінстаун, Нова Зеландія

Традиційні кольори Різдва – це червоний, зелений та білий, і Нова Зеландія дотримується правил, правда, у своєрідній манері. Червоний – це різдвяне дерево похутукава, зелений – це ківі, а білий – чистесенький пісочок місцевих пляжів. Санта Клаус тут носить шорти для серфінгу, а на святкову вечерю готують ягня та морепродукти.

Фото з Flickr (by VisitRovaniemi, Sanjay K Ram, lucmori7, wallyg, Roger Beacon, jonskicellona), gomexico.about.com, discoveringspanishculture.blogspot.com, newzealand.com.

Реклама:

Головне сьогодні