Бангкок: моя втеча в літо

Я не люблю зиму. Особливо зиму в наших широтах – вологість, вітри, дощ, змішаний зі снігом – думаю, ви мене розумієте. В дитинстві я мріяла про вічне літо. Подорослішавши зрозуміла, що можу здійснити свою мрію власноруч. Моя професія дозволяє працювати з будь-якого куточку світу – я ілюстратор дитячих книжок. Мільйонів не заробляю, але, якщо все правильно спланувати, то на 3-5 найхолодніших місяців у році можна поїхати "в літо".

Отож, останні 4 роки я регулярно літаю в Таїланд, а саме – в Бангкок. Чому сюди? Плануючи першу втечу від зими, я передивилася купу форумів. Саме Тай, як його називають досвідчені туристи, сподобався мені найбільше. Більшість моїх "колег" по тимчасовим подорожам обирають узбережжя – Паттайю, Пхукет чи Самуї. Та я полетіла в Бангкок – обожнюю мегаполіси, а на пляж звідти можна поїхати будь-коли.

Найбільшу суму завжди виносить переліт. Та якщо купувати авіаквитки за 2-3 місяці, ще й не на прямий рейс, а з пересадкою, то можна зекономити і на цьому. Останнього разу я летіла з Austrian Airlines, пересадка була у Відні – майже 7 годин. Але я маю візу, тож встигла прогулятися містом і спробувати улюблений торт Захер.

Аеропорт Бангкоку величезний і перша думка туриста: я точно заблукаю! Але насправді тут є продумана система вказівників і заблукати можна хіба що з заплющеними очима. До центру міста регулярно їздить окрема лінія метро City line – швидко, зручно і недорого. Місцеве таксі теж досить бюджетне, головне попередити водія, що ви хочете їхати по лічильнику. Але не забуваємо, що Бангкок – сучасний мегаполіс і корки на дорогах, на жаль, невід’ємна його частина. Найдешевший та найшвидший вид транспорту – річкові таксі, які курсують по ріці Чаопхраї і по невеличким каналам – майже як у Венеції. Головне не сплутати їх з туристичними річковими човнами, на яких проводять оглядові екскурсії містом.

Коротко про візу. Якщо ви їдете в Тай на 2 тижні, то зможете отримати її просто в аеропорту після прильоту. Якщо ваша поїздка триватиме довше, необхідно завчасно подати документи в Консульство Королівства Таїланд у Києві.

З житлом в Бангкоку проблем немає – тут багато пропозицій на будь-який гаманець. Є безліч готелів і гест-хаузів, можна орендувати квартиру. Все залежить від вашого бюджету, смаків і часу перебування в місті. Мені подобається знімати квартиру – щоразу в новому районі. Це мій особистий спосіб вивчити місто. Районів тут багато, і вони дуже відрізняються один від одного. Є Чайнатаун – найбільший у світі китайський район. Є японський район – тут дуже комфортні умови для життя і хороша інфраструктура. Якщо ви любите нічні розваги, шукайте житло в Каосані або поблизу – у ньому безліч барів, клубів і найдешевші гест-хаузи. Консерваторам, які всюди шукають знайомі бренди, сподобається Сіам, Аскок чи Саторн. Тут сконцентровані дорогі готелі, торгові центри і багато європейських брендів – від кав’ярень до магазинів.

Втім, як на мене, дивно летіти на інший кінець світу і починати свій ранок звичайним латте в Старбаксі чи бургером в Макдональдсі. У тайців не прийнято готувати вдома, тому у них дуже розвинена культура вуличної їжі. Тут можна знайти майже будь-яку азійську кухню – китайську, індійську, ліванську, в’єтнамську. Багато хто з європейських експатів тримає в Бангкоку власні ресторанчики. Я люблю часом поснідати у французькому бістро чи повечеряти в піцерії, яку відкрила родина з Неаполя. А от найкращу каву варять в арабському районі – Нана.

Що вам ще розказати? Бангкок одночасно і схожий, і відрізняється від традиційного європейського мегаполіса. Він дуже галасливий і багатолюдний. Але тут є затишні парки і квартали, де весь день панує спокій. Важко, але можливо звикнути до місцевого транспорту – всі ці тук-туки, байки, наземна лінія метро, річкові таксі часто збивають з пантелику. Тайці дуже доброзичливі і часто посміхаються. Англійську тут знає чимало народу, особливо в центральних кварталах. Але якщо ви плануєте тут прожити деякий час, раджу вивчити тайську мову. Так ви значно полегшите собі життя і зекономите на оренді житла, наприклад.

В Бангкоку є кілька сезонів, які не дуже відрізняються між собою температурою. Місцеві жартують, що сезонів всього три: спекотний, дуже спекотний і дуже-дуже спекотний. Справді, температура повітря тут майже не буває нижчою за +30 за Цельсієм. У грудні-лютому тут найпрохолодніше – ще одна причина тікати в Бангкок від нашої зими. Є період тропічних дощів, але він триває недовго. Через спекотний клімат тут повно кондиціонерів – в таксі і навіть в найменшій кав’ярні. Так що сховатися від спеки завжди можна.

Вам сподобається Бангкок, якщо ви любите швидкий ритм життя. Якщо ви любите величезні міста. Якщо ви не боїтеся пробувати нові страви, напої, види транспорту. Якщо вам цікаві нові культури, геть не схожі на нашу. Якщо вам подобається вічне літо. Мені подобається! J

Реклама:

Головне сьогодні