Тест

Найстрашніші в світі злітно-посадкові смуги. Фото

Добірку злітно-посадкових смуг, які змушують кров авіапасажирів холонути в жилах, зібрало видання CNN.

Аеропорт принцеси Юліани на острові Сен-Мартен

На Карибські острови люди зазвичай їдуть за релаксом і відпочинком. Але тим, чий літак приземлиться в аеропорті принцеси Юліани, спершу доведеться пережити викид адреналіну.

Злітно-посадкова смуга починається за лічені метри від кромки океану, а літак пролітає так низько над пляжем, що ледве не чіпляється за волейбольну сітку.

Альтіпорт Куршeвель, Франція

Люди, що вирушають на лижний курорт, налаштовані на карколомні пригоди, і це на краще. Коротка злітно-посадкова смуга розташована на висоті 2 тисячі метрів над рівнем моря, і щоби втрапити на неї, літаку треба минути тунель між горами.

Наскільки це страшно, можна побачити у 18-ій частині "Бондіани", фільмі "Завтра не вмре ніколи".

Матекане, Лесото

Тутешня злітна смуга закінчується 600-метровим урвищем. Вона призначена лише для легких літаків.

Аеропорт Хуанчо Іраускін, острів Саба

Злітно-посадкова смуга аеропорту Хуанчо Іраускін вважається однією з найкоротших у світі. Вона проходить по скельному виступі підніжжя гори та "пірнає" в воду.

Міжнародний аеропорт Гібралтара

Його злітно-посадкова смуга перетинає автомагістраль. Звісно, пріоритет мають літаки.

Аеропорт Барра, Зовнішні Гебріди, Шотландія

Замість того, щоби міркувати, як облаштувати злітно-посадкову смугу, коли бракує місця, конструктори аеропорту на острові Барра вирішили взагалі не перейматися. Літаки тут сідають на піщаний пляж.

Аеропорт Паро, Бутан

Єдиний міжнародний аеропорт королівства Бутан розташований у горах, і щоби вміти оминати гімалайські 6-тисячники, пілоти проходять спеціальні тренування. Перед заходом на посадку літаки проносяться низько-низько над фермерськими будиночками.

Міжнародний аеропорт Кансай, Осака, Японія

Якщо дивитися на них згори, то здається, що дві злітно-посадкові смуги аеропорту Кансай, плавають на воді. Аеропорт розташований на спеціально створеному штучному острові, щоби шум від льотовища не заважав містянам. До нього веде чотирикілометровий міст.

Аеропорт Харстад/Нарвік, Норвегія

Наближаючись до цього аеропорту, літак минає землю фіордів, летить над замерзлими озерами та вкритими снігом горами. У певні пори року може здатися, ніби і приземлюється літак на льодову ковзанку.

Міжнародний аеропорт Мадейри, Фуншал, Португалія

Аеропорт ніби затиснуто між схилом пагорба та морем. Колись дуже коротку злітно-посадкову смугу в 2000-му році добудували, і тепер естакада височіє над водою.

Міжнародний аеропорт Мале, Мальдівські острови

Він побудований на окремому атолі Хулуле, а його злітно-посадкова смуга розташована на висоті близько 3 метрів над рівнем моря.

Фото CNN