Тест

Персія, Греція, Ефіопія, Туніс. Які здорові продукти їдять у різних куточках світу

Дієтологи, журналісти кулінарних видань та експерти у харчуванні радять, які продукти можна запозичити в кухнях екзотичних країн.

Своїми ідеями вони поділилися для матеріалу The Huffington Post.

Греція – фокус на овочі

"Одна зі звичок здорового способу життя у Греції – їсти овочі як основну страву. Ми готуємо сезонні овочі в оливковій олії, додаємо помідори, трави. Ніхто не відмовляється від хліба й сиру фета", – розповідає дієтолог Хелена Паравантес.

Нещодавні дослідження, проведені в університеті Tufts University in Medford у Масачусетсі, показали, що греки можуть похвалитися найвищим рівнем споживання овочів у світі.

Професорка Паравантес додає, що за одну трапезу грек може з'їдати їх по 3-4 порції.

Індія – багато рослинного білка

"Сочевиця – одна із основних страв в Індії та один із найздоровіших продуктів. У ній багато клітковини й білка, вона багата на марганець і мінерали, необхідні для засвоєння кальцію та підтримки стабільного рівня цукру у крові, – аналізує Крісті Брісетте, керівниця проекту "80 Twenty Nutrition".

Сочевиця також здатна знижувати ризик серцево-судинних захворювань і раку".

Багаті на білки бобові покращують смакові властивості інших продуктів.

Сочевиця – одна із основних страв в Індії та один із найздоровіших продуктів. Фото 5PH/Depositphotos

Персія – розмаїття трав

Роксана Бегум із видання "The Delicious Crescent" розповідає, що не знає жодної іншої кухні, яка б використовувала стільки ж різноманітних трав, скільки застосовують кухарі у Персії.

"Їхня кухня багата на рецепти, у яких трави використовуються у великих кількостях. В результаті виходить приголомшлива на смак страва. До того ж, персидська кухня – здорова, через фітохімічно багаті трави", – ділиться дієтологиня.

[L]Японія – риба і ще раз риба

"У багатьох азіатських країнах, як Японія, споживання риби частіше, ніж м'яса дає позитивні результати. Організм японців отримує достатньо омега-3 жирних кислот, яких не вистачає багатьом європейцям", – аналізує Еббі Шарп, власниця проекту "Abbey’s Kitchen".

Туреччина – хрумкі горіхи

"Одна із основних звичок людини, яка дотримується здорового способу життя – рослинні жири, що легко отримати із насіння, горіхів, оливкової олії", – говорить Вікі Шанта Ретенлі, експертка журналу "The Lifestyle Nutritionist".

Турецькі страви багаті на фісташки та мигдаль. Мешканці Туреччини завжди могли похвалитися міцним блискучим волоссям та гарною шкірою. Те саме Вікі Шанта пропонує робити й іншим, додавши до раціону трохи горіхів.

Одна із основних звичок людини, яка дотримується здорового способу життя – рослинні жири, що легко отримати із горіхів. Фото studioM/Depositphotos

Сирія – корисна пшениця

"Дуже популярна страва "фріке" є просто смаженими ядрами молодої пшениці. Вона має багато клітковини, вітамінів групи В і білка, приємна на смак та корисна для масажування ясен їжа", – зазначає Рааф Аль Вочі з "Olive Tree Nutrition".

Традиційна сирійська кухня використовує пшеницю як основу для покращення смаку страв, до неї додають свіжі трави й спеції.

Ефіопія – ароматні приправи

"Гірчичний порошок – дуже поширена приправа в Ефіопії. Вона багата на фітонутрієни, які у сполучення з іншими речовинами здатні убезпечити людину від раку", – ділиться Крісті Брісетт із видання "80 Twenty Nutrition".

Приправи часто використовують для покращення аромату страв. Доведено також, що вони здатні замінити сіль як смаковий поліпшувач для тих людей, які тимчасово чи постійно не можуть її уживати.

Приправи часто використовують для покращення аромату страв. Фото Subbotina/Depositphotos

Туніс – фрукти замість цукерок

"У Тунісі люди частіше обирають свіжі фрукти замість шоколаду. Вони також готують солодощі у домашніх умовах, збираючи сезонні фрукти", – розповідає Берсі Рам'єрез із "Hungry & Healthy".

Схожі тенденції дієтолог помітила у Греції й Туреччині, яка славиться сухофруктами й цукатами на весь світ.