2/3 велосипедистів столиці не їздять по дорозі – немає інфраструктури

— 3 серпня 2017, 10:35

У 2017 році в Києві кількість велосипедистів, які рухаються по тротуару, а не по дорозі, зросла до 66%.

Рухались по тротуару, а не по дорозі, 66% велосипедистів

Такі результати отримала Асоціація велосипедистів Києва під час останнього підрахунку навесні-влітку 2017 року.

"За Правилами дорожнього руху велосипедистам заборонено рухатися по тротуару після 14 років, але на більшості доріг Києва немає відокремлених велосипедних шляхів, а швидкість машин часто дуже велика", – пояснюють результати в організації.

[L]"Зростання кількості велосипедистів на тротуарах у місті може бути пов’язане з тим, що не всі велосипедисти почувають себе у безпеці на дорозі через брак велоінфраструктури та безпечної поведінки водіїв авто.

Щоб користувачі велосипедів, автомобілів і пішоходи в Києві комфортно співіснували, потрібно більше велосипедної дорожньої інфраструктури".

Підрахунок АВК також дав змогу виявити динаміку кількості велосипедистів у цьому році, порівняно з 2016 роком, і визначити, куди їздять велосипедисти, чи вдягають вони шоломи, скільки з них рухаються тротуарами, в якому одязі вони їздять та скільки жінок і чоловіків користуються велосипедами.

Рух по тротуарах

У травні-червні 2017 року 34% велосипедистів рухалися по дорозі, а 66% – по тротуару у будній день. У вихідний день пропорція дещо змінюється: 40% їдуть по дорозі та 60% по тротуару.

Загалом, у 2017 році зросла частка "регулярних" велосипедистів, які рухаються по тротуару у будній день з 58% до 66%. Це може бути пов’язано як і з тим, що не всі велосипедисти почувають себе в безпеці на дорозі.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на Набережному шосе, мосту Патона та на Троєщині, де у будній день за дві вечірні години проїжджає більше 300 велосипедистів.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на Набережному шосе, мосту Патона та на Троєщині

Кількість та динаміка

Навесні-влітку на основних перехрестях Києва АВК нарахувала за дві години підрахунку 2157 велосипедистів у вихідний день та 2082 велосипедисти у будній день.

Також АВК констатує певне спадання кількості щоденних велосипедистів у Києві на 14%, порівняно із вереснем 2016 року, коли в будній день ми нарахували 2427, а навесні-влітку 2017 року – тільки 2082 велосипедиста.

Водночас кількість велосипедистів у вихідний день залишилася практично незмінною: 2149 у 2016 році і 2157 у 2017 році.

"Баланс кількості велосипедистів у вихідний та будній день постійно коливається. Наприклад, минулого 2016 року ми нарахували на 11% велосипедистів більше в будній день і зраділи, що люди почали їздити на велосипеді не тільки з рекреаційною метою у вихідні, а й у справах у будні дні.

Цього року навпаки, на 3% менше велосипедистів виїхали у будній день, порівняно з вихідним. Це нормально, головне, що такі коливання незначні і суттєвої різниці між буднім та вихідним немає.

Це означає, що в Києві приблизно з однаковою частотою жителі користуються велосипедом як у будні, так і у вихідні дні", – коментує дані дослідниця Даша Пирогова з Ради Асоціації велосипедистів Києва.

Кількість велосипедистів у вихідний день залишилася практично незмінною

Гендерний розподіл

Навесні-влітку в будній день на точках підрахунку було помічено 14% жінок та 86% чоловіків.

Порівняно з підрахунком 2016 року у вихідний день, жінок стало трохи менше (20% проти 19%), а в будній день частка навпаки дещо зросла – з 12% у 2016 до 14% у 2017 році.

У травні-червні найбільше жінок було помічено на Московському мості та на Троєщині.

На точках підрахунку було помічено 14% жінок

Шоломи та одяг

Навесні-влітку 2017 року в шоломах їздив приблизно кожний четвертий велосипедист: 23% велосипедистів у вихідні дні та 25% у будні дні.

Найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксовано на Пішохідному мості, на Європейській площі та на мості Патона.

Порівняно з 2016 роком частка велосипедистів у шоломах дещо зросла у будній день (з 22% до 25%), а у вихідний день залишилася незмінна: 23% вдягали шолом у 2016 та у 2017.

Більшість київських велосипедистів їздять на гірських велосипедах (МТБ), але значно частіше ми спостерігали шосейні та міські велосипеди.

За спостереженнями волонтерів, переважна більшість велосипедистів їдуть у звичайному зручному одязі "кежуал", 10-15% – у спеціальній спортивній формі.

У спеціальній спортивній формі їздять 10-15% велосипедистів

Найпопулярніші напрямки

У будній та вихідний дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та Пішохідний міст, а також перетин вулиць Драйзера і Сабурова з вулицею Бальзака.

Найменше велосипедистів на точках підрахунку проїжджало на площі Слави та на перетині вулиць Кирилівської та Юрківської.

Умови підрахунку: травень-червень 2017 року. Підрахунок проводився на 20 перехрестях. У Дні для підрахунку обиралися з гарною погодою. Температура коливалась від +16 до +20 °С.

Реклама:

Головне сьогодні