З новим додатком для смартфона подорожувати стало безпечніше

Що може бути кращим за відпочинок? Хтось уявляє себе на пляжі на березі моря, хтось мріє про похід у гори. А чи може відпочинок замість позитиву і очікуваного оздоровлення призвести до негативних наслідків для здоров’я? Щоб цього не сталося, варто усвідомлювати загрози, з якими ми можемо зустрітись під час мандрівок.

Щоб замість очікуваної користі від відпочинку не завдати собі шкоди потрібно знати наступне:

Коли мова йде про переміщення на великі відстані, ми віддаємо перевагу літакам. Під час авіа перельотів рівень радіації є у понад 5 разів вищий за допустиму норму. Накопичена доза пасажирів зростає із збільшенням висоти та тривалості польоту. Потрібно стежити за накопиченою дозою, особливо людям, які регулярно літають.

Часом подорожуючі при проходженні контролю власного багажу дізнаються про нього багато "нового". Так, в липні 2013 року пасажир намагався пронести на літак у Сімферополі корабельний годинник, рівень радіації якого перевищував норму у 70 разів. В січні 2014 року в тому ж аеропорту у ще одного пасажира вилучили годинник та компас, які перевищували допустимий рівень радіації у понад 12 разів. Власник не підозрював про радіаційну забрудненість речей, які він придбав у Сімферополі на радіоринку як сувеніри для своїх родичів.

Інколи радіаційно небезпечний вантаж намагаються провезти свідомо, як от в аеропорту Донецька житель Запорізької області намагався доправити 5 кг радіаційного піску із Конго в Україну.

Забруднення речей радіацією не можна визначити за зовнішніми ознаками, оскільки людина не здатна без спеціального приладу виявити радіацію.

Програма GS Ecotest перетворить Ваш смартфон на дозиметр

Якщо Вам до вподоби пляжний відпочинок, тоді для власної безпеки Вам корисно знати про так звані "чорні" радіоактивні піски, що містять природні радіонукліди, в першу чергу торій, уран та продукти їх розпаду. "Чорні" радіоактивні піски виявлені на узбережжях морів та океанів Індії, Бразилії, Австралії, Шрі-Ланки, Росії та півострову Флорида (США). В Україні вони зустрічаються на Азовському та Чорному морях. Зовні це проявляється наявністю на піщаних пляжах плям та смуг чорного кольору, що відрізняються від забруднень і нанесень водоростей характерним металічним блиском. Природно, відпочивати на таких ділянках ризиковано, особливо з настанням купального сезону.

Популярним серед українців є відпочинок на Середземному морі. Подейкують, що італійська мафія роками наживалась на наданні послуг по скиданню в це море небезпечних відходів, включаючи радіоактивні. За припущеннями італійської природоохоронної організації "Legambiente", з 1994 року у водах Середземного моря зникло близько 40 суден, навантажених токсичними та радіоактивними відходами. Якщо ці заяви - правда, то вони малюють тривожну картину забруднення басейну Середземного моря невстановленою кількістю ядерних матеріалів. Масштаби істинної загрози проявляться, коли в результаті природного зносу або якихось інших процесів порушиться цілісність сотень бочок з відходами.

Під час мандрівок та активного відпочинку дуже легко натрапити на місця закопаного радіоактивного металобрухту чи інші радіаційно небезпечні об'єкти.

Це далеко не усі випадки, коли ми можемо зустрітись зі згубним впливом радіації. Оскільки радіацію не можна визначити жодним органом чуттів людини, тому очевидною необхідністю є власний дозиметр.

Високу точність результатів вимірювань радіації гарантує Gamma Sapiens. Він працює по Bluetooth-інтерфейсу зі смартфоном/планшетом на ОС Android* чи з iPhone та iPad**. Під час подорожей можна самостійно формувати карту забруднення та ділитись інформацією у соцмережах.

Якщо Ви любите подорожувати чи маєте хобі, пов’язані з активним відпочинком (туризм, полювання, гірськолижний спорт, рибалка…) – візьміть з собою Gamma Sapiens, за допомогою якого Ви подбаєте про власну безпеку та уникнете "гарячих" місць.

Дізнайтесь більше про Gamma Sapiens на сайті gamma-sapiens.com

* iPhone and iPad are trademarks of Apple Inc. ** Android is a trademark of Google Inc.
Реклама:

Головне сьогодні